Våren i Litteraturstaden Göteborg
Under våren 2025 arrangerar Litteraturstaden Göteborgs huvudparters en mängd aktiviteter i och runt Göteborg. Här har vi samlat ett urval.
Januari
Författarintervju om Upp och ut av Carl Michael Gräns
När: 12 januari 2025. Klockan 14
Plats: Göteborgs Litteraturhus
Följ med till Nigeria, ett enormt och våldsamt land, så stort att ingen riktigt vet. I sin debutroman, Upp och ut (Thorén & Lindskog, 2025) berättar Carl Michael Gräns, tidigare ambassadör i landet, om laglöshet och fattigdom, terrorism och ett fiktivt inbördeskrig – men också om den stora drabbande kärleken och förälskelsens destruktiva kraft.
Under eftermiddagen blir det uppläsning ur boken och samtal under ledning av Nina Katarina Karlsson, översättare och skribent. Förfriskningar med tilltugg, bokförsäljning och signering.
Varmt välkomna! Gärna föranmälan via e-post till: cmgrans@hotmail.com
Arrangeras av: Bokförlaget Thorén & Lindskog
Shared reading
När: 15 januari klockan 16-17. återkommer även 22 och 29 januari
Plats: Biskopsgårdens bibliotek Göteborg
Vi träffas och pratar runt en skönlitterär text. Vi läser högt tillsammans med tid för pauser och reflektion. Texten delas ut på plats och ingen förberedelse krävs. För dig som går i högstadiet eller gymnasiet
Föredrag: De besvärliga – skyddshemmets vanartiga flickor
När: 23 januari klockan 18:00–19:15
Plats: Humanistiska biblioteket, Göteborgs universitet
Boken De besvärliga – skyddshemmets vanartiga flickor bygger på personporträtt och visar varför flickor från hela landet hamnade på Lingatans skyddshem nära Lysekil och hur det gick för dem sedan. Vi får också bakgrunden till svensk socialvård och hur Rasbiologiska institutet nyttjade situationen och flickorna för sin forskning under 1950-talet. I dag finns en diskussion kring hur omhändertagna, frihetsberövade barn behandlas inom socialvården. Kan vi lära oss något av historien?
Medverkande: Louise Lindblom, författare
2025 års Göteborg läser-bok avslöjas
När: 23 januari klockan 18
Plats: Trappscenen i Stadsbiblioteket Göteborg
Göteborg läser syftar till att få så många göteborgare som möjligt att läsa och prata om samma bok. Projektet ska leda till möten och tankeutbyte mellan läsarna, vrida och vända på staden Göteborg som litterär plats – och väcka liv i böcker som kanske fallit i glömska. Den 23 januari avslöjar vi vilken bok Göteborg läser 2025.
På evenemanget får du möta författaren själv och Annelie Jordahl som skrivit förord till nyutgåvan av boken. Du kommer även att höra ett panelsamtal med juryn; Kristian Wedel, Hanna Jedvik & Håkan Grissler samt Malin Lindroth som gjort den lättlästa bearbetningen. Boken finns som pocket och som e-bok. En förkortad och förenklad version finns som pocket och som ljudbok. Låna den på ditt närmsta bibliotek.
Göteborg, öppen stad. En dokumentärfilm om Göteborgs judiska historia
När: 29 januari 2025 klockan 18:30
Plats: Göteborgs Litteraturhus. Anmälan krävs och görs via hemsidan.
Judiska salongen bjuder in till en work-in-progress-visning av delar ur filmen ”Göteborg, öppen stad” av Pontus Hjortén. Efteråt följer ett samtal mellan dokumentärfilmaren Pontus Hjortén och konstkännaren Arne Pineus under ledning av Håkan Grissler, bibliotekarie och ledamot i Judiska salongens styrelse.
Baserat på nytt material och gamla unika filmer berättas här historien om hur ett fåtal judiska familjer blev avgörande såväl som för Göteborg som stad som för Sveriges utveckling. Under andra hälften av 1800-talet sjöd Göteborg av ekonomisk aktivitet. Senare, i början av 1900-talet, kom många judar på flykt undan pogromer i Tsarryssland till Göteborg. De slog sig ner i Haga, som i det närmaste blev en judisk stadsdel. Filmen berättar också historien om Abraham Frischer, verklighetens “tatueraren i Auschwitz”, och hur han mirakulöst fick ett nytt liv i Mölndal.
Arrangör: Judiska salongen
Februari
Forum för poesi och prosa i februari
Forum för poesi och prosa är Författarcentrum Västs litterära scen och mötesplats för litteraturintresserade i Västra Götaland och Halland. Medverkande: Antje Jackelén, Agri Ismaïl, Mikael Berglund, Duaa Kamel och Pär Thörn
När: 3–7 februari, se plats och medverkande nedan.
- 3 februari, Skövde: Antje Jackelén
- 4 februari, Vänersborg: Antje Jackelén
- 5 februari, Göteborg (Kulturhuset Bergsjön): Antje Jackelén, Agri Ismaïl, Mikael Berglund, Duaa Kamel
- 6 februari, Åmål: Antje Jackelén
- 7 februari, Varberg: Antje Jackelén, Pär Thörn
Göteborg läser - lättläst bokcirkel
När: onsdag 5 februari klockan 17:30–19:45. Fler tillfällen i februari 12, 19 och 26 februari
Plats: Kulturhuset Bergsjön
Här träffas vi för att läsa och diskutera en lättläst bok tillsammans. Det är ett perfekt tillfälle att träna på svenska, samtidigt som vi får ta del av en spännande berättelse.
Boken kommer att avslöjas i januari, och vi lovar en bok som är både intressant och lättförståelig för alla deltagare. Tillsammans pratar vi om handlingen, karaktärerna och reflektioner från boken i en avslappnad och trevlig miljö. Det är gratis men begränsat antal platser - anmälan görs via Folkuniversitetets länk finns i rubriken. Kursledare är Jenny Engelbrektsson boende i Bergsjön och SFI-lärare
Arrangeras av: Kulturhuset i bergsjön och Folkuniversitetet
Shared reading - Lästräff med högläsningen i centrum
När: fredag 7 februari klockan 10:30–12.
Plats: Kulturhuset i Bergsjön
Shared reading innebär att dela en text och få den att växa – tillsammans. En läsledare från Majornas bibliotek tar med sig texter och gruppen pratar om vilka tankar texten väcker. Ingen förberedelse eller föranmälan krävs.
Bosnisk-hercegovinska bokmässa
När: lördag 22 februari tid: hela dagen.
Plats: Göteborgs Litteraturhus
Välkommen till den 8:e Bosnisk-hercegovinska bokmässan i Sverige!
Arrangörer: Sällskapet för bosnisk-hercegovinska författare, översättare och bibliotekarier i Sverige (SBHFÖB), Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet NBV, Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige (BHKRF) och kulturföreningen Daorson.
Mars
Forum för poesi och prosa i mars
Forum för poesi och prosa är Författarcentrum Västs litterära scen och mötesplats för litteraturintresserade i Västra Götaland och Halland. Medverkande: Mian Lodalen, Hans Gunnarsson, Nike Åkerberg, Emilia Aalto
När: 3–7 mars, se plats och medverkande nedan.
- 3 mars, Tibro: Mian Lodalen
- 4 mars, Kungsbacka: Mian Lodalen
- 5 mars, Göteborg: Mian Lodalen, Hans Gunnarsson, Nike Åkerberg, Emilia Aalto
- 6 mars, Åmål: Mian Lodalen
- 7 mars, Uddevalla: Mian Lodalen
Göteborg läser - lättläst bokcirkel
När: onsdag 5 mars klockan 17:30–19:45. Fler tillfällen i mars 12 och 19 mars.
Plats: Kulturhuset Bergsjön
Här träffas vi för att läsa och diskutera en lättläst bok tillsammans. Det är ett perfekt tillfälle att träna på svenska, samtidigt som vi får ta del av en spännande berättelse.
Boken kommer att avslöjas i januari, och vi lovar en bok som är både intressant och lättförståelig för alla deltagare. Tillsammans pratar vi om handlingen, karaktärerna och reflektioner från boken i en avslappnad och trevlig miljö. Det är gratis men begränsat antal platser - anmälan görs via Folkuniversitetets länk finns i rubriken. Kursledare är Jenny Engelbrektsson boende i Bergsjön och SFI-lärare
April
Maj
Programsläpp för Bokmässan 2025
När: måndag 27 maj. Mer information kommer
Plats: Göteborg
Bokmässan bjuder in till publikt programsläpp i Göteborg. På kvällen 27 maj bjuder Bokmässan i Göteborg in litteraturälskare att fira in och bli de första att ta del av årets stora seminarieprogram. Kvällens innehåll samt lokal presenteras senare.
Forum för poesi och prosa i maj
Forum för poesi och prosa är Författarcentrum Västs litterära scen och mötesplats för litteraturintresserade i Västra Götaland och Halland. Medverkande: Karolina Ramqvist, Jessica Schiefauer, Linus Gårdfeldt
När: 12–16 maj, se plats och medverkande nedan.
- 12 maj, Skövde: Karolina Ramqvist
- 13 maj, Halmstad: Karolina Ramqvist, Linus Gårdfeldt
- 14 maj, Göteborg: Karolina Ramqvist, Jessica Schiefauer, Linus Gårdfeldt
- 15 maj, Falkenberg: Karolina Ramqvist, Linus Gårdfeldt
- 16 maj, Kinna: Karolina Ramqvist, Linus Gårdfeldt