2023 släpptes Zhiwar Rashids hyllade debutroman "Under mullbärsträdet". Den 4 maj kommer han till Angereds bokmässa. Foto: Maja Kristin Nylander

En guide till Angereds bokmässa 2024


Den 3–4 maj fyller vi Blå Stället med seminarier, författarsamtal, bokbord, workshops, poesiläsningar och sagostunder under årets bokmässa. Här listar vi några av höjdpunkterna.

Festlig invigning med spoken word och livemusik

Fredagen den 3 maj drar årets bokmässa igång med en storslagen invigningsfest klockan 17.30. På scen hittar du spoken word-artisten och författaren Amer Sarsour, hiphop-artisten Malake och poeten Nilo Zamiri. Tillsammans sätter de stämningen för årets bokmässa med ordens och ortens kraft i centrum. Mingel, mat och god stämning utlovas!

Johannes Anyuru sätter fokus på Gaza

Johannes Anyurus omtalade artikel Gaza står nu bredvid Hanoi och Guernica publicerades i Aftonbladet den 21 december 2023. På årets bokmässa bjuder Göteborgs Litteraturhus in till ett samtal mellan Anyuru och Ann Ighe, kritiker och redaktör för tidskriften Ord&Bild, med utgångspunkt i texten.


Johannes Anyuru är författare och dramatiker med en lång rad priser i bagaget. I vintras publicerade han den omtalade texten "Gaza står nu bredvid Hanoi och Guernica". Foto: Maja Kristin Nylander

2003 debuterade Anyuru med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Han har bland annat belönats med Augustpriset och Aniarapriset, och har utsetts till hedersdoktor vid teologiska fakulteten i Lund.

Tre röster om flykt, ursprung och tillhörighet

Att fly från sitt hemland, att lämna allt och försöka skapa sig ett nytt hem – det temat går som en röd tråd genom tre av författarskapen på årets bokmässa.

Anahita Ghazinezam flydde till Sverige under Iran-Irak-kriget och har sedan slutet av 80-talet varit bosatt i Västerbotten. I textsamlingen Våld – om träd och slöjd och män (2022) skildrar hon nyanländas tillvaro på en flyktingförläggning i Jörn. Slöjd- och textilhistoria vävs samman med frätande scener ur ett liv, det moderna planlösa irrandet efter sammanhang och tillhörighet, framför en bleknad kuliss av ett förlorat Iran.

Ta gärna med ett eget slöjdprojekt att arbeta med under Anahita Ghazinezams författarsamtal.


Anahita Ghazinezam gav 2022 ut textsamlingen "Våld – om träd och slöjd och män". Foto: Johannes Samuelsson

I Zhiwar Rashids debutroman Under mullbärsträdet (2023) får vi följa Azad, som liksom författaren kommit från Irakiska Kurdistan till Sverige. Här brottas han med frågor som mamman inte vill prata om: Vad hände i Halabja? Hur kom de hit? Och vem och var är pappa? Rashid skildrar vilsenheten som kan uppstå när en människa saknar ursprungshistoria, och pekar på skrivandet och berättandet som en väg ut.

Författaren och poeten Nioosha Shams leder samtalet med Zhiwar Rashid.


Amer Sarsour debuterade som författare 2024, med den hyllade romanen "Medan vi brinner". Foto: Banfa Jawla

Amer Sarsour är känd som poet, spoken word-artist och rappare. 2024 debuterade han som författare med Medan vi brinner, där vi får vi följa svensk-palestiniern Omar som åker från Sverige till Italien för att hämta sina kusiner på flykt från ett brinnande krig i Syrien. På glödande prosa, med både humor och patos, skriver Sarsour om migration i de stängda gränsernas tid.

Akila Mah och Georges Sarkes leder samtalet med Amer Sarsour på årets bokmässa.

Lola Akinmade Åkerström skildrar rasismen i Sverige

Lola Akinmade Åkerström, ursprungligen från Nigeria, är en framgångsrik författare och resefotograf bosatt i Stockholm. Hennes böcker – In Every Mirror She’s Black (2022) och Everything is Not Enough (2023) – skildrar svarta människors upplevelser av rasism och har väckt stor internationell uppmärksamhet, bland annat i USA. Böckerna är utgivna på ett av världens största förlag och har översatts till 18 språk.

Palmira Koukkari Mbenga leder ett samtal på engelska med Lola Akinmade Åkerström.


Lola Akinmade Åkerströms böcker om rasism mot svarta människor har gjort succé internationellt och översatts till 18 språk. Foto: Jessica Wikström

Profeten Muhammed, segregation och hiphop-historia

En viktig del av bokmässan är våra seminarier som tar upp samhällsaktuella frågor. I år kan du bland annat lyssna på idéhistorikern Klas Grinell och imamen Iman Baroudi som samtalar utifrån Grinells nyutkomna bok om profeten Muhammed. Marlen Eskander på Läsfrämjarinstitutet och Linnéa Lindquist, rektor på Hammarkullsskolan, lyfter barns läsning som ett sätt att minska segregationen och Kenneth Agibou berättar om när hiphopen kom till Sverige.

Här hittar du alla seminarier på årets bokmässa.


Kenneth Agibou växte upp i Rinkeby och var en av dem som tog hiphop-kulturen till Sverige i början av 80-talet. Omslag: 5:e Elementet

Barnens bokmässa: från pysselverkstad till aikido

Självklart har barnen en given plats på årets bokmässa! Testa att göra egna stämplar av gummi, skapa bokmärken med Stadsmissionen eller titta in i bokbussen som kommer på besök. Och så finns det en lång rad sagostunder att välja mellan – på svenska och persiska, med aikido (!) och improvisationsteater.


Barn mellan 6 och 12 år kan lyssna på boken Mumu Aikido och prova på aikido tillsammans med Aikido Dojo Gamlestaden.

Barnens egen tidning This is Angered 2024 fixar releasefest i stadsparken, med hela redaktionen på plats. Och inne på biblioteket blir det tema klimatstrejk med författaren Oscar Garcia som läser ur sin bok Mosaikgänget och det globala monstret (2023).

Här hittar du alla programpunkter för barn på årets bokmässa.

Skapa, skriv och lär dig linotryck

Trött på att bara sitta och lyssna? Var med i en workshop! I år kan du bland annat skriva fram ditt eget Göteborg med Skrivkollektivet T.Å., pröva på linotryck och skapa en bok på temat ”Tidöavtalet re-curated” tillsammans med Aako Raoofi.


Vill du lära dig att skriva hiphop-texter? Hisings Backa-artisten Malake håller i en workshop där hon ger dig alla sina bästa tips.

Institutet för språk och folkminnen utforskar vad levande kulturarv kan vara, Malake lär dig skriva hiphop-texter och Rizah Sheqiri leder en workshop om översättning av lyrik och barnböcker.

Här hittar du alla workshops på årets bokmässa.

Förutom allt detta bjuder bokmässan på poesiläsningar, utställningar, myllrande bokbord, standup, öppet teater-rep och ännu mer.

Spana in hela programmet här!