Filmkontorets mentorskaffe

Vill du bolla tankar med en erfaren person inom din yrkesroll eller kring ett visst projekt du arbetar med? Ansök till Filmkontorets mentorskaffe där du har chansen att få personlig coaching av mentorer från filmbranschen. Ansökan är stängd för i år.

Detta krävs för att ansöka

Du som söker ska ha gått minst en folkhögskola med filminriktning eller ha arbetat på minst en slutförd filmproduktion och du ska vara boende i Göteborg.

Detta kan du få hjälp med

  • Utbildnings- och karriärtänk, arbetsprocesser, projektplanering men även problemlösning i jobbrelationer.
  • Feedback i tidigt stadie såväl i manus som klippning (avsett genre) och hjälp att se intentionen i projektet och försöka behålla den.
  • Klipprådgivning och dramaturgi. 
  • Dokumentära processer, strategier och uttryck.
  • Erfarenheter inom lågbudgetproduktioner.
  • Att hitta alternativa vägar från utveckling fram till färdig film.
  • Finansiering och alternativ distribution.
  • Hitta kärnan i din film om du redan har en stark form, eller hitta en starkare form/estetik om du redan har en stark ram på din historia.

Så här ansöker du

Ansökan är stängd för i år.

Du mejlar din ansökan till susanne.ottosson@kultur.goteborg.se senast 31 maj. Skicka ditt mejl enligt mallen nedan.

  • Ämne/rubrik: ”Filmkontorets mentorskaffe – ansökan
  • Namn
  • Tidigare erfarenhet inom film (150 ord)
  • Det här skulle jag vilja prata med min mentor om (150 ord)

Så går urvalet till 

Varje mentor väljer själv ut en person som de anser sig kunna hjälpa på ett bra sätt. Du får möjlighet att vid tre tillfällen på 45 minuter – antingen över en kopp kaffe eller digitalt – diskutera och bolla dina idéer och funderingar med din mentor. Tiden med din mentor är helt kostnadsfri och de tre tiderna kan användas fram till 1 juni 2025.

Besked om du fått en mentor eller inte skickas ut till din e-post i mitten av juni. Tänk på att kolla din skräppost för att inte missa mejlet.

Läs mer mentorerna

Malin Söderlund

Malin jobbar som producent för film och tv på produktionsbolaget Unlimited Stories.  Senaste filmen hon producerade är Håkan Bråkan 2 som går på bio just nu.  Fram till 2015 frilansade Malin som line producer på olika samproduktioner och efter det har hon själv producerat flertalet långfilmer och tv-serier.

Läs mer om vad Malin Söderlund har gjort tidigare.

Andrea Östlund

Andrea jobbar som regissör och manusförfattare och har snart 30 års erfarenhet inom detta. Hon är utbildad på Filmhögskolan i Göteborg (nuvarande HDK-Valand) där hon även arbetat som lektor i filmisk gestaltning. Andrea har en bakgrund inom teater och vill i framtiden växla mellan film och scenkonst och är extra nyfiken på nya format där formerna blandas. Hon har regisserat mycket tv-serier, bland annat Vår tid är nu och Zebrarummet. Hennes senaste projekt är Nordic - A fragile Hope på Göteborgs konserthus; en immersiv filmupplevelse till nyskriven klassisk musik framförd av Göteborgs symfoniorkester. Just nu utvecklar hon en långfilm tillsammans med Zentropa Sweden. En av Andreas främsta drivkrafter är att hon vill göra skillnad. Hon är den enda som kvoterat offentliga medel i sin roll som Rookiefilmkonsulent och har suttit i WIFTs styrelse.

Läs mer om vad Andrea Östlund har gjort tidigare.

Johanna Bernhardson

Johanna är en dokumentärfilmare som gjort 10 kortare filmer och nu senast långfilmen ”Bröderna Andersson”. Hon utgår från det personliga för att nå till det universella och hennes filmer har ofta essäistiska inslag. Johanna har undervisat mycket i Sverige och utomlands och jobbar som lärare i dokumentärfilm på Filmproduktionsutbildningen på Göteborgs Folkhögskola.

Läs mer om vad Johanna Bernhardson har gjort tidigare.

Andreas Jonsson Hay

Andreas Jonsson Hay är filmklippare och har sedan mitten av nittiotalet klippt film och TV i alla möjliga genrer och format: långfilmsdrama, TV-serier, dokumentärer, samhällsjournalistik, musikvideor, kortfilm och reklamfilm. De senaste tio åren har han mestadels jobbat med långa dokumentärer, senast Johanna Bernhardssons ”Bröderna Anderson” som har premiär hösten 2024.

Läs mer om vad Andreas Jonsson Hay har gjort tidigare.

Gorki Glaser-Müller

Gorki är en är skrivande regissör som arbetar konstnärligt med film i spänningsfältet mellan fiktion och dokumentärt med egna originalberättelser i olika genrer. Han fascineras av människans strävan efter något mer, att vara något större, att vara eller ha det bättre. Det är viktigt för honom att få utrycka sig audiovisuellt och få berätta en stark historia som drabbar publiken. Några filmer han gjort är En Gång om Året (fiktion) 2014 och Children av the Enemy (dokumentär) 2021 och hans senaste film Gorki vs Pinochet (dokumentär). Han undersöker även de nya formaten inom Extended Realities så som Virtual Reality. Gorki undervisar ibland på SKH eller Valand eller jobbar som projektledare på Visual Arena.

Läs mer om vad Gorki Glaser-Müller gjort tidigare.

Lovisa Charlier Ginday

Lovisa Charlier Ginday är producent och medgrundare av Göteborgsbaserade produktionsbolaget Onoma Productions. Hon debuterade som producent med långfilmen ”Din barndom ska aldrig dö” 2013 som prisades med SVT Kulturnyheternas kulturbagge. Har även producerat startsladden-nominerade kortfilmen Dirtbags och långfilmen Kärlek & Vilja i regi av Marcus Carlsson. Har nyligen producerat hybrid långfilmen ”Butiken” i regi av Ami-Ro Sköld och kortdokumentären ”Eftersörjare”regisserad av Hanna Högstedt. För närvarande producerar hon långfilmen "Biodlaren" inom ramen för Moving Sweden i regi av Marcus Carlsson via produktionsbolaget Mariedamfilm.

Läs mer om vad Lovisa Charlier Ginday har gjort tidigare.