Aktuellt

 • Dags att söka vårens Produktionsstöd för film och rörlig bild

  Publicerad 21 februari 2024
  Nu öppnar ansökningsperioden för Produktionsstöd för film och rörlig bild. Ansök mellan 21 februari och 20 mars.
 • Filmutbildningar i och runt om Göteborg

  Publicerad 21 februari 2024
  Har du funderat på att utbilda eller vidareutbilda dig inom film? I och runt om Göteborgsområdet finns flera filmutbildningar. Här har vi listat de som är öppna att söka under våren 2024.
 • Vårens ansökningsperiod för Innovationsstöd är öppen

  Publicerad 15 februari 2024
  Innovationsstöd är ett projektstöd som går att söka för utvecklingsprojekt inom film och rörlig bild. Ansökan är öppen tre gånger om året och nu har vårens sökomgång öppnat.
 • 11 projekt beviljas Produktionsstöd för film och rörlig bild inför våren 2024

  Publicerad 24 januari 2024
  Den första ansökningsomgången 2024 för Produktionsstöd för film och rörlig bild är nu avslutad.
 • Nytt år och ny konstellation

  Publicerad 16 januari 2024
  Här är vi som jobbar på Filmkontoret, Göteborgs Stad
 • Öppettider under jul och nyår

  Publicerad 14 december 2023
  Under perioden 21 december till 8 januari är kulturförvaltningens kontor på Östra Hamngatan stängt för besök och mejlsvar kan dröja lite längre än vanligt.
 • Sju projekt får Innovationsstöd för film och rörlig bild

  Publicerad 15 november 2023
  I årets tredje och sista ansökningsomgång av Innovationsstöd för film och rörlig bild får sju projekt sammanlagt stöd om 850 000 kronor.
 • Ansökningstiden för Projektstöd och Produktionsstöd förlängs till 8 november klockan 12.00

  Publicerad 31 oktober 2023
  Nytt slutdatum för att skicka in ansökan om Projektstöd och Produktionsstöd för film och rörlig bild är 8 november klockan 12.00 (mitt på dagen).
 • Fyra projekt får innovationsstöd för film och rörlig bild

  Publicerad 3 juli 2023
  I årets andra ansökningsomgång av Innovationsstöd för film och rörlig bild får fyra projekt sammanlagt stöd om 650 000 kronor.
 • Sex projekt får Innovationsstöd för film och rörlig bild

  Publicerad 6 april 2023
  I årets första ansökningsomgång av Innovationsstöd för film och rörlig bild får sex projekt sammanlagt stöd om 500 000 kronor.
 • Ansökan för Produktionsstöd för film och rörlig bild öppnar 19 april

  Publicerad 3 april 2023
  Sökomgången ersätter den tidigare inställda omgången av Produktionsstöd för film och rörlig bild samt ansökningar för filmprojekt inom årets andra omgång av Projektstöd Pronto.
 • Mars månads instagrammare: Kristofer Hultén, vd på Silverbullet Film

  Publicerad 1 mars 2023
  All film syftar till att fånga en publik. Om det är 30 sekunder reklam eller 90 minuter långfilm spelar inte så stor roll. I alla fall inte enligt Kristofer Hultén, vd på mångåriga bolaget Silverbullet Film, som snart kan stoltsera med sin första dramaproduktion.
 • Vårens sökomgång av Produktionsstöd för film och rörlig bild ställs in

  Publicerad 23 februari 2023
  På grund av besparingar i kulturnämndens budget ställs flera av årets sökomgångar för kulturstöd in, däribland ansökan för Produktionsstöd för film och rörlig bild som skulle ha öppnat 23 februari.
 • Februari månads instagrammare: David Peter, specialeffekter

  Publicerad 1 februari 2023
  När David Peter var liten kollade han gärna på tv om livet bakom kulisserna i Hollywood. Sedan tog intresset för pyroteknik över. Men de senaste decennierna har han ägnat åt snö, dimma, eld och explosioner – och gjort specialeffekter till både skräck- och barnfilm.
 • Januari månads instagrammare: Sally Broström, platschef

  Publicerad 9 januari 2023
  Triangle of Sadness, Lasse Maja-filmerna och kommande skräckisen Karusell. Det är några av de filminspelningar där Sally Broström varit platschef. ”Jobbet kan vara tufft. Men det är en kick när man gjort förarbetet så pass bra att allt bara flyter på”, säger hon.
 • December månads instagrammare: Erik Lundin, filmkonsulent och projektledare

  Publicerad 1 december 2022
  Skådespelare, rollsättare och regissör är bara några av de titlar Erik Lundin kan ge sig själv. Dessutom är han filmkonsulent på KulturUngdom. ”Det är en perfekt kombo att ha ena benet kvar i branschen samtidigt som jag hjälper unga att komma in i den, säger han.
 • November månads instagrammare: Cecilia Svärd, produktionschef

  Publicerad 1 november 2022
  Hon har arbetat som produktionsledare för långfilm och byråproducent för reklamfilm. Men sedan ett halvår tillbaka befinner sig Cecilia Svärd på postproduktionsbolaget Filmgate. Här handlar hennes jobb om att skapa ett öppet och hållbart arbetsklimat.
 • Vad vill du ha för service kring lokaler och platser för kultur i Göteborg?

  Publicerad 5 oktober 2022
  Är du verksam i Göteborgs kulturliv och har eller vill ha en lokal? Just nu undersöker Göteborgs Stad hur en kulturlots kan stötta kulturaktörer när det gäller platser och lokaler för kultur, och vi vill ha din åsikt.
 • Oktober månads instagrammare: Vincent Larsson, postproducent

  Publicerad 3 oktober 2022
  Efter många år i Stockholm har Vincent Larsson flyttat hem till Göteborg. Med läge mitt i stan har han och postproduktionsbolaget Tint byggt en avancerad bio för postproduktion av långfilm. ”Det finns inget liknande i närheten”, säger han.
 • September månads instagrammare:  Maja Kekonius, filmkonsulent

  Publicerad 1 september 2022
  Sedan ett år tillbaka är Maja Kekonius filmkonsulent på Västra Götalandsregionen. ”Jag är i grunden regissör. Men har successivt fasat ut mig själv som kreatör och i stället intresserat mig för vilka strukturer som behövs för att branschen ska bli mindre sårbar”, säger hon.
 • Lindholmen Science Park fördjupar utvecklingsarbetet inom den audiovisuella sektorn

  Publicerad 16 juni 2022
  Lindholmen Science Park undersöker nu synergier och utvecklingspotential i gränslandet mellan framför allt artificiell intelligens, rörlig bild och visualisering – men även mellan medier, spel, demokratiska frågor och annan upplevelseindustri. Kan det bidra till nya lösningar på samhällsutmaningar?
 • Juni månads instagrammare: Camilla Topuntoli, filmfotograf

  Publicerad 1 juni 2022
  Filmfotografen Camilla Topuntoli trivs i Göteborg. Hon har inga planer på att återvända till födelselandet Italien. ”Som kvinna och filmfotograf vill du inte jobba där. Italiensk filmindustri är fortfarande en manlig värld och du blir behandlad därefter”, säger hon.
 • Tio projekt får Produktionsstöd för film och rörlig bild

  Publicerad 25 maj 2022
  Tio projekt inom film och rörlig bild får produktionsstöd om sammanlagt 850 000 kronor. Det beslutade kulturförvaltningen den 23 maj.
 • Maj månads instagrammare: Susanne Lundberg Ottosson, produktionsrådgivare och koordinator

  Publicerad 2 maj 2022
  I grunden är Susanne Lundberg Ottosson mångårig filmarbetare. Nu jobbar hon på Film i Väst som produktionsrådgivare och produktionskoordinator. ”Det som driver mig är att det alltid går att förbättra och förenkla saker. Och jag vurmar verkligen för filmarbetarna”, säger hon.
 • April månads instagrammare: Sveinung Nygaard, filmmusikkompositör

  Publicerad 1 april 2022
  Från födelseorten Bergen via Oslo, Bankeryd och London för att till slut landa i Göteborg. Det är kompositören Sveinung Nygaards geografiska resa. I alla fall när det handlar om att bo. Musikaliskt, mentalt och yrkesmässigt befinner han sig på betydligt fler platser än så.
 • Fem projekt får innovationsstöd för film och rörlig bild

  Publicerad 21 mars 2022
  I årets första ansökningsomgång av Innovationsstöd för film och rörlig bild får fem projekt sammanlagt stöd om 4 547 512 kronor.
 • Mars månads instagrammare: Jimi Vall Peterson, filmskapare

  Publicerad 1 mars 2022
  Som filmskapare drivs Jimi Vall Peterson av kärlek. Till filmmediet. Han älskar att experimentera sig fram och testa nya uttryck. ”Det är filmen som har skapat mening i mitt liv. Kärleken till filmmediet har alltid varit grunden i allt jag gör”, säger han.
 • Februari månads instagrammare: Magnus Engsfors, animationsregissör och creative director

  Publicerad 1 februari 2022
  Allt går inte att lösa på inspelningsplatsen. Det är då Magnus Engsfors och hans kollegor på Haymaker rycker in och fixar det digitalt. De senaste åren har de gjort allt från att bygga upp hamnområden i 1850-talets New York till att spränga huvuden av zombies.
 • Januari månads instagrammare: Maja Ginday, koordinator och filmproducent

  Publicerad 27 januari 2022
  Hon brinner för mångfald, inkludering och tillgänglighetsfrågor. Efter att ha arbetat på grundskoleförvaltningens enhet för nyanlända har Maja Ginday tagit steget till filmbranschen. ”Jag behövs för att jobba med samma frågor här också”, säger hon.
 • Tio projekt får innovationsstöd för film och rörlig bild

  Publicerad 27 januari 2022
  I årets tredje ansökningsomgång av Innovationsstöd för film och rörlig bild får tio projekt sammanlagt stöd om 1 350 000 kronor.
 • Film Skills - en nationell intresseinventering gällande kompetensutveckling

  Publicerad 21 december 2021
  Gothenburg Studios Development och Filmkontoret Göteborgs Stad har inventerat olika nationella aktörers intresse av att samverka inom kompetensutveckling för en av våra viktigaste aktörsgrupper i filmbranschens ekosystem; filmarbetarna. Nu finns inventeringen publicerad.
 • December månads instagrammare: Victor Nyåker, filmare och styrelsemedlem i FilmCentrum Väst

  Publicerad 1 december 2021
  Karriären började med värmländsk lokal-tv. I dag är Victor Nyåker filmare, fotograf och klippare. Dessutom är han med och arbetar för att ge FilmCentrum Väst en rejäl nystart. ”Vi vill vara en röst för kreatörerna och ett sammanhang att ta avstamp i”, säger han.
 • November månads instagrammare: Meduza Vogt, make-up artist och maskör

  Publicerad 1 november 2021
  Corona kom – och äntligen sökte Meduza Vogt den utbildning hon drömt om i över tio år, Filmarbetarutbildningen i Trollhättan. Nu är hon snart klar. ”Redan när jag pluggade till make up-artist på gymnasiet visste jag att det var hit jag ville, säger Meduza Vogt.
 • Nytt stipendium för återstart av kulturen i Göteborg

  Publicerad 27 oktober 2021
  Nu kan professionella konstnärer och kulturarbetare söka ett nytt tillfälligt kulturstipendium som ska bidra till kulturens återstart i staden. Fem miljoner kronor ska fördelas till det fria kulturlivet.
 • Oktober månads instagrammare: Niclas Ekström, manusförfattare

  Publicerad 1 oktober 2021
  Han började sin bana som journalist. Men det var när Niclas Ekström hoppade på en manusutbildning som alla bitar föll på plats. ”Jag kände direkt att det här är min grej”, säger Niclas, numera rutinerad manusförfattare och en i gänget på Manusfabriken.
 • September månads instagrammare: Jocke Fors, marinkoordinator

  Publicerad 1 september 2021
  Barndomens båtliv blev Jocke Fors väg in i filmbranschen. Sedan 1999 kan han titulera sig marinkoordinator och är en av två bakom Oceanfilm. ”I Hollywood fanns den här sortens tjänst redan då, men i Sverige hade ingen specialiserat sig på vatten före oss”, säger han.
 • Juni månads instagrammare: Fia Reisek, attributmakare

  Publicerad 1 juni 2021
  Fluffiga sagofigurer och pratande snögubbar. Blod, lik och till synes avslitna armar. Fia Reiseks arbete innehåller förstås inga riktiga kroppsdelar – men utseendet ska vara så trovärdigt som möjligt. ”Drivkraften är alltid att bli lite bättre på det jag gör”, säger hon.
 • 14 projekt får Produktionsstöd för film och rörlig bild

  Publicerad 28 maj 2021
  Den andra sökomgången för året är klar. Kulturförvaltningen beslutade 24 maj att 14 projekt får Produktionsstöd för film och rörlig bild inför hösten 2021.
 • Ny handlingsplan för att stärka arbetet med film och rörlig bild i Göteborg 2021–2025

  Publicerad 25 maj 2021
  Vid kulturnämndens sammanträde den 24 maj antogs en ny handlingsplan för att stärka arbetet med film och rörlig bild i Göteborg 2021–2025. Handlingsplanen är en del av Göteborgs Stads arbete med film och rörlig bild och syftar till att stärka förutsättningarna för en lokal utveckling i Göteborg.
 • Maj månads instagrammare: Luisa Fanciullacci, belysningsmästare/gaffer

  Publicerad 3 maj 2021
  När Luisa Fanciullacci började jobba i film- och tv-branschen var hon ensam som kvinna och belysningsmästare. ”Jag fick ofta höra kommentaren ’Va? En tjej på ljusavdelningen’. Men nu går det i rätt riktning. Det är kul att se att det blir allt vanligare”, säger hon.
 • Tre projekt får Innovationsstöd för film och rörlig bild

  Publicerad 26 april 2021
  Nu är det klart vilka som får stöd i årets första ansökningsomgång av Innovationsstöd för film och rörlig bild. Tre projekt får stöd om sammanlagt 350 000 kronor.
 • April månads instagrammare: Gorki Glaser-Müller, filmare och regissör

  Publicerad 1 april 2021
  Insikten kom sista året på teaterhögskolan. Gorki Glaser-Müller ville inte enbart jobba som skådespelare. Han ville skriva och regissera film. ”Film är ett massmedium. Jag har något att berätta och har alltid haft ambitionen att nå många med det jag gör”, säger han.
 • Audiovisual days 13-15 april

  Publicerad 31 mars 2021
  Den 13-15 april är det dags att träffas digitalt på mötesplatsen för innovation och kreativt skapande inom film, TV, media och VR; Audiovisual Days.
 • Audiovisual Talks 17 mars: Jenny Popplewell

  Publicerad 9 mars 2021
  Välkommen på ett digitalt seminarium med den hyllade dokumentärfilmaren Jenny Popplewell, om att skapa dokumentärer till en världsomspännande publik.
 • Mars månads instagrammare: Emma Salekärr, utbildningsledare på Filmarbetarutbildningen

  Publicerad 1 mars 2021
  Som utbildningsledare på Filmarbetarutbildningen i Trollhättan är Emma Salekärr med och formar framtidens filmarbetare. ”Vi vill utbilda folk som håller länge och blir kvar i branschen. Det är därför vi pratar mycket om arbetsmiljö under utbildningen”, säger hon.
 • Februari månads instagrammare: Mari Hansson på Sakcenter

  Publicerad 1 februari 2021
  Att Mari Hansson har en särskild relation till prylar är knappast en överraskning. Hon är rekvisitör och en av eldsjälarna bakom rekvisitaförrådet Sakcenter. ”Det jag gillar är att kunna berätta historier via saker. Återspegla karaktärer med hjälp av föremål”, säger hon.
 • Vårens ansökningsdatum för filmstöd

  Publicerad 18 januari 2021
  Nytt år och nya stödomgångar. Här hittar du alla fastställda ansökningsdatum för film och rörlig bild inom Göteborgs Stad 2021.
 • Januari månads instagrammare: David Levinsson, ljudproducent och kompositör

  Publicerad 11 januari 2021
  Som utbildad pianist har han jobbat som musiker och musikproducent åt olika artister. Men när David Levinsson blev tillfrågad att skriva musik till en reklamfilm tackade han ja. ”Ljud och musik i film har fascinerat mig sedan jag var barn och såg Star Wars”, säger han.
 • Sex projekt får Innovationsstöd för film och rörlig bild

  Publicerad 18 december 2020
  Nu är det klart vilka som får stöd i årets tredje och sista ansökningsomgång av Innovationsstöd för film och rörlig bild. Sex projekt får stöd om sammanlagt 650 000 kronor.
 • Nio projekt får Produktionsstöd för film och rörlig bild inför våren 2021

  Publicerad 18 december 2020
  Första sökomgången inför 2021 års Produktionsstöd för film och rörlig bild är klar. Nio projekt får stöd från Göteborgs Stad.
 • December månads instagrammare: Ylva Olsson, projektledare på Gothenburg Film Studios

  Publicerad 1 december 2020
  I september kom en liten ljusning. Sedan blev det mörkare igen. Pandemiåret 2020 har varit tufft även för Ylva Olsson, project manager på Gothenburg Film Studios. Nu ser hon fram emot att få ladda om och kunna ta sig an det kommande året med ny energi.
 • Audiovisual Talks 3 december: Grab them

  Publicerad 18 november 2020
  Välkommen på ett digitalt panelsamtal om filmen Grab Them - om konst, demokrati och de tekniska utmaningarna med att arbeta med deep fake. I filmen används deep fake för att få huvudrollsinnehavaren att se ut som en amerikansk president.
 • Nu kan Göteborgs fria kulturliv söka coronastöd

  Publicerad 6 november 2020
  På måndag 9 november öppnar ansökan för Göteborgs Stads stödpaket till det fria kulturlivet, med anledning av covid-19. Stödpaketet består av två stödformer: stipendier till yrkesverksamma konstnärer och kulturutövare, och hyressubventioner till kulturverksamheter i Göteborg.
 • November månads instagrammare: Tchikana, produktionsbolag

  Publicerad 2 november 2020
  Med ett antal musikvideor och den hyllade kortfilmen ”12 till 12” bakom sig vill Tchikana vidare. De har mer att berätta och vill fortsätta att utvecklas. ”Om två år gör vi långfilm”, säger Karim Fakih, som tillsammans med Fabian Engström utgör filmarduon Tchikana.
 • Oktober månads instagrammare: Michael Higgins, scenograf

  Publicerad 1 oktober 2020
  I flera år har Michael Higgins varit upptagen med scenografin till ”Vår tid är nu”. Nu ingår han i teamet som gör spelfilm av en av Sveriges mest älskade sagor, ”Karl Bertil Jonssons julafton”. ”Det är ett stort ansvar, men vi hoppas kunna skapa en ny klassiker”, säger han.
 • Audiovisual Talks 29 september: manusförfattare möter regissör

  Publicerad 17 september 2020
  Välkommen på ett digitalt seminarium med manusförfattaren Cill Jackert och regissören Amir Chamdin.
 • September månads instagrammare: Berivan Erdogan, filmare och konstnär

  Publicerad 1 september 2020
  När Berivan Erdogan pluggade konst i Oslo insåg hon att det egentligen var film som var hennes grej. Nu har hon nyss tagit examen från HDK-Valands filmutbildning och hoppas att det inte enbart är traditionella filmskolor som anses vara ”rätt” väg in i branschen.
 • Juni månads instagrammare: Gustaf Berger, supervising sound editor

  Publicerad 1 juni 2020
  Han är ljuddesignern som började med att göra filmmusik men snart blev intresserad av hela ljudbilden. I dag är Gustaf Berger en av tre på bolaget Auditory som levererar ljud till både film och tv-serier. ”Jag gick från välljud till oljud kanske man kan säga”, konstaterar han.
 • Audiovisual Talks 9 juni: Crazy Pictures

  Publicerad 29 maj 2020
  Vid säsongens sista Audiovisual Talks 9 juni gästas vi av Olle Tholén från Crazy Pictures, som berättar om det svenska filmbolagets resa från Youtube-fenomen till internationell långfilmsdebut.
 • Audiovisual Talks 26 maj: Mark W. Travis

  Publicerad 19 maj 2020
  I onlineseminariet "In the sandbox - The Travis Technique" möter vi Mark W. Travis, regissör och manusförfattare, live från Los Angeles. Seminariet ingår i den digitala seminarieserien Audiovisual Talks.
 • Förstärkning med en miljon kronor till det fria kulturlivet

  Publicerad 13 maj 2020
  En miljon kronor omfördelas inom kulturnämndens budget till att förstärka stödet till det fria kulturlivet. Pengarna kommer att gå till de senaste sökomgångarna av stödformerna Projektstöd och Produktionsstöd för film och rörlig bild.
 • Audiovisual Talks 12 maj: Tatjana Samopjan

  Publicerad 5 maj 2020
  I det andra seminariet i seminarieserien Audiovisual Talks möter vi Tatjana Samopjan, kreativ konsult, föreläsare och manuscoach.
 • Maj månads instagrammare: Ese Ejodame, filmare och sistaårsstudent på HDK-Valand

  Publicerad 4 maj 2020
  Ese Ejodame är på sluttampen. Examensfilmen ”Toxic” har redan visats på Göteborgs filmfestival och snart är de tre åren som filmstudent på HDK-Valand över. ”Min rädsla i nuläget är att inte kunna försörja mig på det jag brinner för, på filmskapandet”, säger Ese.
 • Nu startar den digitala samtalsserien Audiovisual Talks!

  Publicerad 24 april 2020
  Nu startar den digitala samtalsserien Audiovisual Talks, som riktar sig till verksamma inom film, tv och rörlig bild. Ambitionen är att kunna erbjuda en mötespunkt där vi kan bibehålla dialog, inspiration, bildning och gemenskap i digital form över hela landet.
 • April månads instagrammare: Johanna Bernhardson, dokumentärfilmare och filmlärare

  Publicerad 1 april 2020
  Tjejgänget från barndomen. Hemlösa farbror Ronny och mormor May på ålderns höst. De har alla sina självklara platser i Johanna Bernhardsons dokumentärer. ”Jag är alltid tydlig med det personliga perspektivet i mitt utforskande”, konstaterar hon.
 • Mars månads instagrammare: Hussain Danesh, kameratekniker

  Publicerad 2 mars 2020
  Ett liv utan film. Det kan Hussain Danesh inte ens föreställa sig. Oavsett var han bott i världen – Afghanistan, Iran eller Sverige – är det inom filmbranschen han har jobbat. Nu är han kameratekniker, men också verksam som filmkritiker och festivalarrangör.
 • Februari månads instagrammare: Ludwig Källén på Plattform Produktion

  Publicerad 3 februari 2020
  Första filmjobbet var som klippassistent på Ruben Östlunds Guldpalmsvinnare ”The Square”. Nu satsar Ludwig Källén och resten av filmteamet på att ta hem ännu en palm. ”Det har vi sagt att vi ska”, säger Ludwig, som den här gången är Rubens regiassistent.
 • Ansökningsdatum filmstöd 2020

  Publicerad 9 januari 2020
  Vill du söka stöd för ett filmprojekt? Här är sista ansökningsdatum för 2020, fler datum under hösten tillkommer.
 • December månads instagrammare: Gabriel Manrique, dokumentärfilmare och platsletare

  Publicerad 1 december 2019
  Göteborg är en brokig stad. Utmärkt om man ska leta miljöer att filma i. Det tycker Gabriel Manrique, dokumentärfilmare och antropolog som sedan ett par år även jobbar som platsletare. ”Göteborg har både fula och vackra platser. Här finns allt”, säger han.
 • November månads instagrammare: Erika Malmgren, producent

  Publicerad 1 november 2019
  Som producent är Erika Malmgren mitt uppe i arbetet med flera filmer samtidigt. Inte minst den redan omtalade långfilmsdokumentären ”Children of the Enemy”. En film om Patricio Galvezs kamp för att rädda sina sju barnbarn från flyktinglägret al-Hol i Syrien.
 • Oktober månads instagrammare: Astrid Söderberg, filmskapare och filmhandledare

  Publicerad 1 oktober 2019
  Debutfilmen ”Ta hand om en kille” gjorde omedelbar succé – den visades på festivaler och vann priser på Frame. Nu är Astrid Söderberg mitt uppe i arbetet med film nummer två. Samtidigt som hon i egenskap av filmhandledare på Göthenburgo hjälper andra att förverkliga sina filmdrömmar.
 • September månads instagrammare: Maria Nordqvist, biografkoordinator

  Publicerad 2 september 2019
  Maria Nordqvist ser ljust på Hagabions framtid. Biografen har en speciell plats i göteborgarnas hjärtan och en trogen – men allt äldre – publik. ”Jag hoppas att även unga vuxna ska inse värdet i att se film på bio och att gemenskapen i en fullsatt salong är bland det bästa som finns”, säger hon.
 • Ansökningsdatum för filmstöd hösten 2019

  Publicerad 14 augusti 2019
  Vill du söka filmstöd? Här är sista ansökningsdatum för 2019. Projektstödet En snabb slant kan sökas löpande under året.
 • Juni månads instagrammare: Björn Dokken, belysningsmästare

  Publicerad 3 juni 2019
  I unga år ville Björn Dokken bli filmregissör. Men vände helt om efter att ha praktiserat på tv-serien ”Solisterna”. ”Jag märkte med en gång att jag inte har tålamod för regi. Ljus passar mig bättre. Det är kreativt, mycket prylar och man ser direkt resultat”, säger han.
 • Maj månads instagrammare: Sara Pertmann, kostymdesigner

  Publicerad 2 maj 2019
  Bakom sig har hon tv-serier som ”Hinsehäxan”, ”Molanders” och ”Det mest förbjudna”. Hyllade produktioner som setts av många. Men Sara Pertmann ser inte sig själv som särskilt karriärhungrig. ”För min del är det viktigast att det är gött och roligt att jobba, i alla fall än så länge”, säger hon.
 • April månads instagrammare: Cecilia Torquato, regissör, konstnär och producent

  Publicerad 1 april 2019
  Hennes filmer landar ofta i gränslandet mellan fiktion och dokumentär. Ibland närmar de sig konstfilm. Själv säger Cecilia Torquato att det är berättelsen som får styra. ”Jag börjar alltid med vad jag vill få sagt. Hur jag ska säga det kommer senare”, konstaterar hon.
 • Mars månads instagrammare: Axel Danielson, producent och regissör

  Publicerad 1 mars 2019
  Så här dags förra året handlade Axel Danielsons liv om galor och priser. Inte minst var han och Maximilien Van Aertryck nära att bli Oscarsnominerade för kortfilmen ”Hopptornet”. ”Det var kul att vara på besök i den där världen, men det är knappast målet med att göra film”, säger han.
 • Februari månads instagrammare: Håkan Hammarén, producent

  Publicerad 1 februari 2019
  Han ville bli jurist, gjorde lumpen som militärpolisjägare, men blev producent. I dag har Håkan Hammarén många år i film- och tv-branschen bakom sig. En bransch han tycker har förändrats i grunden. Inte minst när det kommer till samtidens stora intresse för tv-drama.
 • Ansökningsdatum för filmstöd 2019

  Publicerad 22 januari 2019
  Vill du söka filmstöd? Här är sista ansökningsdatum för 2019. Projektstödet En snabb slant kan sökas löpande under året.
 • Januari månads instagrammare: Malin Söderlund, producent

  Publicerad 7 januari 2019
  Hon gillar att göra listor, hålla ihop trådar och tar gärna täten i en grupp. Malin Söderlund trivs med producentrollen och har aldrig haft några andra drömmar inom filmbranschen.
 • Kommunstyrelsens beslut om filmsatsningen

  Publicerad 12 december 2018
  12 december tog kommunstyrelsen beslut att bevilja stöd till Film i Väst under 2019. Utgångspunkten är att stärka filmen i Göteborg och staden ska fortsätta sin dialog med Västra Götalandsregionen.
 • Föreslagna förändringar inom Göteborgs Stads filmsatsning

  Publicerad 7 december 2018
  Kulturförvaltningen har utvärderat Göteborgs Stads filmsatsning. Förslaget är att rikta om 4,5 mkr för att stärka kompetensutveckling, talangutveckling och utvecklingsmedel för innovation till filmaktörer i Göteborg. Förslaget ligger för beslut hos Kommunstyrelsens sammanträde 2018-12-12.
 • Göteborgs Stad minskar inte satsningen på film

  Publicerad 5 december 2018
  Göteborgs Stads filmsatsning har uppmärksammats i media på senaste tiden. Idag har Göteborgs Stads kulturförvaltning gått ut med ett pressmeddelande som slår fast att staden inte ska minska sin satsning på film.
 • December månads instagrammare: Klara Björk, lärare på Akademin Valand

  Publicerad 3 december 2018
  Efter många år som producent fastnade Klara Björk för att undervisa. Målet är att ge framtidens filmare de verktyg de behöver för att kunna synliggöra olika perspektiv och erfarenheter. ”Det är en ynnest att få vara i en miljö med så mycket engagemang och intresse”, säger hon.
 • November månads instagrammare: Carl Javér, dokumentärfilmare

  Publicerad 1 november 2018
  Hans senaste film har blivit rejält uppmärksammad. Men så är också ”Rekonstruktion Utøya” en film som tar sig an det tyngsta av trauman på ett annorlunda sätt. Själv säger Carl Javér att han i sitt arbete gått från observerande till konstruerande dokumentärfilm.
 • Oktober månads instagrammare: Christina Bredelius, scripta

  Publicerad 1 oktober 2018
  Visst händer det att hon längtar efter fasta rutiner och ”vanlig” vardag. Men Christina Bredelius har inga planer på att byta bransch. ”Det är så härligt att få jobba med alla kreativa kollegor. Jag har min man och barn – och så har jag min filmfamilj”, säger hon.
 • September månads instagrammare: Ola Magnestam, filmfotograf

  Publicerad 3 september 2018
  Jobbet som fotograf på SVT:s dramasatsning ”Vår tid är nu” är det mest långvariga Ola Magnestam någonsin haft. Snart filmar han sin tredje säsong av den populära tv-serien. ”Min roll är att förverkliga regissörens visioner, att omsätta dem i bild”, säger han.
 • Juni månads instagrammare: Gunnar Eriksson, projektutvecklare inom film och tv

  Publicerad 1 juni 2018
  För många i filmbranschen går flyttlasset från Göteborg till Stockholm. För Gunnar Eriksson gick det åt motsatt håll. ”Jag har fått höra att det är lite ’tvärtom’. Nu hoppas jag att det vi arbetar med på Lindholmen kan bidra till att fler kreatörer stannar i Göteborg”, säger han.
 • Maj månads instagrammare: Cia Edström, branschchef på Göteborg Film Festival

  Publicerad 2 maj 2018
  Första uppdraget på filmfestivalen var att befinna sig bakom kulisserna och packa biljetter. Några decennier senare ansvarar Cia Edström för annan viktig del av festivalen som den ”vanliga” besökaren inte ser så mycket av. Branschprogrammet.
 • April månads instagrammare: Clas Hakeröd, postproduktion

  Publicerad 1 april 2018
  I en filmbransch där allt ska gå snabbare gör Clas Hakeröd sitt bästa för att hitta lösningar som funkar. Han gillar att driva utvecklingen framåt och bjuder gärna på sin kunskap. ”Jag vill bidra med det jag kan, och tror mer på karma än att ha yrkeshemligheter”, säger han.
 • Mars månads instagrammare: Katarina Lorentzon, biografföreståndare

  Publicerad 1 mars 2018
  Katarina Lorentzon gissar att några i biopubliken tror att hon i princip bor på Bio Capitol. Det gör hon inte. Även om hon sedan tre decennier tillbringar större delen av sin vakna tid på biografen. Första åren som timanställd maskinist. I dag som föreståndare och delägare.
 • Februari månads instagrammare: Håkan Blomdahl, visuella effekter

  Publicerad 1 februari 2018
  Trots allt arbete Håkan Blomdahl lägger ner på en film ska det helst gå obemärkt förbi. Han har till och med en idé om att hans namn borde tas bort från eftertexterna. ”Det skulle väl vara lite oärligt, men målet är att de visuella effekterna inte ska synas”, säger han.
 • Januari månads instagrammare: Erik Hemmendorff, producent och VD på Plattform

  Publicerad 8 januari 2018
  För Erik Hemmendorff finns det ett före och ett efter Guldpalmen. Sedan ”The Square” belönades med det prestigefyllda priset i Cannes märker han av en del förändringar i det vardagliga arbetet. ”Det är en så pass stark symbol, så visst är det skillnad”, säger han.
 • December månads instagrammare: Jenny Luukkonen på Kultur i Väst

  Publicerad 1 december 2017
  Som tonåring drömde hon om att bli bildkonstnär. I dag jobbar Jenny Luukkonen med att hjälpa andra, särskilt unga och oetablerade kreatörer, att våga satsa på sin passion. ”Filmbranschen är svår att ta sig in i om man saknar kontakter och förebilder”, säger hon.
 • November månads instagrammare: Cecilia ”Cissi” Jalakas, rekvisitör

  Publicerad 1 november 2017
  Skräck ligger högt på listan. Liksom kostymdramer à la 1920-tal. Men det är många genrer och epoker som gör rekvisitören Cissi Jalakas lite extra exalterad. ”Allra roligast är det att skapa miljöer där det bor seriemördare och annat folk som förlorat förståndet”, säger hon.
 • Oktober månads instagrammare: Moa Olsson, casting director

  Publicerad 2 oktober 2017
  Hon beskriver en provfilmning som en ”jättekonstig anställningsintervju”. Som casting director gör Moa Olsson sitt bästa för att få nerviga skådespelare att slappna av i situationen. ”Mitt jobb är att få dem att prestera så bra som det bara går”, säger hon.
 • September månads instagrammare: Jim Lindmark, platsletare och platschef

  Publicerad 1 september 2017
  Ibland behöver trafikskyltar plockas ner, fönsterrutor krossas och julpynt tas undan. Oavsett är det Jim Lindmarks ansvar att se till att inspelningsplatsen är helt återställd när filmteamet lämnar den. ”Som platschef är målet alltid ett välkommen tillbaka”, säger han.
 • Juni månads instagrammare: Frida Hallberg på Manusfabriken

  Publicerad 1 juni 2017
  Första filmjobbet var på Lars von Triers ”Dogville”. Sedan dess har Frida Hallberg samlat på sig meriter både som producent och Guldbaggebelönad rollbesättare. Nu ligger hennes fokus på Manusfabriken och arbetet med att skapa nya möjligheter för stadens och regionens manusförfattare.
 • Maj månads instagrammare: Roozbeh Behtaji, filmare och grundare av Göthenburgo

  Publicerad 2 maj 2017
  Han är utbildad filmregissör – men jobbar främst med att få andra att berätta sina historier. För Roozbeh Behtaji handlar det om att lyfta blicken från innerstan och bredda bilden av dagens Göteborg. Det är också därför han lägger så stor del av sin vakna tid på föreningen Göthenburgo.
 • April månads instagrammare: Paul Blomgren DoVan, vd på Gothenburg Studios

  Publicerad 3 april 2017
  Som frilansreporter på 1990-talet jobbade Paul Blomgren DoVan med rättvise- och utvecklingsfrågor i Afrika. I dag handlar hans tillvaro om utvecklingsarbete av ett annat slag. Nu är det kampen för att Göteborg ska vara en filmstad att räkna med som står högst upp på agendan.