Murare


Som murare bygger du upp husväggar och skorstenar, klär fastigheter med fasadtegel och plattsätter ytor i kök och badrum. Förutom kollegorna, är murarslev, vattenpass och snöre dina bästa vänner på jobbet.

Murarhantverket är grunden för allt husbyggande och kräver erfarenhet, noggrannhet och sinne för formgivning. Vill du efter några år utveckla dig inom yrken finns många möjligheter till specialisering, till exempel inom att bygga eldstäder som kakelugnar, skapa och restaurera stuckaturer eller byggnadsvård.

På Bräckegymnasiet får du bygg- och materialkunskap, lär dig monteringstekniker och att hantera de maskiner som behövs på området. Du lär dig också om energibesparande tekniker och direktiv som behövs för att bli en skicklig murare.

Med tillval som Plattsättning, Hållbart samhällsbyggande och Husarkitektur kan du spetsa dina yrkeskunskaper redan under gymnasietiden. På alla våra yrkesprogram har du möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. 

Visste du förresten att murarna har ett eget yrkesspråk? Så vill du imponera redan första dagen på skolan kan du läsa på här: Murarens yrkesspråk och fackspråk