Fotograf: Jarmo Väyrynen

Staden som diktsamling

Som Litteraturstad vill Göteborg underlätta för poeter, författare, forskare och konstnärer som vill bidra till mer litteratur i det offentliga rummet. Därför är arbetet med att synliggöra poesi ett av samverkansområdena.

I kreativa städer är litteratur närvarande

I det offentliga rummet i Göteborg och regionen ska boende och besökare kunna möta litteratur i sin vardag. Satsningen främjar delaktighet och läsande genom lekfullhet och ett experimentellt förhållningssätt – på brunnslock, i fönster, på berg och husväggar, spårvagnar och bussar samt på kanaler och älv.

Fönsterpoesi

Idén till Fönsterpoesi är sprungen ur samarbetet kring Göteborgs Stads ansökan om att bli en del av Unescos nätverk av litteraturstäder. I Fönsterpoesi läser två poeter sina verk från ett öppet fönster. Varje tillfälle innehåller även ett musikinslag. Poeterna får, tillsammans med de musiker som deltar, stå som symboler för Göteborgs litterära samverkan och scenverksamhet.

Fönsterpoesin har till syfte att sprida information om Göteborgs ansökan och att rikta blickarna mot scenpoesin och det rika litterära liv som finns i Göteborg. Fönsterpoesi är även med som en del i firandet av Göteborgs 400-årsjubileum. Det har även varit en bra möjlighet att erbjuda kultur live på ett covidsäkert sätt.

Som ett led i spridningen har Författarcentrum Väst med hjälp av filmaren Louise Bergman producerat en kortfilm (Youtube) som berättar både om Fönsterpoesin och om varför just Göteborg har potential som litteraturstad.

Bred samverkan

Fönsterpoesi är ett samarbete mellan Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, Kulturstrategiska enheten på Kulturförvaltningen, Göteborgs bibliotek och kulturhus, ABF, Folkets hus samt Näringslivsgruppen och 400-årsjubileum på Göteborg & Co.

Brunnslockspoesi

Sedan 2019 går det att hitta poesi gjuten på brunnslock i Göteborg. Idén med brunnslockspoesi föddes i Göteborg 2018 som en del av stadens 400-årsjubileum. Sedan dess har den spridits till flera städer i landet, från Umeå i norr till Malmö i söder. Målet är att sprida poesi till platser och läsare dit den annars sällan når, och skapa en medvetenhet om den dolda infrastrukturen under mark som ger oss rent vatten och även transporterar bort regnvatten och avloppsvatten för att renas och slutligen hamna i våra sjöar och hav.

Brunnslockspoeter

  • Lina Ekdahl (2019)
  • Gunnar D Hansson (2020) som valde att kliva åt sidan för att lyfta fram Anna Greta Wide
  • Malte Persson (2021)
  • Mariam Naraghi (2022)
  • Ann Jäderlund (2023)
  • Fredrik Nyberg (2024)

Hör poeten Gunnar D Hansson berätta om varför han valde att lyfta fram Anna Greta Wides poesi att pryda stadens brunnslock Se filmen om brunnslockspoesi på Youtube

Artiklar och länkar som berör Staden som diktsamling

Fredrik Nyberg har utsetts till 2024 års Brunnslockspoet

Litteraturkartan Göteborg 400 år levandegör poeter och författare från stadens förflutna

Ann Jäderlund är årets Brunnslockspoet 2024

Ung göteborgspoet i global antologi

Poesin tar plats i kollektivtrafiken

Poesi ristas in i bergvägg i Bergsjön