Foto: Stena Fastigheter

Vår förskola


Förskolan Sjupundsgatan 33 är en ny förskola som ligger i bottenvåningen på ett nybyggt lägenhetshus. Förskolan har plats för fyra avdelningar. Alla avdelningar ligger med utgång till förskolegården. Förskolan har eget kök. Den har också en egen skyddad förskolegård på bostadsområdets innergård och en del av innergården som delas med de boende i huset. Gården är utrustad med lekutrustning anpassad för yngre barn och ett förråd för utelekmaterial och utflyktsvagnar.

Vår verksamhet

Vårt ledord på Sjupundsgatan 33 är ”här växer framtiden”. Här ges barnen möjlighet att vara delaktiga, ha inflytande och tillit till sin egen förmåga. Gemenskap och glädje genomsyrar vår verksamhet och vår innemiljö skapas utifrån barnens behov och intressen där de pedagogiska lärmiljöerna inbjuder till nyfikenhet, lek och lärande. På förskolan möts många olika kulturer och språk. Vi ser alla språk som en tillgång och vårt arbete utmanar och stimulerar barnens språkutveckling.

Vi arbetar aktivt för trygga relationer där barnens behov och intresse är i centrum på hela förskolan. Vi värnar om en god kontakt med alla vårdnadshavare där vi har en daglig och öppen kommunikation. På förskolan använder vi oss av Unikum där vi dokumenterar barnens utveckling och lärande samt skickar ut information till er vårdnadshavare.

Det kompetenta barnet

Vi tror på det kompetenta barnet och vi arbetar dagligen med att uppmuntra barnen till att tro och ha tillit till sin egen förmåga och utveckling. Alla barn är olika men ska ha samma möjligheter att lyckas.

Inspirerande och aktiva lärmiljöer inomhus och utomhus

Varje avdelning är uppdelad i olika rum där barnen kan vara i mindre grupper. Genom lekfullt lärande kan barns fantasi, inlevelse, kommunikation och samarbete utvecklas. För oss är det viktigt att barnen kan använda material utan att vara beroende av en vuxen, därför förvaras det mesta i barnens nivå. Barnens tro på sig själva och sin egen förmåga är en målsättning.  

Miljöerna är utformade efter barngruppens behov

Våra lokaler är möblerade för att uppmuntra barnen att dela in sig i olika smågrupper. Vi erbjuder många olika zoner där barnen ges möjlighet att ta del av aktiviteter och experimentera med en mängd olika material. På detta sätt blir det lugnare i barngruppen, barnen blir mer självständiga och aktiva och är ständigt sysselsatta.

Vi utformar miljöerna efter aktuell barngrupp. En ettåring har andra behov än en femåring. Eftersom vi har åldersindelade grupper är det lätt att bygga upp miljöer som passar varje barngrupp. 

Utevistelse för fantasifull lek och undervisning

Vår gård inbjuder till lek och lärande, där inspirerande lekar får barnen att utforska och upptäcka tillsammans. Dagarna på förskolan innehåller både ute- och inneaktiviteter. Planerande aktiviteter blandas med barnens egna önskemål och spontanitet. Vi gör ofta utflykter till närliggande grönområden, muséer, teatrar och bibliotek.

Vi arbetar med utomhuspedagogik där vi arbetar med olika stationer där barnen ges möjlighet att utveckla sitt lärande utifrån läroplanen. 

Avdelningar och personal

Förskolan består av två spår som heter Upptäckarna och Äventyret. Inom varje spår kommer barnen vara uppdelade i mindre grupper. Upptäckarna delas in i två tvärgrupper vid namn Filosoferna och Detektiverna. Äventyret delas in i tre tvärgrupper vid namn Trollen, Vättarna och Älvorna. På vår förskola har vi ett helhetstänk där Alla barn är Allas barn och ansvar. 

På förskolan arbetar legitimerade förskollärare, barnskötare och förskoleassistenter. Vi har samarbete med Göteborgs universitet och det innebär att vi regelbundet tar emot studenter från lärarprogrammet. Vi har även ett nära samarbete med vårt barnhälsoteam som består av logoped, specialpedagog och psykolog.

En dag på förskolan

  • Vi har gemensam frukost i vår matsal runt 7.30 På Sjupundsgatan 33 har vi en buffé där barnen lär sig ta mat själva vilket gynnar barnens inflytande och delaktighet i de olika måltiderna.
  • Projektarbete efter barnens intressen
  • Lunch får vi från vårt eget tillagningskök med egen kock och mat serveras som buffé i vår gemensamma matsal.
  • Vila
  • Mellanmål
  • Projektarbete

 Undervisning och lek sker både inne och ute.

Alla hemvister har öppet 8.00-16.00. Innan och efter det är alla tillsammans i våra gemensamma utrymmen. Vid dessa tider samverkar all personal på förskolan och du möter därmed andra pedagoger än de som arbetar på den egna hemvisten.

Vi arbetar utifrån läroplanen och våra värdeord

Vi arbetar enligt förskolans läroplan där fostran, omsorg och lärande utgör en helhet. Huvudrubrikerna i läroplanen är: Normer och värden, Utveckling och lärande, Barns inflytande, Föräldrar och hem samt Samverkan med förskoleklass.

Vi arbetar utifrån dessa värdeord:

  • Barnet i fokus!
  • Kommunikation
  • Glädje
  • Samarbete