Meduza Vogt älskar skräckfilm och brinner lite extra för sfx-smink. I november gästar hon Filmkontorets instagramkonto.

November månads instagrammare: Meduza Vogt, make-up artist och maskör

Publicerad 1 november 2021

Corona kom – och äntligen sökte Meduza Vogt den utbildning hon drömt om i över tio år, Filmarbetarutbildningen i Trollhättan. Nu är hon snart klar. ”Redan när jag pluggade till make up-artist på gymnasiet visste jag att det var hit jag ville, säger Meduza Vogt.

Vad har du på gång just nu?

− För tillfället är jag ute på LIA, den del av utbildningen vi gör ute på set. Jag är på Håkan Bråkan-produktionen till den 3 november. Sedan väntar en del skolarbete som jag behöver hinna i kapp med och som vanligt blir det nog lite frilansarbete som make up-artist på både reklamproduktioner och musikvideor.

Frilansar du vi sidan av studierna?

− Ja, det har jag gjort hela tiden. Det blir mycket musikvideor för olika Göteborgsband, vilket är kul. De flesta vill inte vill ha så mycket mer än smink och hår som får dem att se bättre ut på bild. Men en gång ville några att jag skulle göra ett troll som bandet kunde kidnappas av i videon. Och en gång fick jag göra zombies till en reklam för en energidryck.

Hur kommer det sig att du sökte utbildningen i Trollhättan?

− Jag utbildade mig till make up-artist på gymnasiet och hade tänkt söka till filmarbetarutbildningens mask-inriktning direkt efter studenten. Men jag var skoltrött och började jobba i butik i stället, samtidigt som jag tog uppdrag som frilans och som projektanställd på Backateatern. Åren gick. Men när corona kom blev jag av med alla mina jobb på bara några få dagar. Det var då jag bestämde mig för att söka till Trollhättan.

Varför ville du jobba inom film- och tv-branschen?

− Även om jag älskade skräckfilm och var oerhört fascinerad av hur alla effekter var gjorda redan i typ 10-årsåldern, så tog det ett tag innan jag förstod att det här var något jag skulle kunna jobba med. Jag tänkte att jag kanske skulle bli frisör eller något sådant. Men det var faktiskt syokonsulenten på min första gymnasieskola som fick mig att upptäcka det här.

Hur då?

− Syon tipsade mig om Drottning Blankas gymnasieskola och deras make up-utbildning. När jag fick se kursplanen nappade jag direkt. Grejen var att det stod att vi skulle få lära oss att ”sminka ett utpetat öga”. Då visste jag – det är det här jag vill göra! Så var det faktiskt, och det är fortfarande sfx-smink jag brinner för och helst vill jobba med.

Vad är spännande med sfx?

− Jag vill vara med och skapa det där folk rycker till av för att det är så äckligt. Som när någon har en uppbränd rygg, som jag såg i ett avsnitt av ”Sons of Anarchy”. Då var jag tvungen att pausa i avsnittet, titta och fundera på hur det var gjort. Det var otroligt snyggt gjort.

Vilka är dina förväntningar på arbetslivet efter utbildningen?

− Jag har inte riktigt tänkt på det än. Nu är jag så uppe i det sista av utbildningen. Men jag tror att det som kommer sedan redan har rullat igång. Vi på utbildningen får så otroligt många kontakter när vi går här. När vi är klara har vi redan ett nät att gå ut i, och jag har redan fått ett par förfrågningar. 

Vad är det mest värdefulla du får med dig från utbildningen?

− En djupare förståelse för samtliga teamfunktioner. På en del utbildningar är det sådant man först lär sig på set, men vi har får lära oss vad alla gör och hur man kan samarbeta.

Vilka är dina tankar kring Göteborg som filmstad?

− Jag är glad att jag hamnade här. Som jag upplevt det hittills är majoriteten av alla filmarbetare i stan positiva och folk delar gärna med sig av sina kontakter. Jag är uppvuxen i Falun, men nu är Göteborg hemma, och jag kan se mig själv jobba här i framtiden.

Vad kan vi förvänta oss av dig som november månads instagrammare?

− Jag vill visa att maskörens jobb är mer än att bara stå med en puderpuff och kamma lite hår. Det kan vara ett rätt hårt jobb ibland. Vi har mycket grejer att släpa på och måste vara beredda på olika oväntade situationer som kan inträffa. Jag tänker att folk ska få se att vi inte bara är en piff-avdelning. Att jobbet är mer fysiskt krävande än vad man föreställer sig.

Text och foto: Camilla Adolfsson

Fakta/Meduza Vogt

Gör inom film: Make up-artist och studerande på Filmarbetarutbildningen.
År i branschen: 10 år på deltid som frilans.
Bästa branschminne: ”En grej jag i alla fall inte glömmer så lätt, är när jag var på min första långfilm. Det var då jag upptäckte att gelatin inte tål fukt. Jag hade gjort ett sår som bara luckrades upp när jag skulle börja pumpa fram blodet. Vi var mitt i skogen och jag bara kände att ’hjälp, vad gör jag nu?’. Turligt nog klipptes scenen ändå bort av helt andra skäl.
Favoritfilm: ”Jag älskar ’House of 1000 corpses’ av Rob Zombie. Den har lite av gammal skräckfilm över sig, samtidigt som allt är så snyggt gjort. Det är twistat och skruvat, och man undrar vad det är för människor som har kommit på det här. Jag tycker det är fascinerande.