Fotograf: Lo Birgersson. Fyra barn i mellanstadiet sitter på en filt i en park. Runtomkring ligger några paraplyer i regnbågens färger.

Staden där vi läser för våra barn

Samverkansområdet utgår ifrån Göteborgs Stads mångåriga satsning ”Staden där vi läser för våra barn” - som handlar om att inspirera fler vuxna att läsa högt för barn. Det är viktigt eftersom det ger goda effekter på barns språkutveckling och läsförmåga.

Högläsning ger barn fler möjligheter genom livet

Forskning visar att daglig läsning påverkar barnets verbala förmåga, skolmognad och skolresultat. De barn som tidigt blir lästa för har en bättre grund att stå på än de som inte blir lästa för. Insatser tidigt i ett barns liv ger stor effekt både för barnen själva här och nu, men också för hela samhället. Alla satsningar som främjar barns tidiga språkutveckling är investeringar. Både för det enskilda barnet och för samhället i stort.

Staden där vi läser för våra barn är en mobilisering i hela Göteborg som startade 2015, syftet är att främja barns språk- och läsutveckling tidigt i livet och är en del i Göteborgs Stads arbete att skapa en mer jämlik stad. I arbetet uppmärksammar och ökar vi kunskapen om vikten av högläsning. Målet är att barns ordförråd, läslust och läsförmåga ska öka.

Läsningens betydelse för barnets utveckling

Att läsa och lyssna på sagor är upplevelser som kan ge glädje, tröst och mod. Det kan även bidra till att stärka självkänslan och förståelsen för omvärlden. Att kunna spegla sig själv i text och bild kan vara ett viktigt led i uppbyggnaden av den egna identiteten. Och att dela en läsupplevelse med någon annan kan, inte minst, vara rolig avkoppling.

10 minuter om dagen gör skillnad

Se filmen "Du vet väl om att du kan förändra ditt barns liv?” om vikten av att läsa 10 minuter om dagen.


Syntolkad variant:

Folder Läs ♥ högt

Ladda ner  foldern Läs ♥ högt (pdf, 1,2 MB) om att 10 minuter om dagen gör skillnad. Foldern riktar sig till vuxna och finns på svenska, engelska, somaliska, persiska och arabiska. 

Göteborgs Stad satsar långsiktigt och uthålligt på att skapa en mer jämlik och hållbar stad. Att främja barns språk- och läsutveckling tidigt i livet är en del av arbetet. I Göteborg pågår därför sedan ett par år kraftsamlingen Staden där vi läser för våra barn, där Läsoteket är en del av arbetet.

Läsoteket

Läsoteket innehåller olika inspirationsområden som ger tips, stöd och inspiration i olika situationer och i möten med olika familjer. Områdena lyfter olika ingångar till att främja läsglädje: 

  • Samspelets betydelse för de yngsta barnen 
  • Modersmålets kraft 
  • Att väcka läslusten 
  • Den digitala läsupplevelsen 
  • Läsning och funktionsnedsättning

Läs mer på Läsotektes webbsida

Staden där vi läser för våra barn

Läs mer om läsfrämjande arbete i Göteborgs stad.