Projektet Equalcity


Prata med föräldrar är resultatet av Equalcity, ett projekt som utgått från ett interkulturellt och tillitsstärkande arbetssätt i syfte att främja hälsa och förebygga våld i nära relationer.

Projektets syfte

Equalcitys övergripande syfte har varit att förstärka stödet riktat till föräldrar som är nyanlända och/eller personer har migrerat till Sverige för en tid sedan. Arbetet har utgått från ett interkulturellt och tillitsstärkande arbetssätt i syfte att främja hälsa och att förebygga våld i nära relationer samt hedersrelaterat våld.

För nyanlända föräldrar, och även utrikesfödda personer som bott i Sverige en tid, kan det råda osäkerhet om samhällets förväntningar på föräldrarollen. Det gäller såväl rättigheter som skyldigheter. Alla föräldrar har rätt till stöd, men nationella kartläggningar visar att föräldrar i socioekonomiskt utsatta områden, nyanlända föräldrar och föräldrar som inte pratar svenska, inte nås av föräldrastödjande insatser i samma utsträckning som föräldrar som är födda i Sverige. Det ökar risken för ojämlikhet i hälsa och rättigheter, för både föräldrar och för barn. Projektet syftade till att stärka dessa föräldrars tillit till samhället och deras kunskap om både sina egna och barnens rättigheter.

Projektpartners 

Projektägare var FN:s migrationsorgan International Organization for Migration (iom.int) med finansiering av EU-programmet "Rättigheter, jämlikhet och
medborgarskap" (REC).

Ägarskapet för delprojektet låg hos socialförvaltningen Nordost, men socialförvaltningen Centrum, Förskoleförvaltningen, föreningen Tidigt Föräldrastöd, Svenska kyrkan och föreningen Bergsjöns SK var också engagerade i arbetet. Projektsamordnare var Somita Sabeti, SF Nordost.

I projektet ingick utöver Göteborgs Stad tre andra projektpartners med olika fokusområden:

  • Rom, som har fokus på ensamkommande barn.
  • Bryssel och organisationen RainbowHouse som har inriktningen LGBTQI+ (lesbian, gay, bi, transgender, queer, intersexual).
  • Luxembourg och organisationen Femme en Détresse som har inriktningen Mäns våld mot kvinnor.

Efter projektets (november 2021), när alla utbildningsverktyg pilotats, spelar fler än 30 traineestäder en aktiv roll i spridningen av projektverktygen i europeiska städer och EU:s stadsnätverk. 

IOM Migrant Families Toolbox, International Organization for Migration