Astrid Söderberg tror på filmens världsförbättrande kraft. I oktober gästar hon Filmkontorets instagramkonto.

Oktober månads instagrammare: Astrid Söderberg, filmskapare och filmhandledare


Publicerad 1 oktober 2019

Debutfilmen ”Ta hand om en kille” gjorde omedelbar succé – den visades på festivaler och vann priser på Frame. Nu är Astrid Söderberg mitt uppe i arbetet med film nummer två. Samtidigt som hon i egenskap av filmhandledare på Göthenburgo hjälper andra att förverkliga sina filmdrömmar.

 

Vad har du på gång just nu?
− Dels sitter jag och klipper på min nya film, dels jobbar jag som filmhandledare och stöttar framför allt ungdomar som vill lära sig att göra film. Dessutom pluggar jag filmvetenskap på universitetet.

Varifrån kommer ditt filmintresse?
− Jag har alltid varit superintresserad av film och när jag gick på gymnasiet sökte föreningen Göthenburgo, då nystartad, folk till sin ungdomsredaktion. Jag skickade in en anmälan, kom med och lärde mig massor. Det är ungefär sex år sedan nu och jag har mer eller mindre hållit på med film sedan dess. Även om jag ett tag trodde att jag inte alls skulle jobba med film, utan bli psykolog.

Du har alltså varit inblandad i Göthenburgo ända sedan starten?
− Ja, men det gick några år utan kontakt innan jag stötte på Roozbeh (Bethaji, konstnärlig ledare och Göthenburgos grundare, reds. anm.) och han föreslog att jag skulle börja jobba som handledare och lära ut det jag själv en gång fick lära mig i ungdomsredaktionen. Det är så Göthenburgo vill fungera. Lite El Sistema-tanke, att lära ut till folk för att de senare ska kunna lära ut till andra.

Kan du berätta lite om din nya film?
− Det är en hybridfilm mellan fiktion och dokumentär. Den handlar om systerskap hur vänskap värderas i vårt samhälle i dag. Det har varit en lång process, vi har filmat i snart ett år. Jag har filmat en tjejkompis, men är även med i filmen själv och spelar mot henne. Manus utgår från faktiska samtal och faktiska situationer, som jag sedan kan experimentera med och använda på ett lekfullt sätt. Arbetssättet påminner om hur vi brukar jobba på Göthenburgo.

Hur då?
− Typ ”här har du en kamera, ge dig ut och filma”. Tanken är att man ska göra – och lära sig medan man gör det. Våga lita på processen. Jag gillar det här med att sitta med en kamera och se hur människor pratar på riktigt i stället för att formulera dialog och bestämma vem som ska säga vad.

Din första film, ”Ta hand om en kille”, blev rejält uppmärksammad. Hur kändes det?
− Helt surrealistiskt. Jag gjorde den egentligen för att kunna söka in på filmskolor. Men så blev jag uppmuntrad att skicka in den till festivaler. Den hade premiär på Göteborgs filmfestival förra året och alldeles nyligen visades den i San Fransisco. Det ger någon form av pepp att fortsätta. 

Ur ditt perspektiv – hur är Göteborg som filmstad?
− Som ung är det en bra stad med många möjligheter. Här finns flera olika organisationer och initiativ som stöttar unga filmskapare. Det finns vägar att gå och hjälp att få – även om de ibland kan vara lite svåra att hitta. Det gäller även oss på Göthenburgo, vi jobbar hela tiden på att bli bättre på att nå ut.

Vad gör du om tio år?
− Jag hoppas jag jobbar med film. Jag vill skapa film, helst egen, men ju mer jag kommer in i filmbranschen desto mer inser jag vad mycket man kan göra. Det går att jobba med saker jag inte ens visste fanns tidigare. 

Vad är det som driver dig?
− Nyfikenhet. Jag älskar att utforska människor, situationer och tankar och har alltid velat berätta historier. Det är samma sak när jag hjälper andra att göra film. Jag tror att alla människor har en historia inom sig. Det finns så många sätt att se på världen, och i film finns det en sådan kraft. Vi på Göthenburgo brukar säga att världen skulle bli lite bättre om alla människor i den fick göra en film.

Vad kan vi förvänta oss av dig som oktober månads instagrammare?
−  Jag har så mycket på gång, allt från eget filmskapande till andra projekt. Jag tror att följarna kan förvänta sig en rolig, men spretig, månad. En chans att få se filmgöteborg genom en person som inte har så mycket erfarenhet av branschen än.

Text och foto: Camilla Adolfsson

Fakta/Astrid Söderberg

Gör inom film: Filmskapare och filmhandledare på Göthenburgo
År i branschen:
Bästa branschminne: ”Det måste ändå vara när ’Ta hand om en kille’ hade premiär på Bio Capitol på Göteborg Film Festival. Folk skrattade, tyckte om den och jag tror att de kunde relatera till den. Det var första gången den visades för mer än en person och det var först då jag fattade att jag hade gjort en film.” 
Favoritfilm: ”Alma Har’els ’Bombay Beach’ är en inspirerande, häftig och poetisk film som rör sig i gränslandet mellan fiktion och dokumentär. Jag gillar när man är undrar vad som är på riktigt och vad som är på låtsas. Där, i det gränslandet, finns så mycket att utforska, så mycket som kan hända.”

http://www.instagram.com/filmkontoret