Frölunda bibliotek pop up är invigt

Publicerad 30 oktober 2023

Lördagen den 28 oktober invigdes Frölunda bibliotek pop up på Frölunda Torg under festliga former med musik, tal och poesi. Den röda mattan var utrullad och färgglada ballonger prydde bokhyllorna.

Kulturnämndens ordförande Pär Johansson och Jonna Ulin, avdelningschef bibliotek och kulturhus, talade båda om vikten av att låta litteraturen och kulturen få ta plats och att biblioteket blir en ny och viktig mötesplats på Frölunda Torg. 

– Vi är glada att kunna erbjuda ett nytt tillskott till Frölunda Torg. Nu får vi möjlighet att fylla Frölunda bibliotek pop up med massor av olika programinslag och fantastisk kulturverksamhet. Inte bara litteratur utan hela det utbud som finns på Frölunda kulturhus i normala fall men som nu är stängt för renovering, säger Pär Johansson, ordförande i kulturnämnden.

– Vi hoppas också kunna samverka med övriga verksamheter här på Frölunda torg så att vi tar en naturlig plats där folk rör sig, och når de som inte alltid hittar till våra bibliotek och andra verksamheter, säger Pär Johansson.

Lyssna in våra besökare

Jonna Ulin, avdelningschef bibliotek och kulturhus, lyfte under sitt invigningstal fram allt spännande som kommer hända:

– Kulturen kommer väcka torget till liv vill jag lova. Vår programverksamhet med litteratur och kultur, läxhjälp, aktiviteter för seniorer och nya samarbeten som väntar. Vårt pop up bibliotek blir en laborativ yta där vi kommer lyssna in våra besökare och ta till oss hur nya bibliotek kan utformas. Vi önskar att allas röster görs hörda. Vi ser också fram emot att samarbeta med Medborgarkontoret i lokalen, säger Jonna Ulin.

Lyckad invigning

Paula Wahlbom, enhetschef Frölunda kulturhus och bibliotek och invigningens konferencier, hälsade alla förväntansfulla besökare välkomna. Artisten A.M.E uppträdde med finstämd sång. Kristian Wedel, redaktör på Göteborgs-Posten, berättade om boken ”Kvällarna vid Pärlan” av Claes Hylinger som är årets val av Göteborg läser. Wedel har själv växt upp på Frölunda bibliotek och uppskattar litteratur, särskilt den som har anknytning till Göteborg. Nada Oraham, poet från Frölunda, framförde dikter på arabiska. Efter talen gladde dansgruppen Embla alla besökande barn och artisten A.M.E avslutade med mer musik. En lyckad invigning enligt både besökare och arrangörer.

En plats för stammisar och nya besökare

Meta Hammenberg, samordnare för biblioteken i Frölunda, tycker det är spännande att få testa en ny plats som ett köpcenter för biblioteksverksamheten.

– Idag när biblioteket öppnade för allra första gången var en av våra stammisar första personen in och uttryckte sin glädje ”Äntligen öppnar ni igen!”. Det känns som vi har många stammisar som har saknat oss. Det är härligt att få tillbaka en plats för dem. Det finns också möjlighet att träffa andra personer som kanske inte är så biblioteksvana när vi nu finns här i köpcentret, säger Meta Hammenberg.

Även Ingrid Stubileus, som tillsammans med sin dotter Antonia 5 år premiärbesökte Frölunda bibliotek pop up, tror att platsen kan locka till nya besökare:

– Förhoppningsvis kan det hända att folk som vanligtvis inte besöker biblioteket när det ligger i kulturhuset, tittar in här i pop up när man ändå gör andra ärenden. Förhoppningsvis kanske man kan nå en ny och bredare publik.


Ingrid Stubelius med dotter Antonia 5 år är väldigt glada över Frölunda bibliotek pop up. Foto: Charlotte Brenner.

Närheten till biblioteket är viktig

Att det tillfälliga biblioteket är efterlängtat är tydligt både hos medarbetare och besökare.

– Vi gillar att gå på biblioteket och vi har väntat på att det ska öppna här på Frölunda Torg. Vi hade några böcker som vi skulle lämna tillbaka och var sugna på att låna flera nya. Vi är väldigt glada att det blir en pop up-lösning under tiden som biblioteket på Frölunda kulturhus är stängt. Jag ser också fram emot att se det nya biblioteket när det är färdigrenoverat, säger Ingrid Stubelius.

– Biblioteken betyder väldigt mycket, att det finns en närhet till att man kan läsa och få tag på böcker. Det finns en jämlikhet i det. Nu när barnen är små och växer så läser vi väldigt mycket och då är det skönt att enkelt kunna låna och lämna tillbaka böcker, fortsätter Ingrid.


Ny plats öppnar upp för nya samarbeten

Frölunda Torg har öppnat ett nytt område för barn som ligger precis i anslutning till Frölunda bibliotek pop up. Det blir nu starten för nya samarbeten.

– Inför jul ordnar vi lucköppning och läser sagor för barn. Det är en ny möjlighet att biblioteken syns i en annan kontext än vi brukar. Det känns väldigt härligt att vara här på Frölunda Torg. Vi har blivit väldigt väl mottagna, avslutar Meta Hammenberg med ett stort leende.