Annika Borg, Lena Gustafsson och Maria Ottosson jobbar för att ge eleverna en meningsfull fritid.

”Tryggheten och studieron har förändrats enormt”

Publicerad 22 maj 2024

För att ge elever och boende i Tynnered möjlighet till en aktiv fritid samarbetar Frejaskolan med civilsamhälle, näringsliv, föreningsliv och kommun. ”Vi vill göra skolan till en mötesplats. Här ska de som bor i området kunna delta i eller leda olika kostnadsfria aktiviteter utanför lektionstid.”

Arbetssättet som kallas för ”Skola som arena” och på Frejaskolan går under namnet ”Lights on” ska ge barnen en god start i livet och mer jämlika uppväxtvillkor.

— Vi har jobbat på det här sättet sedan 2021 och tryggheten och studieron på skolan har förändrats enormt på den tiden. Genom att vi öppnar upp Frejaskolan för elever och boende i området rör sig fler vuxna i skolan. Vuxna som kan stötta ur olika perspektiv, vilket ökar tryggheten och bidra till att eleverna kan fokusera på sina studier, säger Lena Gustafsson.

På Frejaskolan i Norra Tynnered går 750 elever från förskoleklass och upp till årskurs nio. Eleverna går antingen i grundskola, anpassad grundskola eller särskilda undervisningsgrupper och talar tillsammans 46 olika språk.

Vi har sett att eleverna har ett stort behov av en aktiv fritid och därför ingår vi sedan 2021 i Lights On. På så sätt vill vi ge eleverna möjligheter de inte hade haft annars. För till exempel har inte alla föräldrar som kan köra till olika aktiviteter. Våra elever ska helt enkelt kunna få en aktiv, rolig och hälsosam fritid här – vilket i slutändan ska leda till att de kan fokusera bättre på sina studier och gå ut skolan med godkända betyg, säger Lena Gustafsson.

En bild som visar musik, musikinstrument, gitarr, stränginstrument

Automatiskt genererad beskrivning

Starta band-coachning, läxhjälp, capoeira, scouting, föräldraträffar, frukost, handbollslek, dans, musikkollo, och jobbmässa. Listan över fritidsaktiviteter på Frejaskolan är lång och aktiviteterna är olika. Men en sak har de gemensamt: de ska bidra till att eleverna kan fokusera bättre på skolan.

Meningsfulla fritidsaktiviteter gör att eleverna kan fokusera bättre

Sedan tre år tillbaka har Frejaskolan arbetat intensivt med att starta upp Lights on och idag kan elever och boende i området delta i en mängd olika fritidsaktiviteter på skolan. Aktiviteterna genomförs tillsammans med aktörer från kommun, civilsamhälle, näringsliv och föreningsliv. På frågan vilka aktiviteter som skolan är mest stolt över lyfter Maria Ottosson, koordinator för Lights On fram frukosten:

Frukosten är en insats som rullat på länge och som är väldigt uppskattad av eleverna. Den serveras varje vardag tillsammans med Önnereds Handbollsklubb som fått pengar från Destination Tynnered. Varje vardag äter mellan 50-70 elever i mellan- och högstatidet frukost på skolan innan sin första lektion.

Rektor Lena Gustafsson berättar att effekten av frukosten är tydlig:

Vi har inte längre hungriga elever i skolan. Utan de är pigga och glada - vilket leder till att de har lättare att koncentrera sig under lektionerna samtidigt som det blir mindre konflikter”, säger Lena Gustafsson och fortsätter:

Vi är också stolta över läxhjälpen som stiftelsen Läxhjälpen ordnar. Och vårt mentorprogram tillsammans med Nextar och Destination Tynnered. Det går ut på att skolan erbjuder femton elever i årskurs 7 som får extra stöd i form av en mentor som ska öka studiemotivationen. På så sätt har eleverna någon de kan vända sig till efter skoldagens slut. En vuxen som ger dem stöd i att göra sina läxor, gå till skolan och nå sina mål. Det här har också gett tydliga effekter då elever nu har mer fokus på skolan. Bland annat har lärare berättat att elever som inte brukar lämna in arbeten plötsligt gör det.

En elev som ingår i mentorprogrammet berättar dessutom:

  Att ha en mentor är bra. Det gör att jag utvecklas. När jag träffar min mentor brukar vi plugga och snacka.

En bild som visar utomhus, byggnad, lekplats, växt

Automatiskt genererad beskrivning

Frejaskolan öppnades 2018 och är en av cirka 20 skolor i Göteborgs stad som ingår i Lights On eller Skola som arena som det också kallas.

Mer om Skola som arena

Göteborgs stads satsning på Skola som arena är nominerad till den internationella utmärkelsen Urban Bay Awards för sitt arbete. Det är en global utmärkelse som uppmärksammar inspirerande lösningar på stora urbana utmaningar och vinnarna utses i november.

Under Frihamnsdagarna i slutet av augusti kommer grundskoleförvaltningen att berätta mer om arbetssättet Skola som arena. Men vill du redan nu veta mer kan du läsa mer här: Skola som arena - Göteborgs Stad (goteborg.se)