Foto: Lo Birgersson

Utbildning


Grundutbildning eller fortbildning? Det finns många utbildningsmöjligheter för dig som är eller vill bli till exempel dansare, koreograf eller dansproducent.

Nationella utbildningar

I Sverige finns utbildningar på olika nivåer inom dans.

Grundskolor och gymnasieprogram med inriktning dans

I Göteborg finns Svenska Balettskolan, som är en förberedande yrkesdansarutbildning. På skolan går elever i årskurs 4-9.

I Västra Götaland finns tre gymnasier med estetiska program med inriktning dans: Alströmergymnasiet i Alingsås, Hulebäcksgymnasiet i Härryda och Katedralskolan i Skara.

Kungliga Svenska balettskolan i Stockholm utbildar dansare från årskurs 4 till och med gymnasiet.

Yrkesutbildningar och folkhögskolor

Dansutbildningen på Balettakademien i Göteborg är en bred utbildning med inriktning mot modern dans. Se även Balettakademien Stockholm och Balettakademien Umeå.

Performing Arts School i Göteborg utbildar dig som vill bli internationell artist inom musikal, sång, dans och teater. Utbildningen är treårig.

Om du vill arbeta som projektledare eller producent inom kultur kan du läsa Kulturverkstans projektledarutbildning i Göteborg. Utbildningen till internationell kulturprojektledare är två år lång.

Sveriges folkhögskolor har en sammanställning över danskurser på folkhögskolor i Sverige.

Universitet och högskolor

Högskolan för scen och musik, HSM, i Göteborg har en masterutbildning inom Contemporary Performative Arts. Du kan också läsa till danslärare på kandidatnivå. HSM är en del av Göteborgs universitet.

Stockholms konstnärliga högskola (före detta DOCH) i Stockholm utbildar dansare, danspedagoger, danslärare och koreografer. 

Fortbildningar

Kulturakademin i Göteborg håller kurser, workshops, föreläsningar och nätverksträffar för dig som är yrkesverksam inom scenkonst, musik, film eller tv.

Internationella utbildningar