Mediepedagog Olof Wadell sitter i bokbussen "Farkosten" och berättar om besöket på Gårdstensdagen. Fotograf: Malin Bülling.

Succébesök för bokbussen på Gårdstensdagen


Publicerad 29 juni 2022

Olof Wadell sitter för det mesta bakom bokbussens ratt. I början av juni besökte bussen Gårdsten, ett tillfälle som blev extra speciellt.

Olof Wadell, mediepedagog på Stadsbiblioteket är en av de som flera gånger i veckan sätter sig bakom ratten och kör ut bibliotekens bokbussar till Göteborgs invånare. Att Olof brinner för sitt yrke och det dagliga mötet med göteborgarna går inte att ta miste på.

– Jag tror att bokbussen är ett ganska starkt demokratiskt inslag i göteborgarnas vardag. Vi tar med oss det skattefinansierade kulturutbudet hem till folk. Jag vet att bokbussen har blivit en fast punkt, något som är återkommande och gratis, där man träffas. Kvarterets unga möts vid bokbussen och vi hjälper till att tillgängliggöra läsning, berättar Olof.

Olof har jobbat på bokbussen i två omgångar. Första gången var ett vikariat för sex år sedan. Olof, som egentligen har naturvetenskaplig bakgrund, kom efter vikariatet att arbeta på ett labb i ett par år. Men han längtade tillbaka till bokbussen och valde för två år sedan att återvända till biblioteksverksamheten.

– Jag har träffat så många fantastiska människor och utvecklat relationer med människor som jag aldrig hade träffat annars. Det var kontakten med Göteborg och göteborgarna som jag hade saknat under mina år i labbet. Det är en riktig utmaning ibland, att väcka läslust hos barn. Men när man gör det sover man gott om natten, det är väldigt tillfredsställande.

Ett speciellt besök i Gårdsten

Ett speciellt besök med bokbussen var på Gårdstensdagen den 11 juni i år. Evenemanget äger rum varje år i Gårdstensdalen och arrangeras av Gårdstensbostäder. Bokbussen hade bjudits in för att vara en del av programmet. Olof berättar att Gårdsten är en plats som bokbussen funnits på länge, varje onsdagskväll är de på plats på den ordinarie hållplatsen.

– Men vi har inte riktigt nått fram i Gårdsten. Det kommer inte så mycket folk till hållplatsen. De som är återkommande är jättehärliga, men det är få besökare.

Med det i bakhuvudet rullade Olof och hans kollega in i Gårdsten utan större förväntningar på besöksantalet. De förberedde aktiviteter utanför bussen, ett pysselbord och slog upp dörrarna vid lunchtid. Det visade sig direkt att dagen skulle bli allt annat än långtråkig. Från öppning var bussen full med besökare, runt pysselbordet satt barn och vuxna hela dagen. Besökarna hade en varierande erfarenhet av biblioteken. Vissa familjer var vana läsare och biblioteksbesökare, andra familjer hade aldrig besökt ett bibliotek i Sverige. Olof beskriver hur bussen framför allt användes för läsning, en av verksamhetens främsta mål.

– Det satt barn här och läste hela dagen. Det var barn som läste på egen hand, familjer som läste tillsammans och barn som läste med oss som jobbade på bokbussen.

Ett möte under dagen bär Olof med sig lite extra.

– Jag träffade en pappa och hans son som var ganska nya i Sverige från Polen. De återkom gång på gång till bussen under dagen. Den lilla killen var väldigt imponerad av bussen, hans fokus låg mest på fordonet. Efter en rejäl genomgång av bussen som inkluderade en provsittning i förarplats samt tutning så landade pojken i bilderboken Halvan: Här kommer bussen av Arne Norlin. Jag tror också att det blev en faktabok eller två om fordon innan han var klar. Det var ett mysigt möte med en mysig familj.

  Efter Gårdstensdagen tror Olof att de lyckats generera nya besökare till den ordinarie Gårdstenshållplatsen och han ser framemot nästa besök.

  Bokbussarnas sommarturer

  Med start den 28 juni, till och med den 12 augusti pausar bokbussarna sin ordinarie tur och kör istället en sommartur med stopp på bland annat badplatser och torg. Två nyheter i år är att bussarna stannar vid Plaskis i Majorna och vid Allmänna badet i Jubileumsparken. Två centrala platser med närhet till bibliotek, men som invånare från hela staden besöker.

  Olof skrattar när han får frågan om hur de ställer sig till nybadade och blöta bokbussbesökare.

  – Det här är en ganska förlåtande miljö, här är man välkommen. Torka gärna av er badvattnet, men bussen städas varje dag. Kom in och känn dig som hemma. Det här är göteborgarnas buss, vi kör den och jobbar på den men det är göteborgarnas.

  Praktisk information och sommarturer

  I Göteborg finns två bokbussar, buss Blå och buss Grön. Under sommarperioden, 28 juni – 12 augusti hittar du bokbussarna mellan klockan 10:00–14:30 på följande platser:

  Måndag: Härlanda tjärn, buss Blå och Plikta Slottsskogen, buss Grön.
  Tisdag: Friskväderstorget, buss Grön och Opaltorget, buss Blå.
  Onsdag: Bergsjöbadet, buss Grön och Jubileumsparken, buss Blå.
  Torsdag: Härlanda tjärn, buss Blå och Plikta Slottsskogen, buss Grön.
  Fredag: Hjällbo centrum, buss Blå och Plaskis Älvsborgsplan, buss Grön.

  Relaterad information

  Bokbussen är göteborgarnas buss

  Olofs boktips inför sommaren