Skytteskolan i Teknikåttans final - fjärdeplats bland tio tävlande skolor

Publicerad 1 juni 2023

Finalen av Teknikåttan bjöd på en kamp mellan tio skolor från hela Sverige. De utmanades med både teoretiska och praktiska utmaningar. Skytteskolan 8C hade tidigare vunnit regiontävlingen i Göteborg och blev utvalda att delta i finalen på Tekniska museet i Stockholm.

Klassen överträffade sina förväntningar genom att säkra en fjärdeplats i finalen.

– Vi hade som mål att komma med i regiontävlingen i Göteborg, men att vi vann och gick vidare till final överträffade verkligen våra förväntningar, berättar en av eleverna.

Regiontävling på Chalmers

I regionfinalen på Chalmers fick klassen visa sina tekniska skickligheter. Tre elever från Skytteskolan blev utvalda att representera klassen och svara på frågorna på Chalmers.

–  Vi tre fick högst poäng på provet, och fick äran att representera klassen. Resten av klassen var där och hejade på oss och några fick delta i gruppuppgifter. Två grupper i klassen fick en uppgift som de skulle lösa, de skulle till exempel bygga en så stark bro som möjligt av papper. Den grenen vann vi, berättar de tre eleverna.

– När det visade sig att vi vann regionfinalen kändes det jätteroligt, vi kramade om varandra och hela klassen fick komma ned och ta emot vinsten på 10 000 kr. Vi kommer att använda pengarna till en klassresa nästa år, berättar de glada eleverna.

Final den 25 maj

Finalen i Teknikåttan ägde rum den 25 maj på Tekniska museet i Stockholm. Tävlingen, som ska öka intresset för teknik, matematik och naturvetenskap, utmanar eleverna genom att stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsrikedom.

– Teknikåttan följer läroplanen. Tävlingen har stärkt sammanhållningen och självförtroendet hos hela klassen. Jag tycker att eleverna har visat prov på kreativitet och tänkt utanför boxen i tävlingen, säger teknikläraren Martin Severinsson.


Fakta

Teknikåttan startade för trettio år sedan av Linköpings tekniska högskola. I dag är tävlingen indelad i tio regioner, en högskola eller universitet i varje region ansvarar för de tävlingarna. Det är landets åttondeklassare som kan delta i tävlingen.