
Våren i Litteraturstaden Göteborg
Under våren 2025 arrangerar Litteraturstaden Göteborgs huvudparters en mängd aktiviteter i och runt Göteborg. Här har vi samlat ett urval.
Sidan uppdateras löpande.
Januari
Författarintervju om Upp och ut av Carl Michael Gräns
När: 12 januari. Klockan 14
Plats: Göteborgs Litteraturhus
Följ med till Nigeria, ett enormt och våldsamt land, så stort att ingen riktigt vet. I sin debutroman, Upp och ut (Thorén & Lindskog, 2025) berättar Carl Michael Gräns, tidigare ambassadör i landet, om laglöshet och fattigdom, terrorism och ett fiktivt inbördeskrig – men också om den stora drabbande kärleken och förälskelsens destruktiva kraft.
Under eftermiddagen blir det uppläsning ur boken och samtal under ledning av Nina Katarina Karlsson, översättare och skribent. Förfriskningar med tilltugg, bokförsäljning och signering.
Varmt välkomna! Gärna föranmälan via e-post till: cmgrans@hotmail.com
Arrangeras av: Bokförlaget Thorén & Lindskog
Shared reading
När: 15 januari klockan 16-17. Återkommer även 22 och 29 januari
Plats: Biskopsgårdens bibliotek Göteborg
Vi träffas och pratar runt en skönlitterär text. Vi läser högt tillsammans med tid för pauser och reflektion. Texten delas ut på plats och ingen förberedelse krävs. För dig som går i högstadiet eller gymnasiet
Föredrag: De besvärliga – skyddshemmets vanartiga flickor
När: 23 januari klockan 18:00–19:15
Plats: Humanistiska biblioteket, Göteborgs universitet
Boken De besvärliga – skyddshemmets vanartiga flickor bygger på personporträtt och visar varför flickor från hela landet hamnade på Lingatans skyddshem nära Lysekil och hur det gick för dem sedan. Vi får också bakgrunden till svensk socialvård och hur Rasbiologiska institutet nyttjade situationen och flickorna för sin forskning under 1950-talet. I dag finns en diskussion kring hur omhändertagna, frihetsberövade barn behandlas inom socialvården. Kan vi lära oss något av historien?
Medverkande: Louise Lindblom, författare
2025 års Göteborg läser-bok avslöjas
När: 23 januari klockan 18
Plats: Trappscenen i Stadsbiblioteket Göteborg
Göteborg läser syftar till att få så många göteborgare som möjligt att läsa och prata om samma bok. Projektet ska leda till möten och tankeutbyte mellan läsarna, vrida och vända på staden Göteborg som litterär plats – och väcka liv i böcker som kanske fallit i glömska. Den 23 januari avslöjar vi vilken bok Göteborg läser 2025.
På evenemanget får du möta författaren själv och Annelie Jordahl som skrivit förord till nyutgåvan av boken. Du kommer även att höra ett panelsamtal med juryn; Kristian Wedel, Hanna Jedvik & Håkan Grissler samt Malin Lindroth som gjort den lättlästa bearbetningen. Boken finns som pocket och som e-bok. En förkortad och förenklad version finns som pocket och som ljudbok. Låna den på ditt närmsta bibliotek.
Göteborg, öppen stad. En dokumentärfilm om Göteborgs judiska historia
När: 29 januari 2025 klockan 18:30
Plats: Göteborgs Litteraturhus. Anmälan krävs och görs via hemsidan.
Judiska salongen bjuder in till en work-in-progress-visning av delar ur filmen ”Göteborg, öppen stad” av Pontus Hjortén. Efteråt följer ett samtal mellan dokumentärfilmaren Pontus Hjortén och konstkännaren Arne Pineus under ledning av Håkan Grissler, bibliotekarie och ledamot i Judiska salongens styrelse.
Baserat på nytt material och gamla unika filmer berättas här historien om hur ett fåtal judiska familjer blev avgörande såväl som för Göteborg som stad som för Sveriges utveckling. Under andra hälften av 1800-talet sjöd Göteborg av ekonomisk aktivitet. Senare, i början av 1900-talet, kom många judar på flykt undan pogromer i Tsarryssland till Göteborg. De slog sig ner i Haga, som i det närmaste blev en judisk stadsdel. Filmen berättar också historien om Abraham Frischer, verklighetens “tatueraren i Auschwitz”, och hur han mirakulöst fick ett nytt liv i Mölndal.
Arrangör: Judiska salongen
Publishing as Resistance - Rojal + Saiful Baten Tito
När: 30 januari 17.00
Plats: Göteborgs Litteraturhus
How to challenge censorship, make books and express yourself, and Release: Göra, gömma och förstöra – en (hand)bok om böcker (Rojal, 2024)
Can DYI publishing be a political tool for writers and artists? How can we get our words out there in the face of oppression? Join us for a talk about making, destroying and hiding books.
- Saiful Baten Tito, writer and ICORN resident in Göteborg
- Joel Nordqvist from Rojal, independent publishing house based in Majorna, Göteborg
- The conversation will be moderated by Jennie Dielemans, journalist, author and researcher at Nätverkstan
Programmet genomförs på engelska. Program in english.
Februari
Forum för poesi och prosa i februari
Forum för poesi och prosa är Författarcentrum Västs litterära scen och mötesplats för litteraturintresserade i Västra Götaland och Halland. Medverkande: Antje Jackelén, Agri Ismaïl, Mikael Berglund, Duaa Kamel och Pär Thörn
När: 3–7 februari, se plats och medverkande nedan.
- 3 februari, Skövde: Antje Jackelén
- 4 februari, Vänersborg: Antje Jackelén
- 5 februari, Göteborg (Kulturhuset Bergsjön): Antje Jackelén, Agri Ismaïl, Mikael Berglund, Duaa Kamel
- 6 februari, Åmål: Antje Jackelén
- 7 februari, Varberg: Antje Jackelén, Pär Thörn
Biblioterapi
När: start Onsdag 5 februari Kl. 10–11:30, samt ytterligare fyra gånger under våren.
Plats: Biskopsgårdens bibliotek, Göteborg
Upptäck litteraturens läkande kraft genom biblioterapi. Vi träffas vid fem tillfällen i vår för att läsa kortare skönlitterära texter och pratar om de tankar och känslor som texten väcker.
Göteborg läser - lättläst bokcirkel
När: onsdag 5 februari klockan 17:30–19:45. Fler tillfällen i februari 12, 19 och 26 februari
Plats: Kulturhuset Bergsjön
Här träffas vi för att läsa och diskutera en lättläst bok tillsammans. Det är ett perfekt tillfälle att träna på svenska, samtidigt som vi får ta del av en spännande berättelse.
Boken kommer att avslöjas i januari, och vi lovar en bok som är både intressant och lättförståelig för alla deltagare. Tillsammans pratar vi om handlingen, karaktärerna och reflektioner från boken i en avslappnad och trevlig miljö. Det är gratis men begränsat antal platser - anmälan görs via Folkuniversitetets länk finns i rubriken. Kursledare är Jenny Engelbrektsson boende i Bergsjön och SFI-lärare
Arrangeras av: Kulturhuset i bergsjön och Folkuniversitetet
Shared reading - Lästräff med högläsningen i centrum
När: fredag 7 februari klockan 10:30–12.
Plats: Kulturhuset i Bergsjön
Shared reading innebär att dela en text och få den att växa – tillsammans. En läsledare från Majornas bibliotek tar med sig texter och gruppen pratar om vilka tankar texten väcker. Ingen förberedelse eller föranmälan krävs.
På jakt efter Franz Kafkas världar
När: 17 februari 18.30
Plats: Göteborgs Litteraturhus
I den autofiktiva romanen Kafkalungan (2024) ger sig författaren Cecilia Hansson ut på resa genom Europa för att komma ännu närmre den författare hon redan håller närmst, Franz Kafka. Romanen är en svindlande resa som utspelar sig på många plan, inte minst in i författarens eget liv – ett liv som ständigt knyts samman med Kafkas. Cecilia Hansson och litteraturkritikern och psykologen Mikaela Blomqvist gästar Judiska salongen för att utforska judiska spår och trådar i ett av världens mest kända och uppskattade författarskap. Pianomusik med Staffan Bonnier. Mingelpaus och förfriskningar.
Ord & Bilds kritiksalong: Sakprosaåret 2024
När: 20 februari 18.30
Plats: Göteborgs Litteraturhus
Vad hände i sakprosautgivningen 2024? Och hur ligger det egentligen till med den sakprosans kris som debatterats flitigt på kultursidorna under det gångna året? Tidskriften Ord & Bild bjuder tillsammans med sakprosafestivalen Sakli(g)t och institutet för framtidsstudier in till ett kritikersamtal om sakprosaåret – det finns mycket att diskutera. Vilka verk sticker ut? Finns det några övergripande trender? Vi bad tre kritiker med ett särskilt öga för sakprosan som genre, Magnus Linton, Karin Pettersson och Hjalmar Falk, att med varsin text recensera sakprosaåret 2024. Utifrån böcker som Saga Cavallins Utge sig, Sven Anders Johanssons Till ambivalensens försvar, Johannes Anyurus Faktan och Daniel Pedersens Natt och aska. Förintelsens litteraturer, för att nämna några få.
21 februari Modersmålsdagen
I samband med internationella modersmålsdagen ordnas en rad aktiviteter i och runt Göteborg. Här kan du ta del av några av dem.
Föreläsning: Arabiska som modersmål i svenska skolan: utmaningar och möjligheter
När: 20 februari klockan 18-19
Plats: Bergsjöns bibliotek
Vad betyder modersmålet för identitetsutveckling och kunskapsinhämtning i skolan? Med Helene Kammensjö, universitetslektor, Institutionen för språk och litteraturer, Göteborgs universitet.
Språkcafé med över 10 olika språk
När: 20 februari klockan 18–19:30
Plats: Blå Stället.
Fika och lär dig olika språk. Kom och testa något av följande språk: esperanto, finska, holländska, indonesiska, tamil, koreanska, spanska, kazakiska, ryska, kinesiska och punjabi.
Mitt modersmål - utställningar av gymnasie- och grundskoleelever på olika språk.
När: 21 februari klockan 13–20
Plats: Stadsbiblioteket Göteborg .
I samband med utställningarna på bland annat kinesiska, kurdiska och urdu, arrangeras flera aktiviteter som berör modersmål och minoritetsspråk och rätten till sitt språk. Exempelvis traditionell musik från mellanöstern och poesiuppläsning och musik av modersmålselever på bosniska och kurdiska.
Utställningen Ta plats! visas under några veckor och handlar om att vara ung och tillhöra en minoritet, om att göra sin röst hörd, och att utforska konstnärligt skapande.
En kväll om flerspråkighet och översättning
När: 20 februari klockan 19
Plats: Författarcentrum Väst, Fjällgatan 29
Samtal och uppläsningar med författare som mottagit Västra Götalandsregionens översättarstöd. Samtalsledare: Lars Lovén. Medverkande:
Rasha Alqasim poet och journalist, född i Samarra, Irak, sedan 2014 bosatt i Göteborg. Hon tilldelades Västra Götalandsregionens översättarstöd 2015 för diktsamlingen Jag matar kriget med dem jag älskar.
Jesper Brygger är danskspråkig romanförfattare och poet bosatt i Göteborg. Lärare på Angered Författarskola och tidigare konstnärlig ledare på Göteborgs Litteraturhus. Han har gett ut fyra diktsamlingar och två romaner och tilldelades Västra Götalandsregionens översättarstöd 2023 för romanen Pueri.
Maarit Jaakkola är doktor i journalistik, forskare och redaktör på Nordicom vid Göteborgs universitet. Hon tilldelades Västra Götalandsregionens översättarstöd 2024 för fackboken Senior Sverigefinne: En idébok för möten mellan generationer.
Arrangeras av Författarcentrum Väst och kulturtidskriften Lyktan.
Bosnisk-hercegovinska bokmässa med tema Ord från norr
När: lördag 22 februari 10-18
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Göteborg
Välkommen till den 8:e Bosnisk-Hercegovinska bokmässan i Sverige. Under dagen kommer det att bli författarsamtal, bokpresentationer och workshops för barn på bosniska och hercegovinska.
Arrangörer: Bosnisk-Hercegovinska sällskapet för författare, översättare och bibliotekarier, Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige (BHKRF), föreningen Daorson, Radio GBG och Göteborgs Litteraturhus.
Göteborgs Stads aktiviteter i samband med modermålsdagen
Sagoläsning på olika språk, filmvisning på minoritetsspråk, pyssel på urdu, musik av polskt boy-jazz band, utställningar och föreläsningar är några aktiviteter som arrangeras veckan runt modermålsdagen på Göteborgs bibliotek och kulturhus.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Yttrandefrihet i en ny tid
När: 24 februari klockan 14 – 16.30
Var: Göteborgs Litteraturhus
Att arbeta för yttrandefrihet och såväl konstnärlig som akademisk frihet blir allt viktigare i en tid av vittrande demokratier, växande hot och förföljelse. Hur kan vi gemensamt utveckla strategier och samarbeten för att skapa ett mer robust demokratiskt samhälle?
Litteraturstaden Göteborg bjuder in till en eftermiddag i yttrandefrihetens tecken. Anmälan senast 12 februari
Mars
ADAAM- Från hiphop till poesi (13-25 år)
När: Tisdag 4 mars kl. 18
Var: Hörsalen, Göteborgs Stadsbibliotek
ADAAM, en av Sveriges stora hiphop-artister just nu, gör debut som författare med sin bok för unga, “Poeten i lurarna”. Han berättar för Emil Arvidson, journalist och författare, om sitt låtskrivande och om hur drömmar kan bli verklighet. Känd för sina träffsäkra texter och unika sound, visar ADAAM nu en annan sida av sitt kreativa uttryck – en som handlar om att inspirera ungdomar genom ord, musik och poesi.
Med texter som speglar livet i förorten och den komplexa verkligheten många unga möter, har ADAAM blivit en röst för sin generation. Han vill nu visa att det inte spelar någon roll var man börjar – det viktiga är att våga drömma stort och arbeta för att nå sina mål. Genom en bok fylld av ärliga och engagerande texter, hoppas han inspirera fler att hitta sin egen väg till kreativitet och självkänsla.
– “Jag vill att unga ska känna att de inte är ensamma i sina känslor och drömmar. Om jag kan, så kan de också,” säger ADAAM om sin debutbok.
Emil Arvidson är journalist och författare som skrivit om svensk hiphop i snart tre decennier. Idag skriver han journalistik för SvD samt böcker om hiphop och kriminalitet. Hämta din biljett i förväg i disken på Unga. Biljetter släpps den 24 februari kl. 10.
Forum för poesi och prosa i mars
Forum för poesi och prosa är Författarcentrum Västs litterära scen och mötesplats för litteraturintresserade i Västra Götaland och Halland. Medverkande: Mian Lodalen, Hans Gunnarsson, Nike Åkerberg, Emilia Aalto
När: 3–7 mars, se plats och medverkande nedan.
- 3 mars, Tibro: Mian Lodalen
- 4 mars, Kungsbacka: Mian Lodalen
- 5 mars, Göteborg: Mian Lodalen, Hans Gunnarsson, Nike Åkerberg, Emilia Aalto
- 6 mars, Åmål: Mian Lodalen
- 7 mars, Uddevalla: Mian Lodalen
Göteborg läser - lättläst bokcirkel
När: onsdag 5 mars klockan 17:30–19:45. Fler tillfällen i mars 12 och 19 mars.
Plats: Kulturhuset Bergsjön
Här träffas vi för att läsa och diskutera en lättläst bok tillsammans. Det är ett perfekt tillfälle att träna på svenska, samtidigt som vi får ta del av en spännande berättelse.
Boken kommer att avslöjas i januari, och vi lovar en bok som är både intressant och lättförståelig för alla deltagare. Tillsammans pratar vi om handlingen, karaktärerna och reflektioner från boken i en avslappnad och trevlig miljö. Det är gratis men begränsat antal platser - anmälan görs via Folkuniversitetets länk finns i rubriken. Kursledare är Jenny Engelbrektsson boende i Bergsjön och SFI-lärare
21 mars Världspoesidagen
När: 21 mars, klockan 17-19
Var: Stadsbiblioteket Göteborg
Vi firar poesin med läsningar, konst och musik.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Författarbesök med Ann-Marie Ljungberg
När: 24 mars klockan 18–19
Var: Bergsjöns Bibliotek
Välkomna till ett samtal med Ann-Marie Ljungberg om hennes roman Färjenäs, som är årets Göteborg läser roman.
Färjenäs är en roman som utspelar sig under 1990-talet i ett av Sveriges sista omoderna bostadsområden. Det är också en varm skildring av en grupp människor som lever på sina egna villkor, och om den gemenskap och hjälpsamhet som råder, trots att de allt som oftast inte är goda vänner.
Samtalsledare är Jenny Engelbrektsson från Folkuniversitet
April
Krig & litteratur # 1-2
När: 2 april 18.30Var: Göteborgs Litteraturhus, Göteborg
Entré: 100 kr. Biljett köps via Billetto
Skrift är tillbaka med en ny serie litteratursamtal – denna gång på temat krig och litteratur. Hur har krigserfarenheter påverkat litteraturens utformning, och hur har krig skilldrats i den västerländska litteraturen? De två första samtalen av fyra hålls under samma kväll, den 2 april.
Samtal # 1: Första världskriget och modernismen (18.30-19.30)
Med avstamp i den nyupptäckta och nyss översatta romanen Krig av Ferdinand Celine och i Virginia Woolfs roman Jacobs rum samtalat Martin Engberg med Ingrid Elam och Kristofer Leandoer om första världskriget och dess avgörande betydelse för den litterära modernismen.
Samtal # 2. Eyvind Johnson och andra världskriget (19:45-20:45)
Mitt under pågående krig skrev Eyvind Johnson sin serie om Krilon. Romansviten var ett sätt att undkomma censuren – i romanform kunde vittnesmål publiceras som inte tilläts i dagspressen, men sviten var också ett sätt att göra litteratur av krigets nu.
Martin Engberg samtalar med litteraturvetaren Hanna Aspegren och författaren och Augustprisvinnaren Tony Samuelsson om Eyvind Johnsons krigsskildring, men också om hur romanformen kan användas för att berätta om andra världskriget från ett annat håll med avstamp i Tony Samuelssons romaner Jag var en arier och Kafkapaviljongen, som skildrar en kontrafaktisk verklighet där tredje riket lagt Sverige under sig och Albert Speer är führer.
Litteraturstöd i Västra götalandsregionen
När: 3 April klockan 18 -19
Plats: Microsoft Teams
En informationskväll för dig som är författare, översättare, skribent, litterär aktör eller arrangör. Under webbinariet lyfts de olika litterära stöd och erbjudanden som finns i Västra Götalandsregionen, exempelvis: essästöd, översättarstöd, residensverksamhet, kulturkatalogen, utbudsdagar och litterärt arrangörsstöd.
Poesi i Trappan med Poesiwerken
När: 6 april klockan 13
Var: Kulturhuset Bergsjön
Öppen scen för poesi & performance med gästartisten Michael Norlind. I samarbete med Scenkonststudion i Gerlesborg, ABF och Göteborgs stad.
Stulen musik – mellan plundring och motstånd
När: 8 april. Dörrarna öppnas klockan 18 och programmet startar 18:30
Var: Göteborgs Litteraturhus, Göteborg
Judiska salongen bjuder in till en kväll med musiken i fokus. Det blir ett samtal mellan författaren Anders Rydell – aktuell med boken Stulen musik (Norstedts, 2024) – och musikkritikern Martin Nyström i tätt samspel med sångerskan Klara Ahlersten och pianisten Harald Svensson.
Överallt där Nazityskland härskade jagade ”Sonderstab Musik” judiska musiker och judisk musik, skoningslöst skingrades människor och instrumentsamlingar. Detta är en berättelse om hur nazisterna försökte utplåna ”det judiska inflytandet över den europeiska musiken” – men i lika hög grad handlar det om musik som motstånd, om musik som överlever trots allt. Mingelpaus och förfriskningar. Bokförsäljning.
Bibliotopia 2025
När: 9 april, kl. 8.30-16.15
Var: Gamla kyrkan, Hamngatan 8, Åmål
På årets konferens utforskars bibliotekens roll för demokrati och gemenskap, med lärdomar från Sverige och Ukraina. Vi fördjupar oss i MIK, digital delaktighet och inspirerande bokcirklar som Epa Bookclub. Träffa serietecknaren och författaren Peter Bergting och få en berättarupplevelse med Bland Drakar och Dragqueens.
Bibliotopia är en mötesplats för alla som har intresse av biblioteksutveckling. Syftet är att inspirera och öppna upp för diskussion kring bibliotekens demokratiska uppdrag, framtida möjligheter och utmaningar.
Vad är ett litterärt kulturarv – och vad har det med kanon att göra?
När: 9 april, klockan 18
Var: Göteborgs Litteraturhus, Göteborg
Dick Claésson gästar Bengt Anderbergsällskapet efter föreningens årsmöte på Litteraturhuset. Han är huvudredaktör för Litteraturbanken.se (ett initiativ finansierat av Svenska Akademien) och berättar om verksamheten och ger exempel ur de digitala samlingarna. Litteraturbanken ligger också bakom den digitala Litteraturkartan över Göteborg.
Vårkväll med Skrivarkollektivet GBG
När: 12 april, dörrarna öppnas klockan 18, läsningarna börjar klockan 19
Var: Göteborgs Litteraturhus, Göteborg
Välkomna på en helkväll med läsningar, jazz, konst och sagostund på Göteborgs Litteraturhus.
Presentation av medverkande kommer mycket snart. Förfriskningar serveras.
Medverkande - läs mer om dem på Litteraturhusets webbsida (länk i rubriken)
- Karl Holmberg
- Lisette Holmlund
- Alice Hosa
- Hanna Monola
- John Nilsson
- Anna Nygren
- Moa Rydell
- Donia Shalabi
- Elin Wallinder
Poesi & Performance-träff
När: 12-13 april klockan 11-21
Var: Kajskjul 46, Scen 46
Firande av Poesiwerken 10 år och släpp av Mauritz Tistelös diktsamling ”Pianot i magen genomborrat av två grässtrån på öppen gata” Workshops, öppen scen, inbjudna poesi- och performance-akter.
Bokrelease: Rasism mot judar av Hansablin Sältenberg
När: 16 april, klockan 18
Var: Göteborgs Litteraturhus, Göteborg
I boken Rasism mot judar blottlägger genusvetaren Hansalbin Sältenberg de subtila former av diskriminering som svenska judar möter i dag. Med en kritisk blick belyser han hur judar i Sverige placeras i en ambivalent position: å ena sidan utsatta för rasism och exkludering, å andra sidan betraktade som en del av den vita majoriteten. Genom bland annat djupintervjuer med självidentifierade judar, diskursanalys av mediedebatter och film utforskar Sältenberg hur judiskhet konstrueras i relation till svenskhet och hur antijudisk rasism samverkar med andra former av rasism, särskilt den mot muslimer.
Boken ifrågasätter den utbredda idén att antisemitism huvudsakligen är ett importerat problem, och visar i stället hur den är en integrerad del av den svenska samhällsordningen.
Kvällen bjuder på samtal mellan Hansalbin Sältenberg, Sarah Philipsson (doktor i sociologi) och Henry Asher (barnläkare, professor i folkhälsa och barn till föräldrar som flydde nazismen). Moderator är Catharina Thörn, professor i kulturstudier och medlem av Ord&Bilds redaktionsråd. Detta är ett samarrangemang mellan Ord&Bild, Arena Idé, Bokförlaget Atlas och forskarnätverket En ny generation antisemitismforskare. Det blir även bokförsäljning och förfriskningar.
23 april Världsbokdagen
Fira Världsbokdagen som din favoritkaraktär
Plats: Vårgårda bibliotek, Vårgårda.
Tid: torsdag 17 april. 13:00 – 15:00
Vi firar Världsboksdagen i förskott! Kom utklädd till din favoritkaraktär från en bok du läst någon gång. Alla som klär ut sig får en bok. För alla åldrar. Det kostar inget och ingen anmälan behövs.
Världsbokdagen: tipspromenad
När: 23 april klockan 08:30–19
Var: Kulturhuset Kåken, Göteborg
På Världsbokdagen 23 april firar vi litteraturens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Detta vill vi på Kåken uppmärksamma med en klurig tipspromenad! Så gnugga geniknölarna och testa dina kunskaper om författare och böcker från världens alla hörn. Tipspromenaden kommer finnas i bibliotekets vuxenavdelning för skönlitteratur, både bland romaner, utländska språk och deckarna.
Svarsformulären lämnas i lånedisken och finfina bokpriser utlovas till vinnarna!
Bra att veta:
- För vuxna
- Finns på bibliotekets vuxenavdelning för skönlitteratur
- Tipspromenaden sitter uppe under bibliotekets öppettider, hela Världsbokdagen 23 april
- Vinnarna meddelas i efterhand
Vi firar Världsbokdagen med bokpresent
När: 23 april, ca 10–19 se tid för respektive bibliotek i länken
Var: Mölndals stadsbibliotek, Kållereds bibliotek och Lindome bibliotek, så länge böckerna räcker.
Vi firar Världsbokdagen med bokpresent till stora och små. Välkommen in på ditt bibliotek.
Kom och fira Världsbokdagen med oss på Unga
När: 23 april klockan 15–17
Var: Stadsbiblioteket, Göteborg
Kom och fira Världsbokdagen med oss på Stadsbibliotekets avdelning Unga
Få en bok
Välj en bok att ta hem, som får bo i din bokhylla 4ever.
Bokklubbssläpp
Gillar du att prata om böckerna du läser? Vill du lära känna nya människor? Starta en egen bokklubb!
Låt dig inspireras av våra nya bokklubbspåsar på svenska och engelska. Få boktips, träffa andra lässugna och låna en bokklubbspåse – allt du behöver för att starta en egen bokbklubb.
"Jag tänker på dig"- en hörlursvandring
Upplev och upptäck biblioteket via hörlurar! Som deltagare inbjuds du att följa instruktioner via hörlurar, och interagera med biblioteksmiljön på både väntade och oväntade vis. Med en touch av magisk realism får du uppleva smygkoreografi, censur och glimtar ur böckernas mångtusenåriga historia. "Jag tänker på dig" är en deltagarbaserad scenkonstupplevelse som utspelar sig i biblioteksmiljö. Du bär hörlurar och lyssnar på instruktioner som guidar dig runt i rummet. Språk: Svenska, engelska. Tid: Ca 30 min.
Bokbingo
Har du lånat en bok på bibblan under 2025? Läser du i badet? Ska du joina en bokklubb? Fem kryss i rad ger bingo och chans på fint bokpris.
Om du har behov av särskilda anpassningar för att kunna delta i våra program, hör av dig till unga@kultur.goteborg.se
Sagostund på flera språk
När: 23 april klockan 16:30
Var: Biskopsgårdens bibliotek, Göteborg
Vi läser boken Dom som bestämmer av Lisen Adbåge på arabiska, engelska, somaliska, svenska, tamil och turkiska. Varmt välkomna till barnavdelningen, ingen föranmälan behövs.
Maja Larsson - Föräldrarnas födelse
När: 23 april, klockan 17–18
Var: Linnéstadens bibliotek, Göteborg
Biljetter hämtas ut på biblioteket från den 9 april.
Ett barn föds, och föräldrarnas uppgift är att få det att överleva. En ursprunglig och självklar relation, kan man tänka – men så är det inte. År 1755 lanserades Sveriges första statliga föräldrarådgivning. Sedan dess har det svenska föräldraskapet bytt skepnad flera gånger om.
Författaren och journalisten Maja Larsson kommer till Linnéstadens bibliotek och berättar om sin senaste bok Föräldrarnas födelse - 250 år av experter, släktingar och andra som lagt sig i.
Boken, som blivit unisont hyllad, gräver djupt i det moderna föräldraskapets framväxt. Den handlar om de expertråd som har präglat svenskt familjeliv sedan 1700-talet och om föräldrarollens förändring från självklar auktoritet till kärleksfull kamrat. Men framför allt handlar den om de människor som har levt familjeliv på en spelplan som ständigt har ritats om – och om hur tidigare generationers föräldraskap alltid verkar eka inom oss.
Högläsning på flera språk
När: 23 april kl. 17.30 – 19
Var: Biskopsgårdens bibliotek, Göteborg
Var firar man Världsbokdagen bäst om inte på ett bibliotek? I Biskopsgården uppmärksammar vi böcker och berättelser genom en högläsningskväll där många genrer och språk får synas och höras. Lokala eller biskopsnära biblioteksbesökare läser på sina modersmål, svenska eller engelska. Under kvällen kan du lyssna till:
- Narmin Abdullayeva
- May Ibrahim
- Vanaj Nagarajan Selvi
- Ousmane Niang
- Rachel Raphason
- Mattias Reuterberg
Kanske dig själv när du tar del av open mic-delen av kvällen? Biblioteksvännerna serverar fika till självkostnadspris.
Stadsbiblioteket firar Världsbokdagen
När: 23 april klockan 18-19:45
Var: Hörsalen, Stadsbiblioteket, Göteborg
Den 23 april firas boken över hela världen. Stadsbiblioteket arrangerar tillsammans med Författarcentrum Väst en kväll med aktuella författare och musik. Med stöd av Svenska Akademien.
Medverkande:
- Andréa Ager-Hanssen
- Johan Jönson
- Bengt Ohlsson
- Linda Spåman
- Mattias Timander
- Zara Uzun Kjellner
- Klara Goliger (musik)
- Ingrid Elam (presentatör)
- EKTA (affischkonstnär)
Krig & Litteratur #3 Att sätta ord på det osägbara
När: 23 april, klockan 18:30
Var: Göteborgs Litteraturhus, Göteborg
Entré: 100 kr. Biljett köps via Billetto
Föreningen Skrift är tillbaka med en ny serie litteratursamtal – denna gångom krig och litteratur.
Hur har krigserfarenheter påverkat litteraturensutformning, och hur har krig skilldrats i den västerländska litteraturen?
Med avstamp i några klassiska amerikanskakrigsskildringar, som Stephen Carnes ”Tapperhetens röda tecken” och KurtVonneguts ”Slakthus 5” samtalar Mattias Hagberg med författaren Ola Larsmo om möjligheten att skildra krig litterärt.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Författarfrukost med Hanna Landahl
När: 26 april, klockan 11–12
Var: Kållereds bibliotek, Mölndal
När Hannah Landahl fick sin ADHD-diagnos var hon 44 år gammal. Vid den tiden hade hon misslyckats så många gånger i arbetslivet att hennes självkänsla var i botten. Numera skriver Landahl böcker om människor som har samma diagnos som hon. Kom och hör henne berätta om sin senaste bok, Högtryck hos familjen Hoffman, sin resa mot diagnosen och om vikten av representation i skönlitteraturen. Vi bjuder på en enklare frukost.
OBS! Anmäl dig på programinfo@molndal.se
LäsBar med Poesiwerken
När: 29 april klockan 19
Var: Crippas Café, Kusttorget 1
Öppen scen för poesi & performance, i samarbete med Crippas café och ABF
Maj
Öppet möte - Staden där vi läser för våra barn
När: 15 maj, klockan 14:00-16:30
Var: Regionens hus, Bergslagsgatan 2, lokal Bergslagsbanan, Göteborg
Entré: Fri entré, anmälan krävs
Alla som arbetar med och bidrar till barns språk- och läsutveckling i mellanåldern är välkomna till detta fokusmöte. Alla barn bör få tillgång till språk- och läsutveckling.
Hur inspirerar vi barn i mellanåldern till fortsatt läsning? Med vilken litteratur och på vilka sätt? Hur kan vi samverka kring barns tillgång till litteratur och läsning i vårt mångspråkiga samhälle?
Vill du och din verksamhet delta?
Författare, forskare, organisationer, föreningar och nätverk som är intresserade av att arbeta med frågorna bjuds nu in till ett öppet möte. Vill du presentera senaste nytt från din verksamhets pågående läsfrämjandearbete för barn i mellanåldern (3 min)? Ange detta när du anmäler dig via länken nedan. Arrangör: Unesco Litteraturstaden Göteborg
Anmäl dig här senast den 25 april
Poesi i Trappan med Poesiwerken
När: 18 maj klockan 13
Var: Kulturhuset Bergsjön
Öppen scen för poesi & performance med gästartisten Gloria Manzeyi. I samarbete med ABF och Göteborgs stad
Forum för poesi och prosa i maj
Forum för poesi och prosa är Författarcentrum Västs litterära scen och mötesplats för litteraturintresserade i Västra Götaland och Halland. Medverkande: Karolina Ramqvist, Jessica Schiefauer, Linus Gårdfeldt
När: 12–16 maj, se plats och medverkande nedan.
- 12 maj, Skövde: Karolina Ramqvist
- 13 maj, Halmstad: Karolina Ramqvist, Linus Gårdfeldt
- 14 maj, Göteborg: Karolina Ramqvist, Jessica Schiefauer, Linus Gårdfeldt
- 15 maj, Falkenberg: Karolina Ramqvist, Linus Gårdfeldt
- 16 maj, Kinna: Karolina Ramqvist, Linus Gårdfeldt
Programsläpp för Bokmässan 2025
När: måndag 27 maj. Mer information kommer
Plats: Göteborg
Bokmässan bjuder in till publikt programsläpp i Göteborg. På kvällen 27 maj bjuder Bokmässan i Göteborg in litteraturälskare att fira in och bli de första att ta del av årets stora seminarieprogram. Kvällens innehåll samt lokal presenteras senare.