Sjöfartsutbildningen

Vill du arbeta inom sjöfart? Kanske gå till sjöss eller jobba med fartyg på något annat sätt? Eller så kanske du bara gillar båtar, hav och sjöfart väldigt mycket? Då är sjöfartsutbildningen något för dig. Efter utbildningen kan du börja jobba på fartyg direkt eller läsa vidare på högskola och bli sjökapten - eller något helt annat.

Under första året på Sjöfartsutbildningen väljer du antingen däcksinriktning eller maskininriktning.

Däcksinriktning

På däck arbetar du bland annat med uppgifter kring lastning och lossning och deltar i fartygets drift och underhåll. Det kan se ut ungefär så här: Film från Silja Link om jobbet som matros. 

Maskininriktning 

Väljer du denna inriktning arbetar du med drift och underhåll av fartygets maskiner och annan teknisk utrustning.  Det kan se ut ungefär så här: Film från Silja Link om jobbet som motorman.

Vad du lär dig

Under utbildningen får du APL, arbetsplatsförlagt lärande, som ger dig praktisk erfarenhet av arbetslivet och dessutom möjlighet att knyta kontakter. Din APL  gör du främst på Stena Lines fartyg. För att vara väl förberedd för APL varvar vi teori och praktik redan i skolan . De praktiska momenten får du först öva i skolans fartygslabb och sedan på vårt övningsfartyg.

Hos oss har du möjlighet att välja de behörighetsgivande kurserna inför sjöbefäls­utbildningarna. Vi har ett nära samarbete med Stena Line, Sirius Shipping och Sjöbefälsutbildningarna på Chalmers.

Vi utbildar för följande certifikat:

  • Räddningsfarkoster och beredskapsbåtar
  • Grundläggande säkerhets­utbildning
  • VHF certifikat
  • Fartygsbefäl VIII
  • Maskinbefäl VIII
  • Heta arbeten (Maskininriktning)
  • Tjänstgöring på Tankfartyg

Det innebär vissa kostnader för att få behörighetspapper från Transportstyrelsen efter utbildningen.

Att tänka på

Arbetstiderna inom sjöfarten skiljer sig från de flesta ”vanliga” jobb i land. Du arbetar under ett antal veckor till sjöss, och är sedan ledig lika länge. Du kan läsa allt om hur det är att jobba inom sjöfart på branschens webbsida "Satsa på sjöfart". 

För att arbeta på sjön måste du uppfylla hälsokrav vad gäller bland annat syn och hörsel. För mer information eller frågor är du välkommen att kontakta vår skolsköterska på telefon 031-367 25 20.

Följ med när Tilda och Zackarias berättar hur det är att gå på Sjöfartsutbildningen.


Foto: Christer Andersson
Elev mekar vid en maskinmotor
Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson
Det finns många olika sorters jobb inom sjöfart. Sjöräddningen, båtambulans, fraktfartyg, passagerarfartyg. Oavsett vilket du väljer så är Sjöfartsutbildningen en bra början.
Foto: Christer Andersson
Elever arbetar
Foto: Christer Andersson

Programblad för nedladdning