Kalendarium för Göteborgs Stad

Utställning: Utsträckt tunga - Meira Ahmemulic 

Aktiviteten har redan inträffat

Datum för aktiviteten har passerats och aktiviteten gäller därför inte längre.

Bild: Meira Ahmemulic.

Datum, tid och beskrivning

  • Datum Tisdag 27 september
  • Tid 12:00–17:00
  • Kostnad Gratis

Utställningen visas 17/9-13/11.

"Kan vi hävda att språket är vår gemenskap när det delar oss? Jag föddes med en moderstunga. Precis som med alla muskler måste man börja träna tidigt. Moderstungan kan tillägna sig andra språk, men de andra språken blir som ingifta släktingar, aldrig riktigt en del av familjen."
[Ur videoverket Modersmålsmord (2022)].

Utställningen Utsträckt tunga har verket Mother's tongue (2022) som utgångspunkt; två tungor gjorda i olika svenska material som avbildar konstnären Meira Ahmemulics mors tunga.

En av tungorna är gjord i oxel, det enda svenska träslaget. Det vill säga, det enda trädet i Sverige som inte har invandrat och är det hårdaste och tyngsta träslaget som växer i Sverige. Det är också Hallands landskapsträd, där Meira är född. Materialet är från ett träd i centrala Göteborg där Meiras mor bodde när hon först kom till Sverige.

Den andra tungan är i röd bohusgranit från ett stenbrott i Bohuslän, där videoverket Invasiva arter (2022) är inspelat. Bohusgraniten är ca 920 miljoner år gammal och är Bohusläns landskapssten.

I utställningen visas sex andra nya verk: Modermålsmord (video), Invasiva arter (video), Tre generationer (skulptur), De höga husens rundgång (virtual reality), Hanna (textil) och Till svenska utvandrare, (ljudverk).
Utifrån varje verk har en författare skrivit en text.

De inbjudna författarna är Patricia Lorenzoni, Sara Abdollahi, Macarena Dusant, Balsam Karam, Aleksander Motturi och Lidija Praizovic. Texterna kan du läsa i utställningens katalog.

Lidija Praizovics text kan du redan nu läsa här: https://www.aftonbladet.se/.../lidija-praizovic-om-meira...

Meira Ahmemulic är konstnär och författare, uppväxt i Gårdsten, Angered. Hon har studerat vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och vid Konstakademien i Colombo, Sri Lanka. Ahmemulics verk har ställts ut på konstinstitutioner i Sverige, senast på GIBCA och Moderna museet. Som författare har Ahmemulic publicerats i tidskrifter som Ord&Bild, Glänta, OEI och Paletten.

Utställningen genomförs med stöd av Göteborg Stad och Konstnärsnämnden. Tack till Gothenburg studios och Visual arena.

Plats: Konsthallen Blå Stället.

Plats och kontaktuppgifter

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.050885913351987,57.79589188284789] }, "properties":{ "title": "Utställning: Utsträckt tunga - Meira Ahmemulic ", "content": "Aktiviteter för Kulturhuset Blå Stället" } }]

Tipsa en vän

Dela aktiviteten

Kategorier, målgrupp och nyckelord

  • Kategorier Konst/Utställning
  • Nyckelord språk modersmål Gårdsten
${loading}