Kom med ut
Att det är hälsofrämjande att vara i naturen råder det ingen tvekan om. Men får alla samma möjlighet att komma ut i skogen? För personer med flerfunktionsnedsättning, det vill säga en omfattande motorisk och intellektuell funktionsnedsättning, kan tillgången till naturupplevelser vara begränsad. Om inte skogspromenaden anpassas är det risk att många intryck blir otydliga och svaga.
Eldorado Resurscenter har under flera år anordnat ”Kom med ut!”, en upplevelsepromenad där deltagarna får en chans att känna, lukta och lyssna på naturen. Promenaden blir olika beroende på årstid och i vilken omgivning den hålls. Det viktiga har varit att skapa en behaglig och spännande upplevelse för alla som deltar.
Här kommer en kort beskrivning av hur ett tillfälle med ”Kom med ut!” kan vara upplagt och vi hoppas på så sätt ge er inspiration att skapa egna varianter.
Var?
Hitta en lämplig runda som är tillgänglig även om man använder rullstol. Det är viktigt att man vid stationerna kan lämna stigen och komma närmare naturen. Vi har använt oss av större parkområden som har tillgängliga promenadstigar. Vi har sedan skapat stationer med inspiration utifrån våra sinnen.
Hur?
Deltagarna går i grupper om 4-5 personer tillsammans med personal. Det är bra att det är avstånd mellan grupperna, så att man kan ta den tid man behöver vid stationerna. Den medföljande personalen har till uppgift att presentera de olika föremålen eller intrycken för personen med funktionsnedsättning. Var observant på vad personen gillar och ogillar och förbered personen på intrycken. Om möjligt är det bra att bemanna varje station, så att den är förberedd och klar när man kommer till den.
Kommunikationshäfte
Under promenaden har deltagarna tillgång till ett kommunikationshäfte. Med hjälp av bilderna i häftet finns möjlighet att uttrycka både glädje och missnöje, be om hjälp eller fråga, samt att det finns särskilda samtalskartor utifrån varje station. Förutom att häftet ger utökade möjligheter till kommunikation, kan det även vara en bra minneshjälp efter promenaden.
På länken nedan kan du se det häfte med samtalskartor som vi har använt. Det är fritt att använda.
Kom med ut — Kommunikationshäfte
Lukt
Samla ihop saker som har en tydlig doft. Det kan vara äpplen, svamp, granskott, tallbarr, blommor tång eller multna löv. Allt beroende på årstid och omgivning. Vi har ibland behövt ta med färska örter som salvia, timjan och rosmarin, när det varit svårt att hitta saker med tillräckligt stark doft.
Rörelse/balans
Ta dig utanför stigen på ojämn mark. Följ en bjällra som är uppsatt på ett snöre mellan träden. Sträck dig efter föremål som är uppsatta i träd och buskar, till exempel kottar, kvistar eller barkbitar. Om du fäster föremålen i resårband går det lätt att dra föremålen till sig. Fäst sakerna i träd och buskar med hjälp av klädnypor. Gör en enkel ”hinderbana”, där man går över, mellan eller under saker. Gå slalom mellan träden. Tänk på att banan ska vara tillgänglig oavsett förflyttningssätt.
Hörsel
Locka till stationen genom att trumma eller spela på något. Vid stationen kan man sedan stanna upp och lyssna till naturens ljud. Kanske kan man höra fågelsång eller lyssna till vinden. Ett vindspel kan ”hjälpa naturen på traven” en vindstilla dag. Prassla med löv som är samlade i en låda. Bryt av en torr kvist från marken. Slå stenar mot varandra. Låt personen få uppleva ljud från olika avstånd, både nära och längre bort. Sjung sånger med naturtema, använda olika föremål från naturen som rytminstrument.
Känsel
Naturen bjuder in till många spännande saker att känna på. Du kan förtydliga upplevelsen genom att visa på starka kontraster. Erbjud först något hårt, låt personen sedan känna på något mjukt. Använd olika typer av mossa. Följ mönstret på en barkbit. Samla ihop kastanjer eller ekollon i en påse. Känn på taggiga barr. Presentera olika stenar, små och stora, skrovliga och släta. Känn på kottar och frukter.
Syn
Vi har valt att avsluta vår sinnespromenad vid en eldstad. Elden drar naturligt till sig blicken och blir en samlingsplats allt eftersom grupperna har tagit sig runt promenaden. I vårt fall har vi haft elden i en trefot, så att den går att komma nära även när man använder rullstol. Vi har även tagit med såpbubblor, för att kunna skapa ytterligare spännande synintryck.
Smak
På sista stationen kan man ge möjlighet att smaka på exempelvis pinnbröd. Degen kan bli mer smakrik genom att man tillsätter kanel eller kardemumma. Alternativa smakupplevelser kan vara att dricka varm nyponsoppa, smaka på äpplemos eller andra frukter och bär utifrån säsong. Medföljarna behöver ha kunskap om vad som fungerar för varje deltagare och ta hänsyn till allergier och kostpreferenser.
Vid den sista stationen får också deltagarna uppleva gemenskapen, när alla som gått promenaden samlas på en och samma plats för ett gemensamt avslut.
Avslutningsvis
Vi kan konstatera att naturen ger möjlighet till många härliga sinnesupplevelser och vi löper mindre risk för att bli överstimulerade än i stadsmiljö. Att återkomma till samma miljö flera gånger ger igenkänning, men även variation tack vare årstiderna. Det bästa av allt är att upplevelsen är gratis!