Vårens blommor på väg

Fotograf:

Publicerad 5 april 2018

Efter vårvinterns envisa kyla har tjälen gått ur jorden och det nu är det dags att smycka staden med vårblommor. Cirka 25 000 blommor i urnor och rabatter kommer att pryda de centrala delarna av Göteborg från och med 5 april.

Urnor i rosa till blått

Park- och naturförvaltningen strävar efter att skapa variation av sorter och en samstämmighet i färgkombinationen i urnor och planteringar. I år kommer urnor och planteringar att fyllas av blommor i lila, rosa, vitt och blått. De vanligaste sorterna i år är Penséer, Leuchatemum, lila Gyllenlack, Förgätmigej, Pärlhyacint och Narcisser.

Urnorna planeras att köras ut i följande ordning:

  1. Gustaf Adolfs torg
  2. Drottningtorget
  3. Olof Palmes plats
  4. Järntorget
  5. Stigbergstorget
  6. Chapmans torg
  7. Stenpiren
  8. John Ericsson statyn
  9. Lejontrappan
  10. Slottsskogen

Därefter planteras de stora urnorna och bänklådorna i Bältespännarparken, Gustaf Adlofs torg, Götaplatsen, Göteborgsoperan och trapporna vid Frölunda torg. För att de ska kunna planteras måste tjälen ha gått ur jorden.

Planteringar med tulpaner, narcisser och hyacinter

I planteringarna i Bältespännarparken och Trädgårdsföreningen sattes i höstas olika lökar. Tulpaner blandas med bland annat Narcisser, Allium, Hyacitnter och Fritillaria. I höstas planterades även lök med maskiner på större ytor, till exempel där spårvagnen vänder vid Väderilsgatan och i slänten mot kanalen i Bältespännarparken samt i Vasaparken. Håll utkik efter dem och håll tummarna för härlig vårsol som lockar fram dem ur jorden.

Det blommar även på Instagram

I mitten av maj börjar första leveransen av sommarblommor rulla in till park- och naturförvaltningen och allteftersom planteringen sker byts vårblommorna ut med sommarblommor. Lagom till midsommar står staden åter smyckad, med ett somrigare blomsterflor i planteringar och urnor. Om du är intresserad av att följa arbetet med Göteborgs blomsterutsmyckningar kan du göra det på Instagramkontot ettblommandegbg.