Fråga inte bara ditt barn om vad som händer i skolan, utan även vad de gör på nätet - vilka spel spelar de? Vad ser de på? Vilka umgås de med? Foto: Lo Birgersson

”Prata med ditt barn, de vet mer än vad vi vuxna tror”


Publicerad 13 november 2023

Alla vårdnadshavare på Askimskolan och Trollängsskolan bjöds under hösten in till en föreläsning av polisen och socialtjänsten, föreläsningen handlade om droger och sociala medier.

– Vi vill ge våra vårdnadshavare verktyg, kunskap och förståelse för vad våra elever möter i sin vardag. Så att vi på skolan tillsammans med vårdnadshavarna kan förebygga och minska den psykiska ohälsan, säger Kattis Elfvin, rektor på Trollängsskolan och Askimsskolan.

I Göteborg stad samarbetar skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamheten (SSPF). De arbetar för att förebygga kriminalitet, drogmissbruk och andra problematiska beteende bland barn och ungdomar. Som en del i det arbetet gör de olika föreläsningar, för medarbetare, elever och deras vårdshavare på skolor.

Niklas Svensson på polisen var tillsammans med Anna Cottman från Socialtjänsten och berättade om vad våra barn och unga idag möter. Han menar att drogerna idag är starkare, mer beroendeframkallande och användningen kryper ner i åldrarna, och att det är föräldrarna som är de bästa drogförebyggarna.

Prata med ditt barn

– Det är du som vårdnadshavare som känner ditt barn bäst och kan upptäcka tidiga tecken på om någonting inte står rätt till. Mitt främsta tips är att prata med dina barn, de vet mer och är med om mycket mer än vad vi vuxna tror, säger Niklas Svensson.

Han lyfter vikten av att inte bara fråga vad som händer i skolan utan även vad de gör på nätet, vilka spel spelar de? Vad ser de på? Vilka umgås de med?

– Försök att få bort skammen. Det viktigaste är att vi kan prata om vår oro. Även om ditt barn kanske inte håller på med droger, kanske de har någon kompis de är oroliga över och behöver prata med någon om, säger Niklas Svensson.

Det var många vårdnadshavare med på föreläsningen och de var positiva till initiativet.

– Det gå så fort och det är svårt att hänga med i all utveckling som sker hos våra barn. Så det var en bra påminnelse och skapade förståelse för vad våra barn kan vara med om. De gav oss konkreta tips, på bland annat filmer som vi kunde visa våra barn och som vi sen kunde prata om, säger Annika Sjöström, vårdnadshavare på Askimskolan

– Många elever mår dåligt och det är avgörande att de vet att de kan vända sig till skolan och sina familjer för att få hjälp, säger Kattis Elfvin.


Vilken hjälp kan du få som vårdnadshavare?

Det finns flera olika verksamheter och föreningar i Göteborg Stad som kan ge dig stöd.

Mini-Maria. Mottagning för ungdomar med alkohol- och drogrelaterade frågor. minimaria.se, 031-367 99 40

Föräldraföreningen mot narkotika. fmngoteborg.com

Föräldrastödjare i sydvästra Göteborg. 031 366 42 12, foraldrastod@socialsydvast.goteborg.se

Läs mer: