Litteratur för bättre social välfärd

Litteratur stärker människor som befinner sig i olika typer av utsatthet. Runt om i Göteborg och Västsverige pågår olika insatser, som biblioterapi, shared reading och läs- och skrivarverkstäder där litteratur leder till bättre hälsa.

Litteratur främjar hälsa, förståelse och delaktighet

I det här samarbetsområdet vill vi nå prioriterade grupper där vi vet att ohälsan är hög. I arbetet är författare, bibliotekarier, forskare och personer verksamma i social-, kultur- och hälsoarbete viktiga aktörer. Genom att samverka får fler personer från de prioriterade grupperna möjlighet att delta i läsande och skrivande grupper.

Litteraturstaden visar på hur viktigt det är att bjuda in författare och andra konstnärer i utvecklingen av den sociala välfärden. Andra frågor som Litteraturstaden verkar för är medie- och informationskunnighet, digital delaktighet för alla åldrar och metodutveckling inom fältet hälsa och litteratur.

Shared Reading

Biblioteken i Göteborg har under 2022 utbildat medarbetare över hela staden i metoderna shared reading och biblioterapi och har startat ett antal läsecirklar i samarbete med andra verksamheter inom staden, regionen och den idéburna sektorn.

Shared reading är social högläsning i grupp med fokus på textens innehåll. Det är en metod som kommer från den brittiska organisationen The Reader som betonar att shared reading handlar om att få fler att upptäcka läsning och litteratur i gemensamma trygga rum.

Metoden kan även vidga perspektiven på det egna livet, förändra självbilden till det positiva och ge en känsla av sammanhang. Shared reading passar för olika typer av uppsökande verksamhet och kännetecknas av att det är låg tröskel att komma igång för deltagarna. Det krävs inga förkunskaper om litteratur och man behöver inte läsa texter hemma för att kunna delta i en shared reading-grupp. Metoden är kravlös och alla kan vara med.

Läs mer om hur biblioteken i Göteborg arbetar med share reading