Ta emot en göteborgsjobbare


Du som tar emot en göteborgsjobbare på din arbetsplats gör en stor insats för samhället, staden och givetvis för den person som får en chans att ett steg närmare ett jobb och en regelbunden inkomst. Dessutom får du en extra hjälpande hand på jobbet. Bra för alla inblandade, helt enkelt!

Göteborgsjobbare låter bra, men vad är det?

Göteborgsjobbaren är en person som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden. Hen kan vara ny i Sverige, haft hälsoproblem, nyss avslutat anpassade studier inom Lärvux eller vara inskriven på KRAMI. Gemensamt för dem alla är att de behöver extra stöd för att utvecklas och hitta vägen framåt mot en egen försörjning.  

Alla har rätt till ett arbete

Att ha ett arbete att gå till är avgörande för att en människa ska må bra. Göteborgs Stad arbetar för att alla invånare som kan ska jobba och försörja sig själva och Göteborgsjobb är en del i detta. En göteborgsjobbare är anställd av arbetsmarknad och vuxenutbildning, men är placerad på en arbetsplats i staden, till exempel i ett kök, på en förskola eller inom omsorgen.

Därför ska du ta emot en göteborgsjobbare:

  • Först och främst för att du hjälper en annan göteborgare, eller till och med en hel familj. Barn till arbetande föräldrar har nämligen bättre psykisk hälsa än barn till föräldrar som inte har ett jobb att gå till.
  • En göteborgsjobbare bidrar också konkret till arbetsplatsen. Ni får ett extra par hjälpande händer och på sikt kanske en tillsvidareanställd kollega, något som kan vara bra att ha i bakhuvudet inför framtida rekryteringsbehov.
  • En göteborgsjobbare tar med sig nya och värdefulla perspektiv till  arbetsplatsen. Hen kanske kommer från en annan del av världen eller har ställts inför helt andra utmaningar i sitt liv vilket ger nya insikter.
  • Dessutom är det Arbetsmarknad och vuxenutbildning som betalar lönen.

 Vi är med dig hela vägen

  • Arbetsmarknad och vuxenutbildning ger dig som tar emot en göteborgsjobbare fortlöpande stöd. Våra anställningssamordnare stöttar i praktiska frågor som avtal, semester och lön och du som handledare får stöd i hur du ska handleda. 
  • Vi har löpande kommunikation med er och med arbetsförmedlingen och följer kontinuerligt upp hur det går för göteborgsjobbaren på jobbet. Om det behövs reviderar vi upplägget för anställningen, allt för att det ska bli bra för er och för den som jobbar. 
  • Många gånger vill arbetsplatsen fortsätta ha personen anställd efter Göteborgsjobbet tagit slut. Då ger vi tips och råd om hur ni kan gå vidare. 

Vi behöver bli fler som bidrar!

Redan idag har flera hundra arbetsplatser valt att ta emot en göteborgsjobbare, men det behövs ännu fler som bidrar. Du kan också vara med och hjälpa en göteborgare, kontakta oss på goteborgsjobb@arbvux.goteborg.se

Tack på förhand!

Hitta mer information om vad ett Göteborgsjobb är. 

Hitta mer information om Göteborgs Stads arbete med Jämlikt Göteborg

För dig som handledare

Fysiska handledarutbildningar

Vi anordnar regelbundet fysiska handledarutbildningar, skräddarsydda för dig som ska eller redan handleder göteborgsjobbare.

Målet med utbildningen är att du som handledare ska förstå din roll och att du ska kunna bidra till det goda mötet så att anställningsperioden blir givande och innehållsrik för arbetstagaren och arbetsplatsen. Utbildningen handlar även om att öka förståelsen och kunskapen för hur du som handledare integrerar Göteborgs Stads värdegrund i ditt handledarskap.

Kommande handledarutbildning

20-22 maj 2024, 09.00-16.00, Styrmansgatan 21 B, Göteborg, närmsta hållplats Kaptensgatan. Utbildningen genomförs genom Studium.

Anmäl dig senast den 3 maj. Anmälan till handledarutbildningen  

Din chef kan få ersättning för vikariekostnad när du deltar i denna handledarutbildning. Ansök om ersättning för vikariekostnad  

Webbaserad handledarutbildning

För dig som inte kan gå på våra fysiska handledarutbildningar rekommenderar vi skolverkets webbaserade handledarutbildning. 

Skolverkets webbaserade apl-handledning

Instruktion  så här får du får tillgång till Skolverkets webbaserade apl-handledning

Handledarnätverk

Delta i vårt nätverk för handledare. Där får du uppdaterad information och stöd i din roll som handledare. Kommande träffar: