Lackering


I skolan läser du teoretiska ämnen, deltar i yrkeskurser och får grundläggande yrkeskunskaper. Den fördjupade yrkesutbildningen får du av utbildade handledare i riktig miljö under APL-tiden. Av utbildningstiden är ca: 30 veckor förlagda till ledande branschföretag som APL-tid.

Billackeraren arbetar huvudsakligen med krockskadade och rostskadade bilar. Det som åtgärdas kan vara plast- och plåtskador, rostskador, repor och andra skador. Noggrannhet och tålamod samt sinne för form är bra egenskaper för den som vill bli billackerare.

När en bil fått en plåtskada tas den först till bilskadereparatören (se avsnittet Liknande yrken). Efter att bilskadereparatören har åtgärdat skadorna på bilen maskerar billackeraren delar som inte ska lackeras med tejp, plast eller papp. Ytan som ska lackeras förses med grundfärg. Den slipas, tvättas och torkas mycket noga. Inte ett dammkorn får finnas kvar när de olika lackeringsskikten och topplacken - den färg som syns - sprutas på.

En billackerare kan arbeta på en verkstad som är specialiserad på lackering eller på en skadeverkstad. Billackeraren arbetar i en speciell sprutbox som enligt bestämmelserna ska vara dammfri, ljus och ventilerad. Under arbetet bär man skyddskläder och friskluftsmask. När topplackeringen är färdig, torkas bilen, lackeringen kontrolleras och bilen städas och tvättas.

En billackerare kan själv utföra alla moment eller vara specialiserad på någon uppgift. Vid större verkstäder kan billackerare specialisera sig på att laga plast, många gånger åt flera verkstäder.

På en del arbetsplatser informerar billackeraren själv kunderna om reparationskostnaden av skadan.

Motivlackering görs av lackerare med sinne för motiv och färgkombinationer.

Lackering av lastbilar, maskiner och bussar utförs av särskilda lackerare på speciella verkstäder.