Att vårda relationen


För att relationen ska hålla måste du vårda den. Du behöver anstränga dig för att skapa känslor av gemenskap och trygghet. Det kommer inte av sig självt.

Två personer har olika behov och önskningar om hur livet ska vara. Det är viktigt att du försöker att sätta ord på hur du vill ha det och samtidigt vara beredd på att din partner kanske känner eller tycker något annat.

Ha för vana att prata med varandra om hur ni vill att en god relation bör vara. Egentligen är det ett gott råd att prata mycket med din partner om det mesta.

Om man vet mycket om varandra och har förmågan att fatta gemensamma och ömsesidiga beslut så mår man oftast bättre. Det fungerar som en medicin mot känslan av ensamhet. Om ni dessutom blir föräldrar gäller detta i än högre grad.

Håll kärleken vid liv

 • Turas om att berätta om hur dagen har varit.
 • Visa ett genuint intresse.
 • Visa ditt deltagande.
 • Du kan gärna ge ett råd, om din partner efterfrågar det.
 • Ibland räcker det att bara lyssna.
 • Visa ömhet.
 • Bekräfta din partners känslor.
 • Visa att du ser vad din partner gör. Beröm och bekräfta små och stora saker i vardagen som: Tack för att du diskade. Tack för att du är en så bra förälder till vårt barn.
 • Fortsätt att vara nyfikna på varandra.

En relation behöver tid och omtanke!

Sju gyllene regler för en lycklig kärleksrelation

Lyckliga äktenskap grundar sig på en djup och nära vänskap. Det menar psykologen John Gottman. Här är hans sju regler för en lycklig kärleksrelation.

 1. Förfina era kärlekskartor: Ta reda på hur väl ni känner varandra. Vad heter din partners vänner? Vilka drömmar bär hen på? Om man inte känner varandra på djupet, hur kan man då säga att man älskar honom eller henne?
 2. Stärk era ömsesidiga känslorna och den ömsesidiga respekten: Fundera ut vilka saker hos din partnern du faktiskt beundrar, och tala om det för honom och henne, eller visa din uppskattning på annat sätt. Att medvetet påminna sig om partnerns positiva sidor motverkar förhållandets värsta fiende - föraktet.
 3. Sök er till varandra: Genom småprat, kärleksfulla ögonkast, beröring. Då håller ni kontakten levande. Par som lever parallella liv med tiden glider ifrån varandra, menar Gottman.
 4. Fatta besluten i samråd: Att fatta beslut över huvudet på den andre är sårande.
 5. Lös de problem som går att lösa: Om konflikterna går att lösa ska de lösas. För att konflikt ska kunna lösas behöver den vara tillräckligt avgränsad. Om din partner alltid kör för fort, enligt dig, är kanske problemet olösligt. Kör hen bara för fort stressade morgnar kanske det går att göra något åt saken.
 6. Bryt dödlägen: Det finns också problem och motsättningar som inte går att lösa. Till exempel att din partner gillar friluftsliv, medan du trivs bäst i stan. Men det går att lära sig att leva med dessa motsättningar - om man pratar om dem.
 7. Skaffa en gemensam grundsyn: Man behöver som sagt inte tycka lika om allt. Men vissa gemensamma värderingar och mål är viktiga för förhållandet.

Lästips

 • Sju gyllene regler för en lycklig kärleksrelation av John Gottman (2008). 
 • Att hålla lusten levande i långa förhållanden av Esther Perel (2007) Natur och Kultur.