Sångsamling på öppna förskolan Opaltorget. Foto: Petter Trens

Aktiviteter och öppettider

Här kan du läsa om de aktiviteter du och ditt barn kan ta del av på vår öppna förskola. Till de flesta aktiviteterna är det drop-in, till några behöver du anmäla dig i förväg.

Följ oss på Facebook

Nedan kan du läsa om våra aktiviteter. Du kan också följa vår Facebook-sida för att få information om vad som händer på öppna förskolan. Följ oss på Facebook!

Fyll i vår enkät  för bättre verksamhet

Dina åsikter är viktiga för vårt utvecklingsarbete. Tack för att du svarar på öppna förskolans enkät! Svara senast den 25 november.

 Fyll i enkäten här  det tar bara några minuter!

Det är Förskoleförvaltningen som skickar ut enkäten. Svaren samlas in av rektorerna för öppna förskolorna och dina svar är helt anonyma.

Schema hösten 2022

Se avvikande tider och stängningsdagar nedan.

Måndagar

9.00-12.00 Öppet för barn 0- 6 år kl. 9.00 – 12.00. Sångstund kl. 10.00.

13.00-15.30 Babyöppet 0-12 mån. Sångstund kl.14.00 

Tisdagar

08.30-12.30 Öppet för barn 0-6 år. Sångstund kl.10.00

13.30-15.30 Babymassage (anmälan krävs, fullbokad hösten 2022)

Föräldragrupper 

Onsdagar

09.00-12.30 Babyöppet för barn 0-12 mån. Sångstund kl.10.00

11.30- ca.12.45 Barnvagnspromenad tillsammans med Hälsoteket. 

Torsdagar

09.00-12.00 Förberedande SFI för anmälda föräldrar och barn

13.00-15.30 Öppet för barn 0-6 år. Sångstund kl. 14.00 

Fredagar

08.30-12.30 Öppet för barn 0-2 år. Sångstund kl.10.00

Stängningsdagar och avvikelser i schemat

Här skriver vi om vi gör avvikelser i schemat eller har stängt.

  • 14 december har vi STÄNGT på grund av utbildning.

Våra aktiviteter

Tematräffar

Ibland får vi besök av personer från en annan verksamhet som berättar och svarar på dina frågor, till exempel placeringshandläggare som informerar om att söka förskola, Tandvården som informerar om barns tandhälsa, NTF som informerar om barnsäkerhet i bil. Då behöver du ibland anmäla dig i förväg så att vi vet hur många som kommer. Ring eller mejla, se våra kontaktuppgifter.

November

  • Tisdag 8 november Tematräff med bibliotekarie Camilla Bergstrand från Frölunda bibliotek kommer och pratar om vikten av att läsa för små barn.
  • Onsdag 9 november kl. 10.00 kommer logopeden Erik Torstensson. Han kommer att prata om hur språket startar hos det lilla barnet.

Sångsamling med musik och glädje

Vi erbjuder sångstunder varje dag på öppna förskolan. Vi sjunger kända barnvisor och använder oss av rim och ramsor som anpassas efter barnens åldrar. Våra sångstunder gynnar samspel och språkutveckling. 

Uteverksamhet

En del av våra öppettider har vi uteverksamhet i vår närmiljö. Läs mer i schemat.

Föräldragrupper

Babymassage

Kärleksfull beröring som stärker anknytning mellan dig och ditt barn. Det är aldrig för sent att börja massera sitt barn, men att delta i en kurs är bäst innan barnet börjar krypa. Lämplig ålder är en till åtta månader. Kursen är gratis och består av fem träffar. Vi tränar på massagens olika strykningar och lär oss om samspel och kommunikation mellan dig och ditt barn. Utbildningen hålls av certifierade instruktörer utbildade av IAIM – International Association of Infant Massage. 

Höstens kurs är fullbokad. Nästa kurs startar i februari.

För anmälan eller mer information ring 031-366 47 03 eller skicka sms till 0727-26 11 79.

Barnvagnspromenad och träning för nyblivna föräldrar 

Onsdagar kl. 11.30–12.45 — vi återkommer om startdatum för hösten
Samling utanför Familjecentralen Opaltorget, Tynnered. För föräldrar med barn i barnvagn eller bärsele.

Vi promenerar och gör lätta övningar för att stärka kroppen. Ledare: växelvis Hälsotekets hälsovägledare eller fysioterapeut.

SFI-träning på öppna förskolan

På öppna förskolan, Familjecentralen Opaltorget kan du vara med på förberedande SFI (svenska för invandrare).  Vi riktar oss till dig som är föräldraledig. Du kommer tillsammans med ditt barn. Barnet får en introduktion till svensk förskola och du får språkträning av SFI-lärare. Du kan vara nybörjare i svenska eller redan ha studerat SFI. Alla nivåer är välkomna.

Torsdagar på öppna förskolan Opaltorget: 9.30-12.00 

Kontakta oss så får du veta mer: Annika: 0736–66 28 79.

ABC Föräldraträffar – Alla Barn i Centrum

Vill du ha konkreta tips på hur du kan undvika onödiga bråk i vardagen? Vill du ha råd och stöd i hur du kan hantera utmaningar i föräldraskapet? ABC föräldraträffar ger dig som är förälder/nära vuxen till barn 3–6 år råd, stöd och praktisk övning i ditt föräldraskap. Vi varvar diskussioner, tips och råd med filmer och övningar baserat på den senaste forskningen inom föräldraskap och barns utveckling. ABC är gratis och består av fem träffar. Läs mer om ABC här.

Tips om fler som erbjuder föräldrastödsgrupper

Det finns fler aktörer som erbjuder föräldragrupper i Göteborg. Läs mer på goteborg.se/foraldrastod.

Riktade tider till olika grupper

Öppna förskolan är en mötesplats som inspirerar till lek, lärande och social gemenskap, med familjen i fokus. Vi arbetar inkluderande och nätverksskapande och på vissa öppna förskolor har vi riktade tider för olika grupper.

Riktade tider för regnbågsfamiljer

Det finns riktade tider för regnbågsfamiljer på två av våra öppna förskolor. Regnbågsfamiljer är familjer där någon av familjens medlemmar är hbtqi-person. Läs mer här: 
Öppna förskolan Draken 
Öppna förskolan Sannegården

Öppna förskolan TilLiten – för familjer med barn i behov av extra stöd

Har du ett barn i åldern 0-6 år som väntar på diagnos, har en funktionsnedsättning, försenad utveckling eller sjukdom som leder till anpassningar i det dagliga livet? Två av våra öppna förskolor har riktade tider för familjer med barn i behov av extra stöd. Läs mer här:
Öppna förskolan i Lundby (goteborg.se)
Öppna förskolan Bergsjön (goteborg.se)

Personalen har stor kunskap och erfarenhet av barn och familjer med olika behov. Här kan du också träffa andra som har en liknande vardag som din. TilLiten genomförs i samarbetare med Bräcke diakoni. Läs mer på brackediakoni.se/tilliten.