Mat i förskolan

Här finns information från stadsdelarna om maten som serveras på förskolorna. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för personalen.

Mat i förskolorna i din stadsdel

Välj din stadsdel

Angered

Mat i Angereds förskolor

Förskolorna i Angered serverar god, näringsriktig och miljövänlig mat. Naturligtvis har grönsaker sin givna plats på tallriken och en dag i veckan äter vi helt vegetariskt.

Vid behov serveras specialmat utan gluten och laktos och rätter där fläskköttet har ersatts med en annan typ av kött. Ekologisk mjölk är en självklarhet till varje måltid.

Förskollärarna äter tillsammans med barnen, så kallad pedagogisk måltid.

Förskolornas menyer finns på din meny.dinskolmat.se som också kan nås via gratisappar för Android och Iphone, sök på skolmaten.

Askim-Frölunda-Högsbo

Förskolans måltider i Askim-Frölunda-Högsbo

Vi vill att maten som vi serverar ska vara god, vällagad och näringsriktig samtidigt som måltiderna ska ingå som en del i det pedagogiska arbetet. 65-75 procent av sitt dagliga energi- och näringsbehov ska vi erbjuda ditt barn om de är på förskolan en heldag.

Frukost

Frukost består av smörgås, gröt med mjölk eller fil/yoghurt med flingor eller müsli, bär, frukt eller grönsak.

Lunch

Lunch består av varmrätt, minst två olika sorters grönsaker samt bröd och matfett, mjölk eller vatten som måltidsdryck.

Mellanmål

Mellanmål består av smörgås och mejeriprodukt bär, frukt eller grönsak.

Lunchmenyn planerar vi efter följande mall varje vecka:

  • 1 kötträtt
  • 1 soppa varannan vegetarisk
  • 1 fiskrätt
  • 1 vegetarisk rätt
  • 1 klimatsmart rätt (vegetarisk eller med mindre andel kött eller fisk)

Aktuell meny på din förskola hittar du på dinskolmat.se

Sockerfri förskola

På förskolan serveras inte söta livsmedel som saft, läsk, glass, bullar, kakor, snacks eller godis. Detta gäller även i förskolans pedagogiska verksamhet.

Specialkostblankett

Om du har frågor är du välkommen att kontakta

Eva Appelqvist, områdeschef Intern service
Telefon: 031-366 00 60
E-post: eva.appelqvist@afh.goteborg.se

Majorna-Linné

Mat i förskolan i Majorna-Linné

Alla maträtter är näringsberäknade och innehåller en stor del ekologiska livsmedel och har säsongsanpassat utbud av grönsaker. De är också planerade efter tallriksmodellen.

Till lunch serveras en varmrätt, minst två olika sorters grönsaker samt knäckebröd och smörgåsmargarin. Frukt serveras till efterrätt. Ekologisk mjölk och vatten finns till alla måltider.

Varje vecka har vi en helvegetarisk dag.

Vi följer de riktlinjer som Livsmedelsverket ger i "Bra mat i förskolan" samt Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad.

Matsedel på webb och i app

Matsedel för Majorna-Linnés förskolor finns på meny.dinskolmat.nu

Du kan även ladda ner appen "Din skolmat" till din mobiltelefon om du har en Android eller Iphone. Sök på "skolmaten".

Android market

Appstore/iTunes

Specialkost

Vi tillagar specialkost till barn och elever som av medicinska och religiösa skäl inte äter den vanliga maten. Om ditt barn behöver specialkost vill vi att du som vårdnadshavare fyller i ett intyg som lämnas till köket, samt lämnar ett läkarintyg/journalutdrag.

Blankett för att anmäla behov av specialkost

Miljömåltider

Vår ambition är att de måltider som serveras ska komponeras på ett sätt som är bra både för hälsan och för miljön. Vi planerar matsedeln efter säsong och använder miljömärkta råvaror.

Kökets val

"Kökets val" på skolans matsedel innebär att varje kök väljer dagens andra rätt, som kan vara soppa eller gröt.

Tyck till

Har du några synpunkter på måltiderna? Ta kontakt med din förskola/skolrestaurang och berätta!

Centrum

Mat i Centrums förskolor

Näringsriktig och vällagad mat

Barnen på Centrums förskolor serveras varje dag god, vällagad och näringsriktig mat. En stor andel av våra livsmedel är ekologiska.

Matsedel uppsatt på förskolan

Förskolans matsedlar sätts upp på en väl synlig plats på förskolan.

Olika sorters mat

Måltiden är en del i det pedagogiska arbetet och ska vara lugn och trivsam. Vi erbjuder barnen olika sorters mat och de bestämmer själva vad och hur mycket de vill äta, men uppmuntras att äta och smaka.

Så lite söta livsmedel som möjligt

I enlighet med Livsmedelverkets råd för förskolor och rekommendationer från tandläkare serverar vi livsmedel med så lite socker som möjligt.

Specialkost i stadsdelen Centrum

Här finns länkar till informationsblad och intygsblanketter för specialkost. Blanketterna gäller för förskolor i stadsdelen Centrum.

Blankett: Om du är pedagog med behov av specialkost

Blankett: För barn som behöver specialkost

Information: About regulations concerning special dietary needs in preschool and elementary school

Form: Attestation of special dietary needs for children

Västra Göteborg

En måltid ska stimulera kropp och själ. På förskolan serveras god, näringsriktig och vällagad mat enligt Livsmedelsverkets råd för mat i förskolan.

Maten som barnen får på förskolan tar hänsyn till olika traditioner och religioner samt har som mål att skapa bättre matvanor och främja hälsa bland barnen.

På förskolan äter vi:
• frukost
• lunch
• mellanmål

Förskolans matsedlar anslås på förskolan och du hittar dem på Hjärntorget.

Örgryte-Härlanda

Aktuell matsedel (i text och som pdf)

Aktuell matsedel

Matsedel för Örgryte-Härlandas förskolor finns på webbplatsen www.dinskolmat.se. Du kan också ladda ner appen "Skolmaten" till din mobiltelefon. Du hittar appen via länk på www.dinskolmat.se eller i din app-butik på telefonen. Sök på "Skolmaten".

Behöver ditt barn specialkost?

Om ditt barn behöver specialkost måste du meddela oss på förskolan detta. Skriv ut, fyll i och lämna in anmälningsblanketten till förskolan. Om det finns läkarintyg som styrker behovet av specialkost, ska detta lämnas in tillsammans med anmälan. Ny anmälan ska göras inför varje läsår.

Blankett för anmälan om specialkost i förskola

Västra Hisingen

Mat i Västra Hisingens förskolor

Västra Hisingens förskolor vill vara ett gott exempel och skapa goda, näringsriktiga och miljövänliga kostvanor för barnen.

Det innebär att vi serverar måltider som är miljömärkta, säsongsanpassade och innehåller en vegetarisk rätt i veckan. Vi följer riktlinjer som Livsmedelsverket ger i "Bra mat i förskolan" samt Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad. Förskollärarna äter pedagogiska måltider med barnen.

Det är personalen på varje förskola som tar emot information om allergier och specialkost och förmedlar till kostenhetens personal. Behöver ditt barn någon form av anpassad mat så prata med personalen på barnets avdelning.

Östra Göteborg

Förskolans måltider i Östra Göteborg

På förskolorna i Bergsjön, Gamlestaden, Kortedala och Utby får ditt barn vällagad, nyttig och miljöanpassad mat. Förskolekockarna lagar de flesta rätterna från grunden. De använder en stor andel ekologiska livsmedel och säsongsanpassar grönsaksutbudet. Alla maträtter är näringsberäknade och planerade efter tallriksmodellen.

Matsedeln på webben och i mobilen

Matsedeln finns vecka för vecka på meny.dinskolmat.se. Det är också möjligt att ladda ner matsedeln som applikation till din mobiltelefon. Läs mer om hur du gör på dinskolmat.se

Specialkost

Förskolorna kan även finns även specialmat utan gluten och laktos samt rätter där fläskköttet har ersatts med en annan typ av kött.

Här finns en blankett för att anmäla behov av specialkost.
Specialkostintyg

Lundby

Mat i förskolan i Lundby

I Lundby är förskolemenyn anpassad för de små barnens förutsättningar, både utifrån smak och barnens förmåga att kunna äta själva.

Förskolornas menyer finns på din meny.dinskolmat.se som också kan nås via gratisappar för Android och Iphone, sök på skolmaten. Menyn som finns i appen gäller för följande förskolor:

Astris gata 7, Blackevägen 3, Brämaregatan 2D, Ceresgatan 16, Eketrägatan 13A, Fjärdingsgatan 23, Hemmansägaregatan 11, Hällskriftsgatan 1A, Kastvindsgatan 3, Konvaljegatan 8, Kunskapsgatan 3A, Myrekärrsvägen 45, Plåtslagaregatan 19, Prebendegatan 2, Prästkragsgatan 2, Sockenvägen 26, Taklöksvägen 1, Toleredsgatan 12, Trondheimsgatan 15, Äringsgatan 4A, Östra Keillersgatan 3.

Övriga förskolor i Lundby har egna tillagningskök eller beställer maten från privata aktörer. Fråga personalen på respektive förskola var du hittar deras meny.

Specialkostintyg

Här finns Lundbys specialkostintyg:

Specialkostintyg

Norra Hisingen

Mat i Norra Hisingens förskolor

Norra Hisingens förskolor vill vara ett gott exempel och skapa goda, näringsriktiga och miljövänliga kostvanor för barnen.

Det innebär att vi serverar måltider som är miljömärkta, säsongsanpassade och innehåller en vegetarisk rätt i veckan. Vi följer de riktlinjer som Livsmedelsverket ger i "Bra mat i förskolan" samt Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad.

Behöver ditt barn någon form av anpassad mat så prata med personalen på barnets förskola.

Behov av specialkost

Om ditt barn behöver få särskild mat, specialkost, är det viktigt att du berättar det för personalen när barnet börjar i skolan. Det finns två skäl till att få specialkost: antingen på grund av sjukdom eller på grund av religiösa/etiska skäl. Om det är på grund av sjukdom behövs intyg från behandlingsansvarig läkare alternativt ett registerutdrag ur barnets vårdjournal.

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesam

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesam i skolorna och förskolorna i Göteborg. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter, jordnötter och sesam kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergier. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Affisch - Förbud mot nötter, jordnötter, mandel och sesam i förskolor

Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad

Oavsett var du bor i staden ska du serveras en måltid som är god, nyttig, miljöanpassad och lustfylld – lagad och serverad av kunnig och serviceinriktad personal. Helst ska den överträffa dina förväntningar. I Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad finns mer information.

Måltidsprogrammet

Miljömåltider

Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg i Göteborg. Maten har en stor miljöpåverkan och därför är målet att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. Miljömåltider