Till sidans huvudinnehåll

Barn och unga - här kan du få hjälp


Alla kan må dåligt ibland. Ibland känner man sig utanför, har många svåra val att göra, är med om en olycka eller utsätts för ett brott. Här kan du läsa mer om vart du som barn, ungdom eller anhörig kan vända dig för att få hjälp och stöd.

När läget är akut​

SOS Alarm 112

112 ringer du till om du eller någon annan är i en akut nödsituation och behöver hjälp på en gång. Beroende på vad det gäller så kan du få hjälp av till exempel ambulans, brandkår eller polis.

Omedelbar hjälp 112​

Information om socialtjänsten  Koll på soc

Koll på soc är en webbplats för dig som är under 21 år. Här finns bland annat information om vad socialtjänsten gör, tips inför möten och hjälp för dig som vill ta kontakt med socialtjänsten

Sajten är ett stöd för dig som

  • Redan är i kontakt med socialtjänsten.
  • Har funderat på att kontakta socialtjänsten för att du mår dåligt, eller vet någon annan som mår dåligt.
  • Vill veta mer om socialtjänsten.

Information om socialtjänsten – koll på soc​

Hur kontaktar jag socialtjänsten på vardagar​

I varje stadsdel finns socialkontor som erbjuder olika typer av socialt stöd och service till barn, ungdomar och familjer. Om du är osäker på vad du behöver eller vart du ska vända dig med just dina bekymmer, kan socialtjänsten hjälpa dig vidare.

Hitta ditt socialkontor

Var vänder jag mig på kvällar, nätter och helger?​

Är du i behov av akut hjälp efter kontorstid kan du kontakta socialjouren. Socialjouren kan ge dig akut hjälp på kvällar, nätter och helger när socialkontoren är stängda. Det kan handla om våld, missbruk, hemlöshet eller om du misstänker att någon far illa.

Vänd dig till socialjouren om du:

  • Misstänker att barn eller ungdomar far illa
  • Är utsatt för våld och behöver hjälp med råd och stöd eller skyddat boende
  • Har problem med missbruk eller är anhörig till någon med missbruk
  • Är i akut behov av boende med stöd
  • Är i akut behov av ekonomiskt stöd

Kontakta socialjouren

Fler tips om var du kan vända dig​

Fältgruppen​

Fältgrupperna i Göteborg arbetar med förebyggande med uppsökande arbete bland ungdomar. Fältgrupperna har tystnadsplikt, men också anmälningsskyldighet vilket betyder att om de får veta något som rör en ungdoms välbefinnande som till exempel missbruk, brottslighet eller brister i omsorgen hemma måste de anmäla det till socialtjänsten.

Hitta fältgrupper

UMO, din ungdomsmottagning på nätet

På ungdomsmottagningen kan du läsa om saker som har med hälsa, sex och relationer att göra. Om du är mellan 13-25 år kan du själv ställa frågor. Du får svar av barnmorska, sjuksköterska, kurator, psykolog, dietist eller läkare. Du behöver inte berätta vem du är. I Göteborg finns sju ungdomsmottagningar fördelade över staden.

Ungdomsmottagningen

Mini-Maria om du har problem med alkohol eller droger

Mini-Maria Göteborg vänder sig till ungdomar och unga vuxna upp till 21 år som har frågor eller bekymmer kopplade till alkohol eller droger samt deras föräldrar eller anhöriga. Alla besök på Mini-Maria är kostnadsfria och verksamheten har tystnadsplikt.

Mini-Maria Göteborg

Elevhälsan​  grundskolan

Skolans elever har tillgång till elevhälsa. Elevhälsan främjar, förebygger och stödjer elevens utveckling i skolan. God hälsa leder till ökat välbefinnande och bättre förutsättningar för lärande.

Elevhälsan

Stöd via chatt eller telefon och länktips​

BRIS, Barnens hjälptelefon

Du som är under 18 år kan ringa till BRIS för att få prata med en kurator om det du funderar mycket på eller det du behöver hjälp med. Numret är 116 111. Telefonen är alltid öppen - även på natten. Du är anonym och det är helt gratis.

Bris  barnens hjälptelefon

Bris vuxentelefon om barn​

BRIS tar emot samtal från vuxna som behöver någon att prata med kring frågor och oro som rör barn. Det kan vara allt från svåra till mer vardagliga frågor. Varje samtal besvaras av en erfaren person på BRIS och du kan självklart vara anonym. Telefonnummer: 077-150 50 50, vardagar 9 – 12. 

BRIS vuxentelefon  om barn

HBTQ stödmottagning, RFSL​

För dig som är HBTQ-person och har blivit utsatt för kränkningar, hot och våld finns HBTQ-jouren. Även anhöriga och vänner till våldsutsatta hbtq-personer är välkomna. Telefonnummer: 020-34 13 16

RFSL stödmottagning 

Jourhavande kompis – chattjour​

Jourhavande kompis är en chattjour för barn och unga upp till 25 år som drivs av Röda Korsets Ungdomsförbund. Oavsett vem du är eller var du befinner dig så kan du chatta med dem. I chatten är du anonym och de som svarar i chatten är också det.

Jourhavande kompis chattjour

Chatt för killar

killar.se kan du som identifierar dig som kille chatta.

Unga relationer, info och chatt

På webbsajten ungarelationer.se finns stöd och information till dig som är under 20 år och som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Chatten är öppen vissa tider varje kväll. Här kan du också läsa om olika typer av våld och varningstecken samt om hur en bra relation kan vara.

1177 vårdguiden, direktlänkar

På webbplatsen 1177 vårdguiden finns kvalitetssäkrad information. Länkar till några av alla områden som du hittar där:

Kontakta ditt socialkontor

Har du synpunkter eller frågor så kan du kontakta ditt socialkontor

Relaterad information

Omsorg och stöd

Det här är socialtjänsten

Socialtjänsten arbetar för barns bästa, i de flesta fall i samarbete med föräldrarna. Här har socialstyrelsen samlat information om socialtjänstens arbete.

Omsorg och stöd

Frågor och svar om omhändertagande av barn

Här har socialstyrelsen samlat frågor och svar om omhändertagande av barn enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

${loading}