Multisensoriska rum
Multisensoriska rum är gjorda för att ge tydliga och behagliga upplevelser för våra sinnen. Intrycken kan anpassas för den som besöker rummet. För att skapa en känsla av harmoni och tydlighet använder man sig av olika typer av belysning, taktila material, musik och vibrationer. Sinnesrum är ett annat namn för multisensoriska rum.
Snoezelen
Snoezelen är en metod där man använder sig av multisensoriska rum. Metoden utvecklades i Holland under 70- och 80-talet. Under denna tidsperiod levde personer med intellektuell funktionsnedsättning oftast på institutioner. I denna miljö fick de begränsat med sinnesintryck, mycket utifrån tanken att personer med funktionsnedsättning skulle skyddas från påfrestningar. Till dessa personer infördes sinnesstimulering, såsom mobiler som hängdes över sängarna, musikföremål och massage. Det observerades att detta lockade fram små signaler och respons från personerna. Detta blev grunden för arbetet med utveckling av sinnesstimulering och särskilda sinnesstimulerande miljöer. Personerna som levde på institution skulle få möjlighet att uppleva annat än medicinsk omvårdnad.
Begreppet Snoezelen är en kombination av två nederländska ord: snuffelen (snusa, lukta och använda sina sinnen) och doezelen (dåsa, koppla av). Idag är Snoezelenmetoden spridd över stora delar av världen.
I Snoezelen använder man sig av en konstgjord och förutsägbar miljö, där det går att styra sinnesrummets olika stimuli. Detta för att intrycken ska gå att kontrollera och miljön ska kunna anpassas individuellt beroende på vem som besöker rummet. Det ska också vara möjligt att återskapa upplevelsen, så att besökaren får möjlighet att känna igen sig vid återkommande besök.
Till sinnesrummet kommer besökaren med funktionsnedsättning tillsammans med sin medföljare. Medföljaren fungerar som en möjliggörare och uppdraget är att läsa av besökaren och försöka tolka denne så att det blir besökaren som styr och inte medföljaren. Målet är den kravfria upplevelsen, att möjliggöra samspel och att locka till utforskande. Besökarens reaktioner kan vara svåra att läsa av och då är det viktigt att medföljaren känner personen med funktionsnedsättning väl.
För att inte utsätta besökaren för en obehaglig upplevelse är det bra att föregå besöket i sinnesrummet med en kartläggning av vilka sinnesintryck personen upplever som positiva och intressanta. Ibland behöver vi vara extra försiktiga då en besökare kan uppleva starkt obehag vid en viss typ av intryck och i andra lägen behöver vi förstärka intrycken, så att de når fram till personen. I detta arbete vill vi tipsa om kartläggningsmaterialet från Statped som vi översatt till svenska - länk till intressekartläggning.
Multi Sensory Environment - MSE
MSE är det övergripande namnet för alla slags sinnestimulerande miljöer, varav Snoezelen är en del. MSE kan till exempel även handla om att vara ute i naturen till skillnad från Snoezelens konstgjorda och kontrollerade miljöer. Begreppet MSE kan även användas när man bygger upp och inreder olika offentliga lokaler där man vill ha en tillgänglig och sinnesstimulerande miljö, exempelvis på bibliotek och muséer.
Olika sinnesrum
När man har möjlighet att inreda flera sinnesrum, vill man med hjälp av färger, material och aktiviteter skapa skillnader mellan de olika rummen. Det kan handla om att vissa rum är utformade mer för nedvarvning och att andra rum erbjuder mer fysiska aktiviteter. Här nedan beskriver vi några exempel på hur man kan tänka kring utformningen av rum, med utgångspunkt i olika färgskalor.
Vita rummet
När man pratar om sinnesrum är det ofta det ”vita rummet” man tänker på i första hand. Det vita rummet med vita väggar, vit inredning och vitt tak är som en tom målarduk som du kan färgsätta och forma utifrån det behov du har för stunden.
Det vita rummet kan stimulera både till avkoppling och aktivitet och vill framför allt skapa en känsla av trygghet och välmående. I det vita rummet behöver du ha någon form av sitt- eller liggmöbel, detta kombineras sedan med stämningshöjande visuella effekter från till exempel bubbelrör, ljusrör, fiberoptik, discolampa eller projektioner. Om man använder sig av någon musikbakgrund, kan denna förstärkas om man har en sitt- eller liggmöbel där man kan känna vibrationerna från musiken.
Det är viktigt att vara medveten om att inte alla upplever ett vitt rum som lugnande. Det är också viktigt att man inte har på alla effekter på en och samma gång, utan väljer med eftertanke och utgår ifrån den individ som ska vistas i rummet.
Röda rummet
I det röda rummet är fokus mer på aktivitet och rörelse. Tanken är att den röda färgskalan ska ha en uppiggande effekt. Exempel på aktiviteter som kan passa bra att erbjuda i detta rum är: studsmatta, gungor av olika slag och bollhav. Du kan också arbeta med bollar i olika storlekar, kryptunnlar, kuddar och stegplattor.
Motoriska aktiviteter kan hjälpa till att höja vakenhet, men kan även vara ett redskap för att komma ner i varv och reglera sin uppmärksamhetsnivå.
Svart rum
I ett mörkt rum, har du en chans att skapa starka kontraster till olika ljuseffekter. Det kan göra att en person med synnedsättning uppmärksammar det som händer. UV-belysning och neonfärger ger extra starka synintryck och ett ljusnät kan skapa en vacker stjärnhimmel. Att använda sig av fiberoptik eller bubbelrör i detta rum skapar en helt annan stämning än när du har samma utrustning i det vita rummet. I rummet kan du uppleva lugn men det går också att skapa spänning. Om det finns möjlighet att styra ljuseffekterna med kontakter ger det möjligheter att jobba med tydlig orsak-verkan.
En del personer kan uppleva obehag i ett svart rum, då det blir otydligt var rummets gränser är. Då kan man skapa trygghet på andra sätt, genom att sitta nära varandra, omsluta sig med kuddar eller använda tyngdprodukter.
Rum med naturtema
I ett rum kan det vara naturen som står för inspirationen. Då går färgskalan mer åt grönt och brunt och man utgår ifrån olika naturmaterial. Att få med naturen inomhus, kan man göra genom att ha en fototapet med naturmotiv eller en projektion. Kanske kan du skapa ett konstgjort träd? En skön matta kat motsvara gräsmattan. Inspireras av alla taktila strukturer som finns i naturen och fundera på hur du kan återskapa dem och göra en miljö som är spännande att utforska. Ljudbilden i rummet kan vara fågelsång eller skogens sus. Naturtemat ger också möjlighet till att ändra delar av rummet utifrån årstid.
På samma sätt kan du istället inspireras av miljön vid havet och då låta rummet utformas i en blå färgskala. Då kan du plocka in saker som finns på stranden - stenar, snäckor och sand, och lyssna till ljudet av vågor. Vatten är alltid spännande att få upptäcka i alla dess former. En hängmatta kan upplevas som en gungande båt.
Sinnesrum på Eldorado Resurscenter
På Eldorado Resurscenter finns en lång erfarenhet av att arbeta med sinnesrum och att utveckla våra miljöer med ny teknik. Det ger goda möjligheter till lek och aktivitet med våra besökare, men vi vill betona att det är mötet och samspelet i rummet som är det viktiga. Vi tänker också mycket på interaktivitet, det vill säga hur vi på olika sätt ger besökaren möjlighet att påverka sin omgivning. Det kan handla om ljus- och ljudeffekter, vibration eller rörelse.
När vi träffar personer i våra sinnesrum arbetar vi ofta mot något av följande målområden:
- Att kunna vara aktiv på egen hand
- Öka vakenhet
- Avslappning
- Kommunikation och samspel
- Orsak-Verkan
- Påverka sin omgivning
- Kroppskännedom
- Att få uttrycka och känna känslor
- Fysisk aktivitet
- Sinnesstimulans
Andra platser för sinnesstimulering
I många verksamheter har man ingen tillgång till enskilda sinnesrum. Då behöver man vara kreativ och fundera över hur det går att införliva det sinnesstimulerande arbetet i de lokaler man har tillgång till. Kanske kan du inreda en hörna, och avgränsa den med draperier? Genom att ha tillgång till krokar på vägg eller i tak, kan du hänga upp olika typer av material och gungor, som sedan går att ta bort. Samla sinnesstimulerande material i lådor som du kan ta fram. Använd tyger av olika färg och sort för att skapa stämning. Använd allmänna ytor som korridorer och kapprum. Kanske finns någon plats i lokalerna där du kan årstidspynta?
Att skapa en liten koja eller använda ett tält eller liknande för sinnesstimulering kan också ha fördelen att miljön blir avgränsad. Intrycken förstärks, det är lättare att hålla fokus och den yttre världen begränsas. För vissa personer är det viktigt att kunna komma nära det som de ska uppleva.
Till sist vill vi också slå ett slag för att nyttja den omgivande miljön och gå ut i naturen för att där ta del av de intryck som finns alldeles gratis.