Vår skola nominerad till bästa byggnad

Fotograf: Åke E:son Lindman

Publicerad 25 september 2017

Lokalförvaltningens nybyggda fastighet Landamäreskolan i Biskopsgården i Göteborg är med och tävlar om det prestigefulla Kasper Salin-priset för bästa byggnad 2017. Som en av fyra utvalda byggnadsverk uppmärksammar branschorganisationen Sveriges Arkitekter Landamäreskolan för sin höga arkitektoniska kvalitet och hållbarhet.

Sveriges Arkitekter skriver bland annat:
”Med utgångspunkt i devisen att alla elever är unika och har rätt att bli sedda i skolan har nya Landamäreskolan givits en särpräglad form och slingrar sig genom terrängen. Här verkar pedagogik och byggnad i samklang och utmanar traditionella skolmiljöer.”

- Det känns otroligt roligt och ärofyllt att en av våra skolor blivit nominerad. Vi har kämpat för nya tekniska lösningar och unika materialval för vår verksamhet. Samtidigt som funktionen varit viktig har vi haft möjlighet att ha en god ekonomi i byggprojektet. Det gör nomineringen än mer spännande och inspirerande för framtiden. Lokalförvaltningen och staden ska vara stolta, säger Charlotta Hansson Allefelt, chef för projektavdelningen.

S-formad byggnad

Landamäreskolan i Göteborg invigdes hösten 2016 och är en skola för 400 elever i åldrarna 6-9 år. Den har byggts på uppdrag av lokalförvaltningen tillsammans med arkitektbyrån Wahlström & Steijner och med stor delaktighet av skolans ledning.
Skolans rundade fasader bildar en liggande bokstav S. Planlösningen är lekfull och flexibel med rum som enkelt kan öppnas och delas av. Materialen som använts i skolan är till 80 procent trä - miljövänlig och brandsäker furu i ytterfasad och solavskärmning. Inredningen består av ljus björk och ask.

Sveriges Arkitekters jury utser vinnaren vid Arkitekturgalan i Stockholm den 28 november.

Läs mer om Kasper Salin-priset och de nominerade

Gå till Landmäreskolans webbplats