Till sidans huvudinnehåll

Minska och hantera avfall i verksamheter

Arbetet med att minska avfallet i din verksamhet börjar redan innan du bestämmer dig för vad du ska köpa in. Det fortsätter med hur du använder dina saker och hur du ger sakerna ett fortsatt liv när du inte behöver dem mer. Under tiden har din verksamhet sparat pengar och tid samtidigt som belastningen på miljön minskar.

Här finns material som hjälper din verksamhet, oavsett om den är offentlig, privat eller inom den ideella sektorn, att minska på avfallet som uppstår i verksamheten och att få till en mer hållbar resurshantering. Materialet har tagits fram av Kretslopp och vatten i samarbete med olika verksamheter i Göteborgs Stad. Det gör att det här finns specifika råd som passar många olika verksamheter. 

Göteborgs Stad ska gå före

Göteborgs Stads verksamheter orsakar årligen minst en halv miljon ton avfall. Enligt Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram ska stadens alla verksamheter vara förebilder för invånare, företagare och andra. Men verksamheter inom Göteborgs Stad inspireras också gärna av andra för att minska på avfallet.

Många fördelar med minskat avfall

Fördelarna med att se till att det uppstår mindre avfall i verksamheten är många. Det handlar om:

  • Mindre påverkan på klimat och miljö.
  • Lägre kostnader för inköp.
  • Lägre avfallsavgifter.
  • Mindre arbetstid för att göra inköp, ta emot leveranser och bära ut avfall.
  • Bättre arbetsmiljö när mer tid kan läggas på kärnverksamheten och det behövs mindre utrymme för lager och avfall.


Bilden visar avfallstrappan (sopor.nu).

Gå uppåt i avfallstrappan

Avfallshierarkin, eller avfallstrappan, är en del av EU-lagstiftningen och beskriver hur avfall ska hanteras i verksamheter. 

  • I  första hand ska avfall förebyggas.
  • I andra hand ska produkter användas igen.
  • I tredje hand lämnas material till återvinning.
  • I fjärde hand ska energin i avfallet återvinnas.
  • I sista hand ska avfallet deponeras.

Ju högre upp i avfallstrappan vi kommer desto mindre påverkas miljön.

Läs mer om avfallstrappan på sopor.nu.


Mål i avfallsplanen

Sedan 2020 är planen ”Göteborgsregionen minskar avfallet” gemensam för 13 kommuner i Göteborgsregionen. Avfallsplanen har ett mål om att avfallet från kommunernas verksamheter ska minska med 40 procent per heltidsanställd fram till år 2030.

Till detta mål finns tre delmål:

  • Matsvinnet från kommunens verksamheter ska minska till maximalt 30 gram per serverat huvudmål.
  • Livslängden på bärbar elektronik inom kommunens verksamheter ska öka jämfört med 2020.
  • Mängden engångsartiklar i kommunernas verksamheter ska minska med 50 procent till år 2025.

Planen har också som mål att det ska finnas förutsättningar för kommunernas verksamheter att återanvända produkter och att alla kommunala arbetsplatser ska sortera sitt avfall.

Film om Göteborgs Stads arbete med att minska avfallet

Se filmen med goda exempel och tips på hur Göteborgs Stad minskar avfallet! Stadens verksamheter har arbetat med att förebygga avfall i över ett decennium. Göteborg har vunnit flera priser för arbetet och det goda exemplet sprids till andra kommuner. Oavsett var du jobbar går det att dra lärdomar av det arbetet som bedrivs inom Göteborgs Stad. Hjälp till att sprida filmen till fler som vill komma igång med att minska avfallet.

Film om hur Göteborgs Stads verksamheter kan arbeta för att minska avfallet

Minska på avfallet som privatperson

Kretslopp och vatten har tagit fram 30 sätt att minska det egna avfallet i hushållet och som konsument. Dessa och många fler tips på hur det är möjligt att minska på avfallet finns på sidan Minska ditt avfall

Minska avfallet steg för steg i din verksamhet

1. Kom igång genom att fixa sorteringen

Innan ni sätter igång arbetet med att förebygga avfall är det bra att kolla att avfallssorteringen fungerar som den ska, annars är det lätt att arbetet fastnar där. Här finns:

Sorteringsguide för dig som jobbar i Göteborgs Stad

Checklista för sortering av avfall inomhus

Checklista för sortering av avfall i avfallsutrymme

Affisch: Så källsorterar du (Passar bra i kök och pentryn)

Sortera ditt avfall — e-utbildning (2020) 

Skrota skräpet — gör det enkelt att göra rätt — film med svenska undertexter

Skrota skräpet — gör det enkelt att göra rätt — film med syntolkning

Skrota skräpet — gör det enkelt att göra rätt — film med engelska undertexter/with English subtitles

Använd stödmaterialet för att göra det lätt att sortera rätt på din arbetsplats.

2. Vägledningar och checklistor för att minska avfallet i olika verksamheter

3. Minska på matsvinn, engångsartiklar och IT-avfall

Göteborgsmodellen för mindre matsvinn

En femtedel av maten som lagas i offentliga kök slängs. För att minska matsvinnet i Göteborgs Stads 500 kök har Måltid Göteborg tagit fram det som kallas Göteborgsmodellen för mindre matsvinn. Det är ett verktyg med åtgärder, checklistor och goda exempel för att minska matsvinnet i hela kedjan från menyplanering till resthantering.

16 sätt att minska användningen av engångsartiklar

Kretslopp och vatten har kartlagt vilka typer och mängder av engångsartiklar som används i staden. Göteborgs Stad köpte in drygt 111 miljoner engångsartiklar till en kostnad av 36 miljoner kronor under 2017. Dessa engångsartiklar genererade vid tillverkning och avfallshantering en klimatpåverkan motsvarande drygt 972 ton koldioxidekvivalenter. I utredningen finns 16 förslag för att minska användningen av engångsmaterial.

Att minska användningen av engångsmaterial är lönsamt – både för miljön, budgeten och i många fall för stadens personal och brukare i form av verksamhetsförbättringar och förbättrad arbetsmiljö.

Minska engångsartiklar i Göteborgs Stad - utredning 2019

Minska IT-avfallet

Elektriskt och elektroniskt avfall är det avfall som har högst klimatpåverkan per kilo. Kontorsdatorer byts ofta ut efter tre år trots att de kan leva dubbelt så länge med rätt skötsel, ominstallation och uppgradering. Förutom mindre avfall leder det också till minskade kostnader.

Här finns en knappt 15 minuter lång e-utbildning med råd om hur du förlänger livslängden på IT-utrustningen. Under den finns skriftliga användarråd och ett exempel på hur en IT-rutin för att förebygga avfall kan se ut. Använd gärna hela eller delar av rutinen.

E-utbildning: Förläng livslängden på stadens IT-utrustning

Förebygg IT-avfall - användarråd

Rutin för att förebygga IT-avfall

4. Fortsätt att använd dina saker eller låt andra ta hand om dem 

Fixotek - en mötesplats för återbruk

Ett fixoteket är en mötesplats där allmänheten kan laga, låna, byta och bygga för att förlänga livet på prylar och material. Göteborgs Stad startade det första fixoteket 2018. I dag driver Bostadsbolaget tre fixotek i Hammarkullen, Rannebergen och norra BiskopsgårdenEn ideell förening driver Fixoteket Majorna.

I handboken har vi samlat våra erfarenheter och lärdomar av att planera, starta och driva fixotek. Vi hoppas att detta kan hjälpa dig som till exempel arbetar i en kommun, ett bostadsbolag eller en förening, eller är privatperson och vill starta ett fixotek.

Handbok för att starta fixotek

Starta ett bytesrum

Ge de boende möjlighet att byta saker i eller nära flerbostadshuset genom att starta ett bytesrum. Det är bättre för miljön än att slänga och köpa nytt. I ett bytesrum kan man lämna saker man inte längre vill ha, samtidigt som andra kan hämta och använda dem. Ett bytesrum kan se ut på många olika sätt. Det kan till exempel vara en enkel byteshylla eller ett bytesskåp. Som fastighetsägare i Göteborg får du en startrabatt på grovavfallstaxan när du fått ditt bytesrum godkänt.

I "Hur du startar och driver ett bytesrum"  hittar du tips och råd för att starta och driva ett bytesrum.

Juridisk vägledning för kommunala verksamheter som vill minska på avfallet

Att återanvända i stället för att slänga och köpa nytt minskar avfallsmängderna, miljöpåverkan och kostnaderna för inköp och avfallshantering. Vad gäller juridiskt för kommunala verksamheter som vill skänka, ta emot, köpa, sälja eller göra om begagnade saker? För att svara på dessa frågor har Kretslopp och vatten, med stöd av jurister på Göteborgs Stads stadsledningskontor och förvaltning för inköp och upphandling, tagit fram den här vägledningen.

Återanvänd i Göteborgs Stad - Juridisk vägledning


Tage-bilen (Foto: Louise Utter Otterdahl)

Använd Tage — Göteborgs Stads marknadsplats för återbruk

Tage är Göteborgs Stads interna återbruksarena. På marknadsplatsen för Tage kan stadens verksamheter annonsera, boka och bevaka användbara möbler och inredning. På så sätt kan lös egendom cirkulera inom stadens verksamheter och återbrukas. Tage är ett stöd och verktyg i arbetet mot ett cirkulärt Göteborg och bidrar till att sänka såväl inköpskostnader som klimat- och miljöpåverkan som nyinköp medför. Dessutom minskar avfallet i staden. Tage gör skillnad. 

Det finns regler för hur kommunala verksamheter kan skänka, ta emot, köpa eller sälja kommunens gemensamma egendom. Göteborgs Stad har därför tagit fram en riktlinje för avyttring och bortskänkning av lös egendom samt bygg- och markmaterial i staden. Dessutom finns det en juridisk vägledning juridisk vägledning som tydliggör vad som gäller.

Vid flyttar och omorganisationer är det viktigt att ha framförhållning, både när det gäller vad som behöver köpas in och vad som ska avyttras. Så se till att det finns rutiner för att använda Tage i verksamheten och informera all personal. Tage drivs av Göteborgs Stads Leasing AB och vid frågor eller mer information så kontakta Tage på tage@gsl.goteborg.se 

Se filmen om Tage

5. Påverka andra att minska avfallet och gör en avfallsplan

Kommunikationsstöd för att få verksamheter att minska sitt avfall

Det här kommunikationsstödet ger stöd till anställda som jobbar med kontakter med verksamhetskunder i syfte att motivera verksamheter att komma igång att minska på sitt avfall. Stöd ges för kortare eller längre kundkontakter. Kommunikationsstödet kan användas vid kundbesök och andra kundmöten, vid telefonsamtal, mejlkontakt, på utbildningar, mässor, evenemang och liknande.

Du får också tips för att väcka intresse för och inspirera till att förebygga avfall.

Förebygg avfall i verksamheter - kommunikationsstöd

Mall för avfallsplan i förvaltningar och bolag

För att nå Göteborgs Stads avfallsmål och få ordning på verksamhetens avfallshantering, mängder, sortering, förebyggande och återanvändning är det bra att göra en avfallsplan för verksamheten med mål, åtgärder och rutiner. Det underlättar också när din verksamhet ska införa stadens miljöledningssystem.

Här finns en mall för hur en verksamhetsspecifik avfallsplan kan se ut:

Mall för avfallsplaner i förvaltningar och bolag


Kontakta Kretslopp och vattens kundservice

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-368 27 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)

Besöksadress

Gamlestadsvägen 317

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.011742272127824,57.75619903235914] }, "properties":{ "title":"Förvaltningen Kretslopp och vattens kundservice", "content":"Gamlestadsvägen 317" } }]

Postadress

Box 123
424 23 Angered

${loading}