Fotograf: Monzer El-Sabini

Vår kulturfest

Publicerad 25 maj 2023

”Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling” proklamerades av FN:s generalförsamling och firas den 21 maj varje år. Dagen ger möjlighet att mobilisera regeringar, politiska beslutsfattare, det civila samhället och organisationer för att främja mångfald.

Vår kulturfest

För andra året i rad anordnade högstadiets elevråd en fest för att samla in pengar till sin skolresa. Under hela söndagen den 21 maj arbetade de på skolgården tillsammans med ledarna från Skolan mitt i byn/lights on.
Just denna söndag hade de en fantastisk tur med vädret.

World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development

Den 21 maj betonar Unesco bland annat vikten av att bevara världens mest utsatta kulturer, behovet av kulturpolitik och vikten av att vara medveten om värdet av den kulturella mångfalden i språken.

– Dagen för kulturell mångfald är en möjlighet att fördjupa vår förståelse för kulturell mångfald och att lära sig att leva bättre tillsammans, säger Mats Djurberg, generalsekreterare Svenska Unescorådet.

På Bergsjöskolan

Elevrådet under läsåret 2021-2022 ville starta en vårfest med kulturella festligheter. De undersökte möjligheterna och pratade ihop sig med Skolan mitt i byn/Lights on samt övriga föreningar och handlare i närområdet angående hjälp och sponsring. Gensvaret var mycket positivt och när datum skulle sättas så tänkte de på att det måste finnas en internationell dag för detta. Genom att googla runt hittade de "World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development" som de tyckte stämde överens med deras värderingar och tankar.

Årets elevråd ville inte vara sämre utan blåste liv i festen igen. I år sponsrades de av ICA Bergsjön, Navet och Bergsjön 2031. De fick stort stöd i arrangemanget av Skolan mitt i byn/Lights on och Equality Nordost.

Festligheterna bjöd på flera olika aktiviteter för barn såsom: ansiktsmålning, nagelmålning, hennamålning, fiskedamm, kasta på hinkar, gör ditt egna snöre mm. I övrigt kunde man göra fynd vid loppisborden och äta både god mat från olika kulturer och köpa popcorn och spunnet socker.

Vår kulturfest har blivit en tradition på Bergsjöskolan som engagerar eleverna på högstadiet. En kulturfest som vi hoppas lever vidare i många år. Vi som var delaktiga ser redan fram emot den 21 maj nästa år.

Läs gärna artikeln som publicerades av Bergsjön 2031, du hittar den här