Ungdomsträning i gym

Från det år du fyller 13 kan du träna på Idrott & förenings anläggningar. Ska du gymträna behöver du ha sällskap av en vuxen, men om du hellre går på gruppträning går det bra att komma själv. Vissa tider kan du träna utan vuxensällskap i gymmet eftersom det då finns stöd från instruktör istället. Från det år du fyller 16 får du träna utan sällskap av en vuxen.

När kan du gymträna utan medföljande vuxen på Skatås motionscentrum?

På Skatås motionscentrum har vi Ungdomsträning i gym på torsdagar klockan 16.00 till 17.00. Vid detta tillfälle kan du som är 13-15 år träna utan vuxen följeslagare.

Läs mer om när du kan träna i gym utan medföljande vuxen längre ner på denna sida.

Träna utan medföljande vuxen - så funkar det

Angered Arena, Kärra simhallLundbybadet, Ruddalens idrottscentrum, Skatås motionscentrum och Slottsskogsvallens idrottscentrum har du som ännu inte fyllt 16 år möjlighet att träna även utan medföljande vuxen på vissa tider (vilket annars krävs för unga mellan 13-15 år).

Vid dessa tider finns istället gympersonal på plats för att hjälpa dig med din träning i gymmet. Gympersonalen räknas då som din medföljande vuxen. För att få träna dessa tider krävs dock att du har en annan vuxen som kontaktperson.

 • Du som har träningskort hos oss kan boka dig via vår bokningssida eller komma som drop-in.
 • Tänk dock på att du alltid måste anmäla dig i receptionen när du kommer, oavsett om du bokat i förväg eller ej. 
 • Du som är mellan 13 och 15 år och inte har träningskort hos oss har möjlighet att provträna gratis under en vecka. Under veckan kan du testa ungdomsträning i gym så många gånger du vill.
 • Det finns plats för max sex personer per pass. Bokning sker via bokningssida på webben eller via receptionen.
 • Vill du vara med på ett gruppträningspass behöver du inte ha sällskap av en vuxen. Tänk dock på att våra pass Styrka är från 16 år.

Träna med medföljande vuxen - så funkar det

Har du  en vuxen med dig kan du träna när som helst under gymmets ordinarie öppettider. För att göra det behöver ni gå en introduktion tillsammans. 

Gemensam introduktion för gymträning

För att få börja träna på gym måste du som är ungdom gå en introduktion tillsammans med den eller de vuxna som ska vara med dig när du tränar. Under introduktionen går ni tillsammans med vår instruktör igenom vad du har för mål med din träning och hur mycket du har tränat tidigare.

Vi går även igenom regler, rutiner och annat som är bra att veta. Din medföljande vuxen och instruktörerna på anläggningarna hjälper dig och ser till att du tränar säkert och kontrollerat så att du uppnår ett bra resultat utan skador.

Om du väljer att köpa ett träningskort som gäller längre än tre månader ingår ytterligare två träffar med en instruktör. Om du vill kan du då få ett nytt träningsprogram som tar din träning till nästa nivå.

Be gärna om hjälp - instruktörerna kan svara på frågor och funderingar om din träning. 

Du bokar introduktionen genom att anmäla dig i receptionen på den anläggning du vill träna på.

Till dig som är medföljande vuxen

Bra att du väljer att handleda en ungdom! Nedan ser du vad du behöver tänka på vid handledning:

 • För att räknas som medföljande vuxen måste du ha fyllt 18 år. 
 • Om ungdomen ska träna på gym måste du som medföljande vuxen vara med på introduktionen.
 • Varje ungdom får maximalt ha två medföljande vuxna. Båda vuxna måste ha fyllt 18 år.
 • Som medföljande vuxen får du ansvara för max två ungdomar per träningstillfälle.
 • Vid varje träningstillfälle har du under hela besöket fullt ansvar för den eller de ungdomar du har med dig.
 • Du ansvarar för att träningen sker på ett kontrollerat och säkert sätt.
 • Vissa av våra gruppträningspass är från 16 år, bland annat Bodypump.
 • Om du vill träna tillsammans med ungdomen måste du köpa ett separat kort för det.

Instruktörer med kunskap om ungdomar och träning

De instruktörer som arbetar med träning för dig mellan 13 och 15 år vet mycket om ungas utveckling och hur man ska träna i just den åldern. När instruktören planerar ditt träningsprogram tänker hen på många olika saker, till exempel hur mycket du tidigare tränat, vad du har för mål och hur gammal du är.

Kort och priser 

Träningskorten på Idrott & förenings gym och motionscentrum har olika priser beroende på hur länge de gäller och för vilka träningscenter de gäller. Som ungdom (13-15 år) får du 40 procent rabatt när du köper ett periodkort (tre eller tolv månader) eller 20 procent rabatt på klippkort för gym/gruppträning.

På sidan Gym och motionscentrum kan du leta dig vidare till just den anläggning som du vill träna på och få information om de priser och kort som gäller där.