För dig som jobbar via oss

Här hittar du information som är bra att ha koll på när du jobbar genom Ung Extra eller Unga Jobb. Det handlar om vad du behöver göra för att få ut din lön, hur du anmäler ditt konto till Swedbank och hur du gör om du tjänar mindre än en viss summa per år och inte måste betala skatt. För en del av jobben vi har krävs det även att du visar upp ett utdrag ur belastningsregistret, mer information om detta hittar du längst ner på sidan.

Lön

Lön 2022

16 år:  75,00 kr/tim

17 år:  81,25 kr/tim

18 - 20 år: 87,50 kr/tim

Lönen betalas ut den 27:e varje månad om inte den 27:e infaller på en helgdag. Då kommer lönen den närmsta veckodagen. Du får din lön månaden efter utfört arbete.

Närvarorapport

För att du ska kunna få din lön så behöver du fylla i en närvarorapport där du skriver ner de datum och tider du jobbar varje månad. Denna skickar du sedan till oss senast den 2:a i månaden efter. Om du till exempel börjar jobba i september så fyller du i alla datum och tider du jobbar i september på din närvarorapport och skickar in den till oss senast den 2:a oktober. Alla datum och tider behöver bekräftas och signeras av din handledare.

Vi går igenom hur du fyller i din närvarorapport tillsammans med dig när vi ses på arbetsplatsbesök hos din arbetsgivare innan du börjar jobba. Närvarorapporten får du av oss eller din handledare i samband med att du börjar jobba.

Du skickar din närvarorapport till ung.jobb@socialnordost.goteborg.se.

Anmäl ditt konto till Swedbank

Göteborgs Stad betalar ut löner via Swedbank och därför behöver du anmäla till Swedbank vilket konto du vill få din lön insatt på. Om du inte anmäler ditt konto till Swedbank så kommer din lön i en utbetalningsavi, som kan kosta pengar att lösa ut. Du anmäler ditt konto vare sig du har ditt konto hos Swedbank eller hos någon annan svensk bank. Du blir inte kund hos Swedbank för att du anmäler ett konto där. Beroende på ålder anmäler du ditt konto på olika vis:

Du som har fyllt 18 år

Om du är myndig ansvarar du själv för att anmäla ditt bankkonto till Swedbank. Om du redan idag exempelvis får ditt studiebidrag från CSN insatt på kontot är du troligen redan ansluten, men detta bör du säkerställa. På www.swedbank.se/kontoregister loggar du in med ditt BankID för att ansluta ditt konto. Här kan du också se om ditt konto redan är anslutet. Om du inte har ett BankID ska du besöka ett av Swedbanks kontor för att lämna in blanketten för att anmäla konto (se nedan) samt uppvisa en giltig legitimation.

Du som är 16 - 17 år

Om du har fyllt 16 år har du rätt att förfoga över din egen lön. För att få lönen direkt till ditt konto behöver du besöka ett av Swedbanks kontor för att anmäla ditt konto. Du behöver en giltig legitimation och be att få ditt konto tillagt mot en unik anslutning som heter 003810, Göteborgs Stad. Har du ingen giltig legitimation behöver en förälder (eller annan förmyndare) följa med dig till Swedbankkontoret för att intyga din identitet.

Blankett för att anmäla konto till Swedbank

Skattejämkning

Din arbetsgivare ska enligt lag dra skatt från din lön. Om du inte jobbar hela året, till exempel om du jobbar och studerar samtidigt, kan avdraget bli för stort. Upp till ett visst belopp behöver du inte betala skatt. Under 2022 är det 20 431 kr.

Om du vill skattejämka, det vill säga inte betala någon skatt, så räcker det att du lämnar ett intyg till din arbetsgivare.

För mer information: Jämkning - betala rätt skatt från början | Skatteverket

Utdrag ur belastningsregistret

Du ska själv begära ett utdrag från belastningsregistret och visa upp det för oss om du ska arbeta inom någon verksamhet för barn (till exempel på en mötesplats för unga eller på förening som aktivitets/fritidsledare). Du ansöker om utdrag ur belastningsregistret på Polisens hemsida, helt gratis. Utdraget är giltigt i 1 år och det är du som ansvarar för att visa upp det för oss och sedan själv behålla originalet.

Här hittar du mer information och länk till e-tjänst för registerutdrag:

Övrigt arbete med barn, e-tjänst | Polismyndigheten (polisen.se)