Svenskaprov i Utmarksskolan mars 2021. Foto: Asbjørn Hanssen

Utmarksskolan: Arbete på lång sikt ger resultat

Publicerad 24 mars 2021

På Utmarksskolan i Norra Kortedala är det långsiktiga arbetet i fokus. Det är det som ger resultat, menar rektor Torbjörn Bengtsson. — Vi arbetar inte med jippon eller korta projekt . Vi skruvar hellre på detaljerna i det vi har hållit på med i flera år, säger han.

Det är snart ett år sedan händelsen på skolan då en elev dog.

— Vi kan inte låtsas att inget hänt, men vi kan inte låta den tragiska händelsen lamslå utvecklingen på skolan, säger han.

Torbjörn Bengtsson visar runt. Han är stolt över de nya lokalerna som snart står klara. Inne hos 9A är det tyst. En elev räcker upp handen och frågan om hen får gå ut och se till kamraten som nyss lämnade rummet. ”Hen mår inte bra, jag vill gärna kolla hur det går”. De andra eleverna arbetar med sitt svenskaprov. Det är tyst och lätt att höra blyertspennorna skrapa mot papperet.

— Denna har eleverna gjort till mig, förklarar Torbjörn Bengtsson och pekar på en mosaiktavla på väggen i bamba. ” Det är viktigt för mig att det går bra för dig” står det.

Han förklarar att skolans ledord är viktiga. Att ”Det är viktigt för mig att det går bra för dig” innebär mer än jakt på betyg, måluppfyllelse och gymnasiekompetens. Det innebär att skolans medarbetare måste gå in i personliga relationer med elever och vårdnadshavare.

Vill skapa skola

För Torbjörn Bengtsson och medarbetarna vill skapa skola och menar att det är skola och utbildning som ger eleverna en väg in i samhället. Skolan är lugnare nu än vad den var för några år sedan, men han menar att utanförskapet i förorten har blivit tydligare.

— Vi vill försöka göra skolan till en lokal krockkudde för en misslyckad integration. Vi måste öka elevernas känsla av att behövas och vara med i samhället. Och det går bara med långsiktiga insatser.

Utmarksskolan arbetar aktivt för att eleverna ska komma in på gymnasiet.

Och det har gett effekt. Det syns i elevernas resultat. Utmarksskolan är en av de skolor i staden som haft bäst utveckling när det gäller elevernas betyg.

Kontakter i samhället är viktigt

Torbjörn Bengtsson berättar om olika åtgärder för att få eleverna att bli en del av samhället. Han berättar om hur musikklasserna ger eleverna kontakter och insikter som de inte skulle haft utan just musikklasserna. Om samarbetet med IFK Göteborg där en elevassistent fångar upp elever att välja fotboll och skola i stället för andra, sämre alternativ.

— Jag vill att eleverna ska veta att de kan komma tillbaka till Utmarksskolan efter gymnasiet och arbeta ett år. Det är få som slutar och ett tiotal medarbetare har tidigare varit elever på skolan.

Han kan knappt dölja sin förtjusning när han berättar om hans tidigare elev som kom till skolan och började i högstadiet som nyanländ. I dag är hen lärare och lagledare på skolan.

Torbjörn Bengtsson har arbetat på Utmarksskolan i 23 år, åtta av dem som rektor.