
Vår förskola
Här sätter vi barnens egna intressen i fokus och utgår från dem när vi planerar vår verksamhet. Vi värnar om ett demokratiskt förhållningssätt. Förskolan ligger i anslutning till parkområde, lekplatser och vi har gångavstånd till Göteborgs älvstrand.
Astris Gatas förskola ligger i samma byggnad som Taubeskolan med närhet till Färjenäsparken och fina grönområden. Förskolan är uppdelad på 2 våningar och vi försöker i möjligaste mån ha 2 avdelningar för de yngsta barnen på entréplan samt 2 avdelningar för de äldsta barnen på våning 2. Varje avdelning bemannas med 3 pedagoger och totalt på förskolan är 76 barn inskrivna.
Pedagogiskt förhållningssätt
Vi vill varandra väl och gör varandra gott med barnet i centrum. Vår vision är att skapa en trygg och lärorik miljö för alla barn där de utmanas i sitt lärande. Likaså tar vi vara på barnens tankar, idéer och intressen i syfte att barnen ska utveckla en bra självkänsla och känna tillit till sin egen förmåga. Vår ambition är att erbjuda en undervisning som ger barnen förutsättningar till att påverka morgondagens samhälle. Vi värnar om att ha ett demokratiskt förhållningssätt och arbetar medvetet med att skapa förutsättningar för lek och lärande i samspel med andra. Genom att ta tillvara på barnens nyfikenhet lägger vi grunden för samt uppmuntrar till ett fortsatt lustfyllt lärande.
En dag på förskolan
Ängön (avd. Kattfot och Violen) är förskolans öppningsavdelningar där vi erbjuder en drop-in frukost med start klockan 07:00 för de barn som kommer tidigt. Efter frukost är samtliga barn på förskolan ute tillsammans vilket innebär att barn som lämnas efter 7.30 lämnas utomhus. Genom att vi alla är ute ges pedagoger och barn stora möjligheter att skapa goda relationer med varandra mellan avdelningarna och på så vis skapar vi en trygghet och vi-känsla för barnen då pedagogerna aktivt arbetar för att “Alla barn är allas ansvar”. Dagen fortsätter med olika planerade aktiviteter på varje barns respektive avdelning. Innehållet i undervisningen grundar sig i Förskolans läroplan, Lpfö18 och utgår från barnens intressen och önskemål.
Språkutvecklande arbete
Förskolans hallbibliotek är en del av vårt språkutvecklande arbetssätt där barn och vårdnadshavare kan låna hem böcker för att läsa tillsammans.
SOKA — Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt
Vi deltar i insatsen Språk och kunskapsutvecklande arbetssätt, SOKA, som handlar om språkets betydelse för det demokratiska uppdraget. Varje pedagog är central för barns språkutveckling. Fokus i insatsen är hur språket under dagens olika moment kan utvecklas genom stöttning, interaktion och höga förväntningar – för att utveckla undervisningen, både när det gäller barnens vardagsspråk och kunskapsrelaterat språk.
Besöka förskolan
Är du intresserad av att komma och besöka vår förskola? Mejla rektor: se kontaktuppgifter.