Till sidans huvudinnehåll
Sigge Markänger med skyddsutrustning

Jättelokan bekämpas med spadar, hackor och spett

Publicerad 24 april 2024

När vårens växtlighet tar fart börjar även högsäsongen för oönskade växer. Sigge Markänger är samordnare för invasiva arter och jobbar med att kartlägga och bekämpa bland annat växten jätteloka.

Vad händer just nu i arbetet med jättelokan? 

Under höst och vinter jobbar vi med uppföljning och planering. Nu på våren är det dags att jobba praktiskt. Det är viktigt att göra så mycket så möjligt innan jättelokan går i blom, i juni månad. Vi gräver upp plantor där det går, men beroende på hur det ser ut i naturen kan vi behöva använda slaghackor, spett eller andra verktyg. Vi behöver vara kreativa och uthålliga, men också väldigt försiktiga. Jättelokan innehåller ett gift som ger svåra hudskador. Därför jobbar vi alltid i full skyddsmundering. Kläder och verktyg sköljer vi av noga innan vi lämnar platsen där vi hanterat jättelokor, så att giftet inte sprids.

I juni startar blomningen – vad händer då? 

Vi har ett legalt ansvar att begränsa spridningen. Under sommaren är det därför viktigt att kapa knoppar och blommor så att frön inte sprider sig. Detta ska sedan transporteras till en särskild plats på återvinningscentralen. Arbetet är intensivt och vi tar hjälp av säsongsarbetare.

Vad är det bästa med ditt jobb? 

Kombinationen att få jobba praktiskt i naturen och sedan mer strategiskt under höst och vinter. Det är också väldigt givande att vara med och göra en viktig insats. Jobbet med de invasiva arterna främjar biologisk mångfald och ser till att göteborgarna har tillgång till härliga gröna livsmiljöer med stor artrikedom. Det känns bra tycker jag.

Mer information

Jättelokan är listad på EU:s förteckning över innovativa arter. Det betyder att den inte får importeras, säljas, odlas, transporteras, användas, bytas eller sättas ut i naturen. Läs mer om arbetet med invasiva arter i Göteborg och vad du kan göra för att bidra.  



${loading}