Till sidans huvudinnehåll

Råd om lån


När du lånar pengar ingår du ett avtal med den som lånar ut pengarna. Du lånar en summa pengar för att sedan betala tillbaka lånet med ränta och avgifter. I avtalet står de villkor som styr lånet. Det är mycket viktigt att du läser igenom och förstår innehållet i avtalet innan du skriver under. Om det är något du inte förstår så ska du fråga och be den som lånar ut att förklara.

Säkerhet för lån

För att du ska få låna pengar krävs ofta en säkerhet. Detta vill långivaren ha för att vara mer säker på att få tillbaka pengarna om du inte kan betala. Det är vanligt att lämna ett hus eller bostadsrätt som säkerhet. Har du ingen bostad att lämna i säkerhet kan en person gå i borgen för dig. Det betyder att den personen, borgensmannen, får betala dina skulder om inte du kan. Du kan också låna pengar utan säkerhet, så kallat blancolån.

Ränta

Ränta är priset du betalar för att låna pengar. Den du lånar pengar av bestämmer hur hög ränta du ska betala. Räntan ska anges i avtalet. Tänk på att det råder fri prissättning och att du godkänner räntesatsen i och med att du godkänner avtalet. Du har möjlighet att förhandla fram en lägre ränta, men tänk på att det måste göras innan avtalet skrivs under.

Fast eller rörlig ränta

Räntan brukar vara fast eller rörlig. Om du har fast ränta har du och utlånaren kommit överens om att ha samma ränta under avtalets period. Det kan vara några månader eller flera år. Om räntan är rörlig följer priset marknaden och då kan räntan förändras.

Effektiv ränta

Genom att titta på ett låns effektiva ränta är det möjligt att jämföra med andra lån. Den effektiva räntan är den totala kostnaden för ett lån och utgörs av avgifter och räntor uttryckt i procent.

Avgifter och amortering

Långivaren får ta ut avgifter för lån och de ska anges i avtalet. Vanliga avgifter på lån är uppläggningsavgift och aviavgift. Om du inte sköter dina betalningar kan du behöva betala påminnelse- och förseningsavgifter samt extra ränta. Amortering är det belopp som betalar av på själva lånebeloppet, vanligtvis varje månad.

Bolån och bolånekalkyl

Konsumenternas bankbyrå har bra information om bolån. Du kan också använda deras bolånekalkyl för att se vad bostadslånet kostar dig.

Snabblån

Snabblån är lån som ska betalas av på relativt kort tid. Dessa lån är det dyraste sättet du kan låna pengar på. Att ta denna typ av lån kan innebära en stor risk om du inte är säker på att kunna betala tillbaka i tid som det var tänkt från början. Tänk efter om du kan göra på ett annat sätt än att ta ett så dyrt och riskabelt lån.

Att tänka på innan du lånar pengar

Idag är det förhållandevis enkelt att låna pengar. Vi får erbjudanden om att låna pengar dagligen i brevlådan, mobilen, tidningsannonser och reklam på TV och internet. Det kan då vara klokt att fundera igenom beslutet innan. Ta stöd från punkterna nedan innan du bestämmer dig för att låna för att fatta ett bra beslut.

Behöver du verkligen låna pengar?

Tidigare var det vanligare att spara till det man ville köpa. Idag lever vi i ett konsumtionssamhälle där vi uppmuntras låna till det vi konsumerar. Vi har inte lika mycket tålamod som tidigare. Detta tillsammans med alla erbjudanden om att låna pengar leder till att vi lånar mer. Men eftersom ett lån alltid kostar, tänk igenom innan om det är värt det. Det blir både dyrare och medför alltid en risk. Du kan behöva leva med att ett lån påverkar din ekonomi under lång tid.

Tips! Nästa gång du vill köpa något dyrare som du kanske inte måste ha. Skriv upp det och vänta en månad. Om du fortfarande vill ha det så köp det. Annars avstå. Du kommer bli förvånad hur ofta du kommer avstå.

Har du råd?

Innan du lånar behöver du gå igenom din budget för att se om du har råd med den nya utgiften som ett lån innebär. Till din hjälp kan du ta budgetkalkylen på Hallå konsuments hemsida eller kontakta budget- och skuldrådgivare. Använd Konsumenternas bankbyrås lånekalkyl för se vad lånet kostar dig.

Jämför pris

Jämför olika låneerbjudanden med hjälp av olika prisjämförelsesidor på nätet. Titta särskilt på den effektiva räntan för att välja det som är mest fördelaktigt för dig. Glöm inte att du kan förhandla räntan och avgifter med utlånaren.

Var ute i god tid

Tänk på att få ett lån beviljat kan ta tid. Så var därför ute i god tid innan. Om du behöver låna med kort varsel är risken stor att du drar på dig ett onödigt dyrt lån.

Ångra ett lån

Du kan ångra ett lån. Du har då 14 dagar på dig att meddela den du lånade av att du ångrade dig. Pengarna ska sedan snabbt återbetalas plus ränta för den tiden du haft pengarna. Uppläggningsavgift behöver du däremot inte betala. Ångerrätten gäller inte bolån.

Att köpa på avbetalning

När vi idag handlar en vara i en butik erbjuds vi ofta att köpa den på avbetalning. Att köpa på avbetalning är som att låna pengar av butiken, precis som ett vanligt lån. Erbjudandet är ofta kopplat till butikens kort. Till kortet kan det vara kopplat en kredit som du inte utnyttjar vid detta köp. Ställ samma krav på denna kredit som om det vore ett lån av pengar. Kontrollera villkoren i avtalet och ställ frågor om det är något som är otydligt.

Kreditupplysning

I samband med ansökan om ett lån tas en kreditupplysning. Kreditupplysningen visar bland annat vilka lån du har. Även outnyttjade krediter visas. Dessa upplysningar visar också om du har betalningsanmärkning. När en kreditupplysning har tagits på dig blir du informerad genom att du får ett brev. Läs mer om kreditupplysningar på Integritetsskyddsmyndighetens webbplats

Kontakta budget- och skuldrådgivarna

Har du frågor om privatekonomi är du välkommen att kontakta oss.

Öppettider

Telefon

Telefon
031-368 08 00

Besöksadress

Ekelundsgatan 1

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.960791490219512,57.70511998315795] }, "properties":{ "title":"Privatekonomisk rådgivning Göteborg", "content":"Ekelundsgatan 1" } }]

Postadress

Box 11364
404 28 Göteborg

Fax
031-368 08 48
${loading}