
Vår skola
Välkommen till Hovåsskolan – en skola mitt mellan havet och skogen. På Hovåsskolan går cirka 600 elever från förskoleklass till årskurs 9 i grundskola och från årskurs 1 till årskurs 9 i anpassad grundskola. Skolans fritidshem har fyra avdelningar. Vi använder oss av naturen under lektionstid och fritids.
Skolans profil
På Hovåsskolan arbetar elever utifrån olika teman. I undervisningen är eleven i fokus och vi utgår från varje elevs egna erfarenheter och kompetenser.
De yngre eleverna arbetar med elever från andra årskurser och med olika teman. De äldre eleverna har temaveckor och då får de arbeta med flera ämnen samtidigt. Att arbeta med teman bidrar till att skapa helheter för elever och personal. Vi vill skapa lust till lärande och möjligheter att lyckas.
Vi arbetar även för elevernas hälsa. Vårt mål är att alla elever ska få kunskap om och själva ta ansvar för sin hälsa. För eleverna i förskoleklass till årskurs 3 lägger vi stor vikt på lek och rörelse.
Nära skolan finns Askims sim- och sporthall, där vi har idrottslektioner och simundervisning. Med täta bussförbindelser tar vi oss snabbt till Kulturhuset i Frölunda och till centrala Göteborg.
Vi som arbetar på skolan
Skolans personal är organiserad i arbetslag med lärare och fritidshemspersonal som samarbetar för att skapa en trygg och lärorik miljö för eleverna. Vi har också ett elevhälsoteam som arbetar tillsammans med skolans medarbetare, elever och vårdnadshavare för att ge varje barn de bästa förutsättningarna.
Varje elev har en klasslärare/mentor som vårdnadshavare kan vända sig till med frågor om undervisningen och elevens utveckling. Klassläraren håller utvecklingssamtal, följer upp närvaro och säkerställer trygghet och studiero.
Förskoleklass
På Hovåsskolan finns två förskoleklasser, A och B.
I våra förskoleklasser får eleverna utvecklas i sin egen takt inom områden som språk, matematik, natur och samhälle. Vi använder skapande aktiviteter som musik, bild och form för att stödja lärandet. Dessutom tränar eleverna på sina sociala och känslomässiga förmågor genom lek och samarbete, och vi gör utflykter för att de ska känna sig trygga i olika miljöer.
Fritidshem
Vi har tre fritidshem, Delfinen, Hajen och Späckhuggaren . På våra fritidshem får eleverna vara delaktiga i verksamheten och påverka vad som händer utifrån sina intressen. Vi uppmuntrar eget ansvar och vill vara goda förebilder som bryter traditionella könsroller.
Anpassad grundskola
Hovåsskolan har även anpassad grundskola. Här går elever från årskurs 1 till 9, och det finns även ett fritidshem, Bläckfisken.
Under dagen arbetar förskollärare, fritidspedagog, lärare, elevassistenter, speciallärare och specialpedagog tillsammans. Vi vill skapa kontinuitet och trygghet hos eleven så att de möter samma medarbetare under hela dagen. Pedagogernas olika utbildningsbakgrund ger en rik och bred plattform för vårt arbete. Eleverna möter även andra lärare i ämnena musik, slöjd, hemkunskap och teknik.
Trygghet och trivsel
På Hovåsskolan ska ingen elev känna sig otrygg eller osäker. Genom sociala aktiviteter stärker vi elevernas självkänsla och trygghet i gruppen, klassen samt på skolan. Livskunskap, där livsstils- och värderingsfrågor tas upp, finns på schemat i alla klasser.
Vi har ett trygghetsteam på skolan som arbetar för att skapa en tryggare och säkrare skolmiljö för eleverna. Trygghetsteamet gör trygghetsvandringar där eleverna deltar och får berätta om sina upplevelser, ge sina åsikter och lägga fram förslag till förbättringar. De gör insatser i grupper och klasser och flera andra aktiviteter på skolan.
Läs mer om trygghetsteamet i denna artikel.
Hovåsskolan och anpassad grundskola arbetar aktivt för att förhindra och motverka diskriminering och kränkande behandling. I våra planer mot diskriminering och kränkande behandling kan du läsa mer om hur skolan arbetar med detta.
Diskriminering och likabehandling
Om en elev upplever sig kränkt eller diskriminerad kan de alltid prata med rektorn eller någon annan vuxen på skolan. Vi på skolan ska hjälpa dig. Därför har vi en plan mot diskriminering och kränkande behandling, som beskriver hur vi förebygger och hanterar sådana situationer. Planen finns på Vklass, och om du saknar inloggning kan du kontakta skolan för att få den.
Delaktighet för elever och vårdnadshavare
Vi lägger stor vikt vid att stärka elevernas självkänsla och självförtroende. Genom klassråd, elevråd, matråd och elevskyddsombud kan eleverna påverka sin skolsituation och lärandemiljö. Vi vill också samarbeta med dig som vårdnadshavare, och det finns flera sätt att göra din röst hörd. Du kan ta upp dina synpunkter direkt med barnets lärare eller rektorn.
Du kan också engagera dig i vårt forum för vårdnadshavare, skolrådet. Här diskuterar vi skolans utveckling och trygghet samt informerar om verksamheten. Vi träffas två gånger per termin.
Digital plattform VklassVi använder Vklass som vår huvudsakliga kommunikationsplattform. Där kan du som vårdnadshavare följa ditt barns utveckling, se läxor och få information om vad som händer i klassen.
Vklass