Många yrken finns det, Helena Munther

Det här hände på en kursdag för Dari-talande afghaner


Publicerad 24 augusti 2022

Vem kunde tro att det finns så många yrken bara på Ikea? Och över 8000 yrken i hela Sverige? Det var många insikter som fick kursdeltagarna att höja på ögonbrynen. Nyckelprojektets kurs för nyanlända handlade främst om arbetsmarknaden denna dag.

Kursen för nyanlända innehåller 24 lektioner för att föra dem närmare arbetsmarknaden. Denna dag handlade om svenska skolsystemet, om arbetsmarknadens olika yrken och hur man genom att lära känna sina egenskaper och intressen kan hitta nya typer av jobb som man inte kände till tidigare.

— Man behöver kunskap för att hitta rätt utbildning, både om sig själv och om vilka alternativ som finns, förklarar Natsannet Suna, studie- och yrkesvägledare på Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, som håller i dagens pass på svenska.

Jamila Zamir, samhällsvägledare på Nyckelprojektet, översätter allt för deltagarna. Idag är de fyra kvinnor och två män. Natsannet Suna frågar gruppen hur många yrken de känner till?

— 100-200 yrken kanske, svarar Mahdi Lali spontant.

Natsannet Suna påpekar då att det finns över 8000 yrken i Sverige.

— Då förstår ni varför man behöver kunskap för att hitta rätt yrke. Då är det lättare att koppla ihop era kunskaper med rätt yrke, säger hon och får många aha-utrop som respons.

Natsannet Suna har placerat ut många kort på tre bord längst ned i klassrummet. Korten föreställer olika yrken. Hon uppmanar dem att välja ett kort på ett yrke de kan tänka sig att jobba med och ett de inte vill jobba med. Sedan frågar hon varför de valde sina kort. Jamila översätter allt till Dari, för att de verkligen ska förstå innehållet i kursen. Alla har inte lärt sig tillräckligt med svenska för att förstå innehållet. En del är analfabeter.

— Om ni ser ett yrke ni är intresserade av så ska ni inte kasta bort det yrket bara för att ni inte kan. Ni kan ju gå en utbildning och lära er, säger Natsannet Suna.

Soraya Hussein har valt ett kort på någon som jobbar med barn.

— Jag tycker om barn och skulle gärna jobba som barnskötare, förklarar Soraya Hussein.

Mahdi Lali har valt ett kort på skräddare.

— Jag har jobbat länge som skräddare och gillar att sy. Mekaniker vill jag inte bli. Det gillar jag inte, säger Mahdi Lali.

Natsannet Suna ber dem arbeta i grupp och komma på så många yrken som möjligt som finns på Ikea. Många skriver ner allt de kan komma på. I kassan, säljare, i restaurangen, på lagret. Men det visar sig finnas oerhört många fler yrken som de inte tänkt på.

— Så ser det ut på många företag. Det finns en mängd olika jobb att söka, säger Natsannet Suna.


Text och bild: Helena Munther