Sångsamling på öppna förskolan Opaltorget. Foto: Petter Trens

Aktiviteter och öppettider


Här kan du läsa om de aktiviteter du och ditt barn kan ta del av på vår öppna förskola. Till de flesta aktiviteterna är det drop-in, till några behöver du anmäla dig i förväg.

Följ oss på Facebook

Nedan kan du läsa om våra aktiviteter. Du kan också följa vår Facebook-sida för att få information om vad som händer på öppna förskolan. Följ oss på Facebook!

Öppettider hösten 2023

Se avvikande tider och stängningsdagar nedan.

Måndagar

9.00-12.00 Öppet för barn 0 - 6 år. Sångstund 10.30. Uteverksamhet vid Välen pågår fram till vecka 44 därefter är vi inomhus. Vägbeskrivningen dit: Familjecentralen Öppna Förskolan till Välens naturreservat, Göteborg – Google Maps. När ni kommer fram till kohagen, följ stigen förbi kornas röda hus tills ni kommer fram till en glänta med eldstad, där hittar ni oss.

13.00- 15.30 Babyöppet 0 – 8 mån. Sångstund 14.00  

Tisdagar

8.30-12.30 Öppet för barn 0 - 6 år Sångstund 10.30
13.30 — 15.00 Spädbarnsmassage (OBS! Anmälan krävs)
Föräldragrupper

Onsdagar

9.00 - 12.30 Babyöppet för barn 0 – 2 år. Sångstund 10.30
11.30 - 12.30 Barnvagnspromenad tillsammans med Hälsoteket

Torsdagar

 9.00- 12.00 Förberedande SFI (svenska för invandrare) med föräldrar och barn
13.00- 15.30 Öppet för barn 0 - 6 år Sångstund 14.00

Fredagar

8.30- 13.00 Öppet för barn 0 – 2 år. Sångstund 10.30

Stängningsdagar och avvikelser i schemat

Här skriver vi om vi gör avvikelser i schemat eller har stängt.

  • 8 december är öppna förskolan stängd.


  • 18 december är öppna förskolan stängd.

Våra aktiviteter

Tematräffar

Ibland får vi besök av personer från en annan verksamhet som berättar och svarar på dina frågor, till exempel placeringshandläggare som informerar om att söka förskola, Tandvården som informerar om barns tandhälsa, NTF som informerar om barnsäkerhet i bil. Då behöver du ibland anmäla dig i förväg så att vi vet hur många som kommer. Ring eller mejla, se våra kontaktuppgifter.

November

20 november kl.14.00 Tematräff: Kroppen efter graviditeten, besök av barnmorska.
21 november kl.10.30 Tematräff: Sömn med BVC
24 november kl.10.30 Tematräff: Läs inspiration med biblioteket
27 november kl. 9.30 Invigning av vårt nya hallbibliotek!

Invigning med sagostund 27 november

Det är invigning med sagostund där Josefin Sjölander kommer och läser sin nysläppta bok som heter Lillprinsen och kuvösen. Lillprinsen och kuvösen, är en berättelse om hur det kan vara för en familj som får ett barn som föds för tidigt. Boken skrev Josefin till sina barn Valter och Lisen när de fick sin lillebror Olle. I samarbete med Svenska prematurförbundet har denna bok tryckts upp lagom till årets Världsprematurdag 18 november.

Sångsamling med musik och glädje

Vi erbjuder sångstunder varje dag på öppna förskolan. Vi sjunger kända barnvisor och använder oss av rim och ramsor som anpassas efter barnens åldrar. Våra sångstunder gynnar samspel och språkutveckling. 

Uteverksamhet

En del av våra öppettider har vi uteverksamhet i vår närmiljö. Läs mer i schemat.

Föräldragrupper

Babymassage

Kärleksfull beröring som stärker anknytning mellan dig och ditt barn. Det är aldrig för sent att börja massera sitt barn, men att delta i en kurs är bäst innan barnet börjar krypa. Lämplig ålder är en till åtta månader. Kursen är gratis och består av fem träffar. Vi tränar på massagens olika strykningar och lär oss om samspel och kommunikation mellan dig och ditt barn. Utbildningen hålls av certifierade instruktörer utbildade av IAIM – International Association of Infant Massage. 

För anmälan eller mer information ring 031-366 47 03 eller skicka sms till 0727-26 11 79. Eller mejla till: oppna.forskolan.opaltorget@forskola.goteborg.se

Barnvagnspromenad och träning för nyblivna föräldrar 

Onsdagar kl. 11.30–12.45 — vi återkommer om startdatum för hösten
Samling utanför Familjecentralen Opaltorget, Tynnered. För föräldrar med barn i barnvagn eller bärsele.

Vi promenerar och gör lätta övningar för att stärka kroppen. Ledare: växelvis Hälsotekets hälsovägledare eller fysioterapeut.

Förberedande SFI på öppna förskolan

Vi riktar oss till dig som är föräldraledig. Du kommer tillsammans med ditt barn. Barnet får en introduktion till svensk förskola och du får språkträning av SFI-lärare. Du kan vara nybörjare i svenska eller redan ha studerat SFI. Alla nivåer är välkomna.

Dag och tid: Torsdag kl. 9.00 -12.00 (gäller under höstterminen 2023).

Plats:  Familjecentralen Opaltorget, på Öppna förskolan Zirkongatan 7.

Anmäl er via e-post eller sms:
E-post:  oppna.forskolan.opaltorget@forskola.goteborg.se
Telefon: 0727-261179

Välkommen!

ABC Föräldraträffar – Alla Barn i Centrum

Vill du ha konkreta tips på hur du kan undvika onödiga bråk i vardagen? Vill du ha råd och stöd i hur du kan hantera utmaningar i föräldraskapet? ABC föräldraträffar ger dig som är förälder/nära vuxen till barn 3–6 år råd, stöd och praktisk övning i ditt föräldraskap. Vi varvar diskussioner, tips och råd med filmer och övningar baserat på den senaste forskningen inom föräldraskap och barns utveckling. ABC är gratis och består av fem träffar. Läs mer om ABC här.

Tips om fler som erbjuder föräldrastödsgrupper

Det finns fler aktörer som erbjuder föräldragrupper i Göteborg. Läs mer på goteborg.se/foraldrastod.

Riktade tider till olika grupper

Öppna förskolan är en mötesplats som inspirerar till lek, lärande och social gemenskap, med familjen i fokus. Vi arbetar inkluderande och nätverksskapande och på vissa öppna förskolor har vi riktade tider för olika grupper.

Riktade tider för regnbågsfamiljer

Det finns riktade tider för regnbågsfamiljer på två av våra öppna förskolor. Regnbågsfamiljer är familjer där någon av familjens medlemmar är hbtqi-person. Läs mer här: 
Öppna förskolan Draken 
Öppna förskolan Sannegården

Öppna förskolan TilLiten – för familjer med barn i behov av extra stöd

Har du ett barn i åldern 0-6 år som väntar på diagnos, har en funktionsnedsättning, försenad utveckling eller sjukdom som leder till anpassningar i det dagliga livet? På Öppna förskolan Tilliten finns personalen som har stor kunskap och erfarenhet av barn och familjer med olika behov. Här kan du också träffa andra som har en liknande vardag som din. TilLiten genomförs i samarbetare med Bräcke diakoni. Läs mer på brackediakoni.se/tilliten.