Händer som skriver på ett papper vid ett spökliknande skrivbord. I förgrunden ligger en dödskalle av okänd djurart. Foto: Cottonbro.

Vässa ditt cv och personliga brev


Ett CV ska berätta om dina personliga egenskaper, vad du kan och vad du har för erfarenheter. Du bör ta med vilka utbildningar du har gått och försök få med saker som är viktiga för jobbet du söker.

Dina erfarenheter kan säga mycket om dig. Om du till exempel har tränat ett ungdomslag i din lokala fotbollsklubb visar det att du har erfarenheter av att leda människor i grupp, om du har spelat i ett band visar det du att du har samarbetat med andra mot ett gemensamt mål. Du har gjort det utan att ha haft det som jobb men det säger ändå något om dig.

Tydlighet och enkelhet

  • Utbildning: Skriv vilken utbildning du har gått, när du gick den och i vilken skola det var.
  • Erfarenheter: Jobb, praktikplatser och ideellt engagemang som är relevanta för jobbet du söker. Skriv dem i kronologisk ordning.
  • Kontaktuppgifter: Telefonnummer, mejladress, postadress och, om du har en profil på LinkedIn så lägg in den också.
  • Referenser: En referens är en person som du har arbetat med tidigare och som känner dig väl, det är vanligt att man tar en nuvarande eller före detta chef. En del arbetsgivare vill att man uppger referenser direkt, andra vill ha dem senare i processen. När du uppger någon som referens är det viktigt att personen i fråga vet om det och att hen vet vilket jobb du söker.
  • Tack: Glöm inte att tacka dem du har uppgett som referens efteråt oavsett om du fick jobbet eller inte.


När du har skrivit ditt CV

  • Kontrollera stavningen. Ta gärna hjälp av någon för det kan vara svårt att se sina egna fel.
  • Om du har möjlighet, skicka in allt i PDF-format.
  • Skicka ALLTID in din ansökan i tid.

Arbetsförmedlingen har CV-mallar som du kan använda

Arbetsförmedlingens CV-mallar

Personligt brev

Tanken med det personliga brevet är att beskriva dig själv bortom ditt CV. CV:t berättar vad du kan, det personliga brevet berättar vem du är.

  • Börja med det viktigaste. Försök fånga den som ska läsa ditt brev i den första meningen. I början förklarar du vilket jobb du söker, arbetsgivaren kan ju ha flera platsannonser ute samtidigt, och du förklarar varför du tror att du skulle passa för det jobbet.
  • Anpassa dig. Om du söker jobb som byggnadsarbetare kanske det inte är viktigt att prata om ditt stora intresse för musik. Läs platsannonsen noga och försök beskriva varför du har det som arbetsgivaren söker.
  • Tänk på språket. Stava rätt, krångla inte till det och ta bort alla särskrivningar (”sjuksköterska” inte ”sjuk sköterska”, ”anställningsintervju” inte ”anställnings intervju”). Kom ihåg att datorns stavningsprogram inte hittar alla fel. Ordet ”grannen” finns och är rättstavat men om du skriver att du ”slängde ut grannen från balkongen efter jul” blir det fel ändå.
  • Visa vem du är istället för att berätta det. Tänk dig att du söker jobb som undersköterska, ett yrke där man har kontakt med människor nästan hela tiden. Du skulle kunna skriva:
    • Visa: En av de bästa sakerna med att resa är alla människor man träffar som berättar om hur vardagen är i sina hemländer.
    • Berätta: Jag tycker om människor.
  • Undvik floskler. Du kan beskriva hur du konkret arbetar med större arbetsuppgifter istället för att bara skriva att du klarar av att ”ha många bollar i luften”.

Arbetsförmedlingens brevmall

Arbetsförmedlingen har en mall i word-format för personliga brev som du kan använda.

Intervjun


Hur kommer intervjun gå till?

Är det digitalt eller på plats? Kommer du att träffa en person eller är det flera? Ibland är det flera intervjuer, ibland är det bara en. Ungefär hur lång tid kommer intervjun hålla på?

Allt sådan kan du fråga om innan. Ingen tycker att det är konstigt.

Öva hemma innan

Försök tänka ut vilka frågor som kan komma och tänk ut svar på dem innan. Det är vanligt att du kommer bli bedd att presentera dig själv och varför just du har sökt det jobbet. Då är det bra att slippa improvisera.

Läs på om arbetsgivaren

Det visar att du tar ditt jobbsökande på allvar och att du är intresserad av att jobbet du har sökt. Ställ gärna frågor om arbetsplatsen till den som intervjuar dig. Hur ser det på det ena och det andra? 

Visa varför du vill ha jobbet du har sökt

Om du söker jobb som parkarbetare i Slottsskogen så beskriv hur mycket du tycker om att vara i naturen. Om du söker jobb som undersköterska på ett äldreboende är ditt naturintresse inte lika viktigt.

Din blivande arbetsgivare vill veta varför du vill ha jobbet du söker. Svar som ”För att jag är trött på mitt nuvarande jobb” är på sin höjd ett argument för varför du inte ska ha DET jobbet, det är inte ett argument för att du ska ha jobbet du nu blir intervjuad för.

Kom dit i tid

Hur ska du komma dit? Kolla busstidtabellen. Finns det en parkeringsplats där du kan ställa bilen om du kör dit? Om du cyklar dit så se till att vara där en stund innan för att hinna få ner pulsen innan intervjun börjar.

Att vara nervös

Oroa dig inte, det är mänskligt att vara nervös vid en anställningsintervju och alla arbetsgivare är vana vid det. Ett bra sätt att förbereda sig är att skriva ner det du vill få fram på ett papper som du tar med dig. Du behöver inte smussla med pappret, var ärlig och säg att ”jag har skrivit ner det jag vill få fram och några frågor om den här arbetsplatsen” så vet alla i rummet vad det är för papper du håller i handen.

Vanliga frågor på anställningsintervjuer

Alla jobbintervjuer är olika, men vissa frågor brukar nästan alltid dyka upp. Tänk igenom svaren på intervjufrågorna innan så att du får ut det mesta möjliga av din anställningsintervju.

Berätta lite om dig själv

Varför söker du det här jobbet?

Vilka erfarenheter tror du att du har nytta vid det här jobbet?

Vad kan du tillföra hos oss?

Berätta om något du inte är bra på

Arbetsförmedlingen vet mer

Läs mer på Arbetsförmedlingen  Vanliga intervjufrågor