Zahra Khoobnevis och Kenny Persson tycker att det bästa med att vara kock är att testa nya recept som eleverna gillar. Foto: Annelie Alsbjer.

Kreativa kockar får eleverna att gilla maten


Publicerad 27 januari 2023

En bra skollunch gör att eleverna orkar med i skolan. – Det viktiga är att maten hamnar i magen. Vi testar oss fram med kryddorna för att laga det som eleverna tycker om, säger Zahra Khoobnevis och Kenny Persson, kockar på Björlandaskolan.

Nästan alla elever äter i skolan

Engagerande medarbetare i skolköket som jobbar med välplanerade matsedlar är ett gott recept för att hålla eleverna i Göteborgs grundskolor mätta. Hela 9 av 10 elever äter lunch i skolan och då räknas inte elever som är hemma och sjuka med.

Idag äter nästan alla eleverna lunch i skolan. Foto: Frida Winter.

Recept som eleverna tycker om

För att eleverna ska få i sig den näring som behövs finns en grundmeny. Grundmenyn bestämmer hur ofta kockarna ska servera råvaror som fisk, fågel, rött kött, fläsk och baljväxter.

Kockarna i köket följer grundmenyn för varje vecka, men bestämmer själva vilken dag dom vill servera fisk och hur dom ska laga den. På det viset kan kockarna anpassa lunchen till vad som funkar bäst på skolan och vad eleverna tycker om.

- Står det fiskpudding i grundmenyn kan vi byta ut den till fiskgratäng istället, så länge näringen är ungefär samma i båda rätterna, säger Kenny.

Livsmedel efter säsong

Möjligheten att ändra i recepten gör det enklare för kockarna att köpa livsmedel efter säsong. Salladsbordet har till exempel mer rotfrukter, lök, baljväxter och kålsorter på hösten och tomater, gurkor och paprikor på våren.

- De flesta känner igen gurka och tomat på salladsbordet, men rotfrukter som majrova och rotselleri som vi har mer av på vintern, vet många inte vad det är. Då gäller det att vara kreativ och ha bra samarbetare med lärarna på skolan. Hos oss har alla andraklassare en utmaning att testa en ny grönsak varje dag, berättar Zahra.


För att få i sig den näring de behöver för att orka med dagen kan eleverna välja av den varma maten och salladsbordet. Foto: Zahra Khoobnevis.

Pratar om skolmaten på elevråd

Samarbetet med lärare på skolan är viktigt så att eleverna engagerar sig i skolmåltiden. På Björlandaskolan är kockarna med på elevråd varje termin och på andra skolor finns det måltidsråd där eleverna kan få vara med och påverka i vad som serveras.

- Det viktiga är ändå att jobba tillsammans om skolmaten varje dag så att eleverna får i sig god och nyttig mat i skolan, menar både Zahra och Kenny.


På Björlandaskolan är eleverna nöjda med maten i skolan. De har tackat kockarna i bamba genom fina planscher som de gjort. Foto: Annelie Alsbjer.