RSS Länk till sidan

Webbinnehållsvisning

Actions

Schillerskaelever fick lyssna till Rosetta-expert

Publicerad 28 augusti 2015

Två av Schillerskas elever pratar med Tommy Strandberg efter föreläsningen. Foto: Louise Alfredson

Just när höstterminen dragit igång fick eleverna vid Schillerska gymnasiet veta mer om hur det är att arbeta med europeisk rymdverksamhet.

Tommy Strandberg är ingenjören som efter Chalmers lämnade Sverige för Tyskland. Där har han nu bott i 35 år och arbetar på ESA, Europeiska rymdorganisationen, i Damstadt. Tommy Strandberg ansvarar för navigations – och attitydkontrollsystem och har varit med och byggt över 70 satelliter. De senaste åren har han arbetat med Rosetta, satelliten som nådde sitt mål 2014, efter tio års färd genom rymden. Rosetta-projektet ska försöka ge en insikt i hur livet uppkom på jorden, genom att på nära håll utforska en komet.
- Där har ingen varit förut. Det är en resa till det okända, säger Tommy Strandberg.
Det blev en fin upptakt och introduktion till fysiken kanske särskilt för eleverna på på Schillerskas nystartade naturvetenskapsprogram.
- Det är viktigt att locka unga till teknik. I Tyskland har vi brist på unga ingenjörer som vill jobba med teknik, säger Tommy.
Rektor Åsa Jouper-Jaan instämmer.
- Vi har brist på tekniker även i Sverige. Vi på Schillerska vill gärna locka unga till de utbildningarna. Ingenjörer behövs ju för många viktiga samhällsfunktioner, som brobyggen och vattenrening till exempel.
Tommy Strandbergs besök kan ses som en tjuvstart på den Internationella Rymdveckan i början av oktober. World Space Week är ett årligt evenemang med syfte att utbilda och uppmuntra satsningar på rymden genom ett gemensamt tema. I år är temat ”Discovery”.


Länk till World Space Week

 

Complementary Content
${loading}