Frågor och svar om Burgårdens gymnasium 

Här svarar vi på några av det vanligaste frågorna vi får. Har du frågor om våra utbildningar hittar du frågor och svar på varje programs sida. Har du fler frågor kan du skriva till oss på  info.burgarden@educ.goteborg.se

  • Hur ska jag tänka kring mitt val av gymnasium?

    Gymnasievalet är långt från ett enkelt val för många. Programmen är många, inriktningarna fler, för att inte tala om jobben i slutändan! Men bara ta det lugnt och lyssna till dig själv först och främst. Det är ditt val.


  • Vem passar lärlingsutbildningen för?

    Lärlingsutbildningen är för dig som vill lära dig ett yrke på riktigt på en arbetsplats. Som lärlingselev är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats.

    Här har du en utbildad handledare som tillsammans med din lärare på skolan följer din utveckling. På Burgården har vi ett nära samarbete med branscherna vilket ger dig som lärling de bästa förutsättningarna att lyckas

  • Mina föräldrar vill att jag ska gå ett högskoleförberedande program. Hur kan jag få dem att förstå att yrkesprogram är bra?

    Från och med höstterminen 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

    De yrkesförberedande kurserna kommer inte minskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.

    Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.

    Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida.


  • Är det verkligen störst chans att få jobb om man gått ett yrkesprogram?

    Inom följande yrkesområden är det arbetskraftsbrist och de flesta av yrkena på listan är yrken du utbildar dig till genom ett yrkesprogram.

    1. Data/it

    2. Pedagogiskt arbete

    3. Tekniskt och naturvetenskapligt arbete

    4. Bygg och anläggning

    5. Hälso- och sjukvård

    6. Installation, drift och underhåll

    7. Hotell, restaurang och storhushåll

    8. Transport

    9. Tillverkningsarbete

    10. Naturbruk

    11. Socialt arbete

    12. Service- och säkerhetsarbete

    Källa: Arbetsförmedlingen våren 2019 


  • Hur ser elevhälsan ut?

    Hos oss består elevhälsan av fyra kuratorer och fyra skolsköterskor, nio specialpedagoger och tillgång till skolpsykolog och skolläkare som kan ge dig stöd om du skulle behöva. Vi lovar att se just dig för den du är och hjälpa dig framåt på det sätt som funkar för dig.

  • Är det mycket praktik på ett yrkesprogram?

    Det finns två olika utbildningsvägar inom ett yrkesprogram; skolförlagd eller arbetsplatsförlagd (lärling). Som lärling är du halva delen av din utbildning på en eller flera arbetsplatser. Resten av tiden går du i skolan och läser de gymnasiegemensamma ämnena som till exempel idrott och svenska och ibland vissa delar av yrkesämnena. Väljer du att läsa programmet skolförlagt har du minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det äger rum på en eller flera arbetsplatser.

  • Kan man göra karriär om man går en yrkesutbildning?

    Ja, absolut. Det kan till och med vara enklare att göra karriär efter en yrkesutbildning, eftersom du får en yrkestitel och i princip kan gå ut och arbeta direkt efter gymnasiet.

  • Hur är stämningen på skolan?

    Hos oss trivs elever och lärare tillsammans. Vi har en hög vuxennärvaro under lektionstid som raster. Trygghet och studiero är mycket viktigt för oss.

    "Bra! Lärarna är snälla och hjälper en väldigt mycket, man får en nära kontakt med dem liksom. Man kommer väldigt nära varandra och det finns många ställen man kan umgås på och olika saker att göra på rasterna. Jag tycker att det är mycket trevligt på skolan. Man får många nya vänner och har alltid någon att prata med om det är skolvärdar eller lärare. Det är mycket bra gemenskap mellan eleverna och dem som jobbar på skolan". Berättar en elev på Barn— och fritidsprogrammet."

    Läs elevers recensioner

    På webbsidan gymnasium. se kan du läsa mer om vad några av våra elever tycker om Burgården och sin utbildning.
    Klicka på den här länken för att komma till gymnasium.se sida. 

    Kolla in vår Instagram

    På vår Instagram kan du läsa mer om vad elever och lärare tycker och tänker om Burgården.
    Klicka på den här länken för att komma till Burgårdens Instagram. 

    Burgården true stories 

    Här hittar du berättelser från några av alla oss Burgårdare som är stolta över vår skola, utbildning, yrkesdröm. Vi vill dela våra stories med dig. Klicka på den här länken för att komma tills sidan Burgården true stories.


  • Kan jag plugga vidare efter jag gått ett yrkesprogram?

    Ja! Från och med höstterminen 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

    De yrkesförberedande kurserna kommer inte minskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.

     Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.

     Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida. 


  • Har ni skolvärdar på Burgården?

    Javisst, på Burgården är vi fyra skolvärdar som arbetar nära våra elever för att tillsammans med personalen skapa trygghet och trivsel på skolan. Vi skolvärdar arbetar aktivt med den miljö, det klimat och det bemötande vi vill ha på Burgården. Varje elev ska bli bemött med respekt, vara trygg och trivas. Klicka på den här länken för att få se tre av oss fyra skolvärdar.


  • Måste jag bestämma nu vad jag ska göra för resten av livet?

    Gymnasievalet kan upplevas som ett livsavgörande val, men så är det absolut inte. De allra flesta byter jobb flera gånger i livet. Gymnasievalet är viktigt, men det avgör inte hela din framtid.


    Källa: Webbsidan DinTalang.

  • Finns det något Café på skolan?

    Javisst, Café Hörnan är Burgårdens elevcafé. Här kan du njuta av något gott och hämta energi mellan lektionerna.
    Förutom att ta en äta frukost eller ta en fika så vill vi även att vårt café ska vara ett ställe där det händer roliga grejer. Du kanske vill spela något spel, anordna en tecknarklubb eller tävla i frågesport? Har du en idé på en aktivitet som du skulle vilja genomföra i Caféet ta kontakt med Skolvärdarna.