Fotograf: Lo Birgersson

Staden där vi läser för våra barn

Daglig högläsning är en viktig komponent för att utveckla barns språk, öka deras ordförråd och uttrycksförmåga samt för att skapa läslust och stärka deras läsförmåga. Inom Litteraturstaden pågår olika satsningar och projekt som fokuserar på barns språkresa under uppväxten och bygger på föräldraengagemang, modersmålets kraft, metodstöd, samspelets betydelse och läslust genom både tryckt och digital media.

Läsningens betydelse för barnets utveckling

Att läsa och lyssna på sagor är upplevelser som kan ge glädje, tröst och mod. Det kan även bidra till att stärka självkänslan och förståelsen för omvärlden. Att kunna spegla sig själv i text och bild kan vara ett viktigt led i uppbyggnaden av den egna identiteten. Och att dela en läsupplevelse med någon annan kan, inte minst, vara rolig avkoppling.

Samverkansområdet utgår ifrån Göteborgs Stads satsning ”Staden där vi läser för våra barn” och nedan följer olika projekt och satsningar i Göteborg, i regionen och ute i världen och som sätter fokus på barns läsning.

Staden där vi läser för våra barn

Göteborgs Stads mångåriga satsning Staden där vi läser för våra barn handlar om att inspirera fler vuxna att läsa högt för barn. Det är viktigt eftersom det ger goda effekter på barns språkutveckling och läsförmåga. Forskning visar att daglig läsning påverkar barnets verbala förmåga, skolmognad och skolresultat. De barn som tidigt blir lästa för har en bättre grund att stå på än de som inte blir lästa för. Insatser tidigt i ett barns liv ger stor effekt både för barnen själva här och nu, men också för hela samhället. Alla satsningar som främjar barns tidiga språkutveckling är investeringar. Både för det enskilda barnet och för samhället i stort.

Staden där vi läser för våra barn startade 2015, syftet är att främja barns språk- och läsutveckling tidigt i livet och är en del i Göteborgs Stads arbete att skapa en mer jämlik stad. I arbetet uppmärksammar och ökar vi kunskapen om vikten av högläsning. Målet är att barns ordförråd, läslust och läsförmåga ska öka. 

Unga läsambassadörer

Inom ramen för projektet Läsfrämjande insatser utanför skolan har Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen arbetat med att utveckla den läsfrämjande metoden Unga läsambassadörer där ungdomar anställs som läsambassadörer i syfte att nå ut till fler med läsning. För barn och unga är det särskilt viktigt att ha läsande förebilder som de kan relatera till och identifiera sig med. Det kan bidra till att skapa en positiv läskultur och uppmuntra fler barn och unga att läsa. En ung läsambassadör är en läsande förebild.

En ung läsambassadör arbetar med att inspirera barn och unga till läsning, vidgar bilden av vad läsning kan vara och erbjuder läsfrämjande aktiviteter som en social fritidsaktivitet.

Malin Carlsson är projektledare för Läsambassadörer och berättar att de uppmuntrar ungdomarna att utgå från sig själva, sina intressen, sin relation till läsning och böcker i möten med barnen, men framför allt att lyssna in barnen och deras intressen och tankar.

Läsambassadörerna har träffat barn i olika socioekonomiskt utsatta områden i Göteborg. Många av dem kommer själv från området och har en naturlig koppling till de som bor där. I sitt möte med barn och unga använde de ofta en bok som var överst på flera olika språk vilket gjorde att de kunde dela en läsupplevelse med sina kompisar, trots olika modersmål.

Vi såg en nyfikenhet när vi visade böcker på flera språk och kunde möta barn och ibland vårdnadshavare i deras modersmål och ibland även läsa på modersmålet. Ibland när vårdnadshavare var närvarande hände det att de tog upp en bok på sitt modersmål och läste för sitt barn. Så att visa att de här böckerna finns, att man kan dela läsupplevelser med kompisar trots att man har olika modersmål, bidrog till ett ökat intresse för böckerna och läsningen, säger Malin.

Varför är det viktigt att få läsa litteratur på sitt modersmål?

Att få se, höra och prata på sitt modersmål och att mötas i det på lika villkor som barn som har svenska som modersmål visar på att alla språk är viktiga. Det finns inget språk som är bättre eller sämre än ett annat. Att ha ett språk är en viktig pusselbit i ett demokratiskt samhälle och då stärkas i sitt modersmål tror jag är oerhört viktigt för ens självförtroende. Genom att våga göra sin röst hörd på sitt modersmål tror jag också man finner mod i att utvecklas i andra språk, säger Malin.

Antal barn som nåtts under de år projektet pågått: ca 2500 barn i åldrarna 1-19

Läs mer om Läsambassadörer

Läsambassadören Shana inspirerar barn att läsa (2024)
Läsklubb skapar läslust i Biskopsgården (2024)


I Metodboken Unga läsambassadörer finns praktiska tips på att arbeta med ungdomar som läsfrämjare och reflektioner från ungdomar hur det är att arbeta som läsambassadör.

Kulturhuset i Bergsjön - Alla språk främjar läsning

Biblioteket ska vara för alla och verka för demokrati i samhället. Personer med annat modersmål än svenska är en prioriterad målgrupp. Därför är det viktigt att barn och unga erbjuds litteratur på sitt modersmål och på ett språk och en kultur som representerar dem, deras föräldrar och den kultur de möter i sin vardag eller i möte med släktingar.

På kulturhuset lägger de ner mycket tid på att hitta barn och ungdomslitteratur från olika delar av världen, böcker som är skrivna i länderna och representerar landets kultur. Det finns många svenska och västerländska böcker som är översatta till andra språk, men de speglar då västerländsk kultur och värderingar.

Föräldrar blir ofta glada när de hittar en bok från hemlandet som de kan ge till sina barn, att de kan ge något som speglar dem, deras språk och erfarenheter och kanske något de själva läst som barn, säger Amanda Flinck mångspråksbibliotekarie för barn och unga.

Förutom att tillhandahålla relevant litteratur för barnen i området anordnar de en hel del aktiviteter för att hitta och sprida litteratur på olika modersmål och minoritetsspråk, allt utifrån besökarnas behov. De arrangerar workshops, sagostunder, pyssel och andra aktiviteter på språk som somaliska, arabiska, urdu, bosniska, kroatiska, serbiska, polska, romani och albanska. De ansvarar även att ha relevant litteratur för barnen i området som talar andra modersmål.

Metoder och material

10 minuter om dagen gör skillnad

Se filmen "Du vet väl om att du kan förändra ditt barns liv?” om vikten av att läsa 10 minuter om dagen.


Syntolkad variant:

Folder Läs ♥ högt

Ladda ner  foldern Läs ♥ högt (pdf, 1,2 MB) om att 10 minuter om dagen gör skillnad. Foldern riktar sig till vuxna och finns på svenska, engelska, somaliska, persiska och arabiska. 

Göteborgs Stad satsar långsiktigt och uthålligt på att skapa en mer jämlik och hållbar stad. Att främja barns språk- och läsutveckling tidigt i livet är en del av arbetet. I Göteborg pågår därför sedan ett par år kraftsamlingen Staden där vi läser för våra barn, där Läsoteket är en del av arbetet.

Läsoteket

Läsoteket är till både för dig som redan idag arbetar språk- och läsfrämjande, som funderar över att inleda ett sådant arbete eller vill stärka och utveckla ert pågående arbete. Här kan du bli inspirerad om språk och läsning och ta del av praktiska verktyg och material.

Läsoteket innehåller olika inspirationsområden som ger tips, stöd och inspiration i olika situationer och i möten med olika familjer. Områdena lyfter olika ingångar till att främja läsglädje:

  • Samspelets betydelse för de yngsta barnen 
  • Modersmålets kraft 
  • Att väcka läslusten 
  • Den digitala läsupplevelsen 
  • Läsning och funktionsnedsättning