Ung man i gul t-shirt och svarta jeans med hål på knäet håller en mugg mot örat. Ur botten på burken går en tråd. Foto: Andrea Piacquadio.

Frågor & svar


Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna som rör karriärvägledning och studie- och yrkesvägledning.

  • Hur kan jag få grundläggande behörighet från komvux?

    Det går att få grundläggande behörighet på olika sätt. Via komvux  kan du läsa in kurser och utfärda en gymnasieexamen eller slutbetyg.

    Du kan också få  grundläggande behörighet genom reell kompetens för dig som arbetat minst 50 procent under sammanlagt 3 år efter du fyllt 19.

    Läs mer på Studera.nu om reell kompetens  en väg till högskolestudier.  

    När du planerat för din examen kan du använda Skolverkets planeringsverktyg 

    Om du känner att du behöver stöd i din planering rekommenderar vi att du bokar in dig på någon av våra informationsträffar som vi ger online.

    Därefter har du även möjlighet att boka ett individuellt vägledningssamtal.

  • Hur ansöker jag till komvux?

    Du ansöker till komvux via vår webbansökan.

    Om du behöver vägledning hur du gör en ansökan så har vi olika steg-för-steg-guider beroende på vilken utbildning du vill söka till. Du hittar all information du behöver på Så här ansöker du till komvux.

  • Hur bokar jag ett samtal med en studie- och yrkesvägledare?

    Du ringer eller mejlar arbetsmarknad och vuxenutbildning för att boka ett individuellt samtal med studie- och yrkesvägledare. Läs mer på sidan Boka samtal med en studie- och yrkesvägledare

  • Kan jag få CSN om jag studerar på komvux?

    I många fall kan du få CSN när du studerar på komvux. För att få reda på vad som gäller för just dig behöver du kontakta CSN.

  • Hur får jag reda på mer om komvux?

    Du hittar all information du behöver under sidan Vuxenutbildning.

  • Kan jag göra test för att se vilken nivå jag ska ansöka till?

    Ja, du kan göra en nivåbedömning för att se vilken nivå av svenska, engelska eller matematik som du behöver läsa. Men först måste du  skicka in din ansökan till en nivå som du tror passar dig.

    Skulle nivåtestet visa en annan nivå än den som du sökt tillkommer ansökan att justeras automatiskt till den nivå du behöver läsa.

    Ditt första steg är alltså att söka till en kurs och därefter kommer du få ytterligare information om hur du bokar en nivåbedömning.

  • Kan jag få anpassning av mina studier?

    Ja, om du känner ett behov av att anpassa dina studier tillsammans med en specialpedagog, eller om du behöver stöd från kurator inför dina studier kan både komvux och skolan stötta dig med detta.

    Har du ännu inte börjat dina komvux-studier hittar du mer information på sidan Stöd och anpassning.

    Om du redan studerar ska du vända dig till din skola.

  • Kan jag göra ett prov i ett ämne utan att gå kursen?

    Ja, men då behöver du vända dig till Prövningsenheten i Göteborgs Stad.

  • Vilken hjälp kan jag få av en studie- och yrkesvägledare?

    För att få bättre förståelse av vilket stöd vi som studie- och yrkesvägledare kan ge får du gärna titta på sidan Samtal med en studie- och yrkesvägledare.

    Läs gärna mer om vårt program Karriärvägledning i tre delar. Där kan vi stötta dig som känner dig osäker kring dina egenskaper, valstrategier och framtidsmål.