Vattenavstängningar

Inget vatten i kranen? Här kan du se akuta och planerade vattenavstängningar. När vattnet har släppts på igen ska du alltid spola ur kranen tills vattnet är kallt och klart, innan du dricker det eller använder det i matlagning. Här kan du också läsa om hur du gör om vi rekommenderar dig att koka ditt vatten innan du använder det.

Detta gäller vid alla vattenavstängningar

  • Håll alla kranar stängda och gör inga egna arbeten på ledningarna. Betrakta ledningarna som trycksatta  som om de var fyllda med vatten  under hela avstängningstiden.
  • Vattnet kan vara missfärgat efter en avstängning. Låt kranen rinna tills missfärgningen försvunnit så kan du använda det som vanligt. Om rosten inte försvinner efter cirka 15 minuters spolning bör du kontakta oss. Rost är normalt inte skadligt utan är ett tekniskt problem som ska åtgärdas. Tvätt som missfärgats av rost bör tvättas om innan den torkat. Ibland kan det hjälpa med en liten tillsats av citronsyra, vinsyra eller oxalsyra i tvättvattnet. Skölj sedan tvätten väl. 
  • Tidsangivelserna är ungefärliga och kan ändras utan särskilt meddelande.

Fällningar i vattnet kan också göra att filter i hushållsmaskiner  tvättmaskin; diskmaskin; espressomaskin  kopplade till vattenledningen kan sätta igen, så undvik att använda dem medan vattnet är missfärgat. Se till att alltid först spola genom dina vanliga vattenkranar, vid till exempel handfat och diskho, innan du använder hushållsmaskiner kopplade till dricksvattnet.

Undvik också att spola i toalettstolen tills dess du har spolat genom dina kranar eftersom partiklar i vattnet kan fastna spolningsmekanismen och göra att stolen börjar rinna.

Har du andra problem med vatten och avlopp kan du läsa vanliga frågor och svar här, och du kan läsa mer om dricksvattnets kvalitet här. 

Om du behöver koka vattnet innan du använder det

Skulle det vara så att vi i något sammanhang rekommenderar dig att koka vattnet innan du dricker det eller använder det i matlagning kan du läsa mer om hur du gör på Livsmedelsverkets hemsida..

Akuta vattenavstängningar

2022-12-07 kl 13.05
Kullegatan 8-14, 7-17, 23-25, Fredriksdalsgatan 7, 11-13, 19, 18, 22, 26, Fredrikskulle 1, Fridkullagatan 38-40, 43-45, Gröndalsgatan 3-11, 6-10, Mäster Bengtsgatan 1-11, 2-12, Ormgatan 1-19, 2, Trappgången 1-13
På grund av akut ledningsarbete stängs vattnet av under eftermiddag/kväll.
Spola upp vatten för behov.

Vattenpost finns vid korsningen Falkenbergsgatan/Fredriksdalsgatan.

Planerade vattenavstängningar

Kristinehöjdsgatan 1-17, 4-12, Gyllenkrooksgatan 3
Vattnet stängs av onsdagen den 7 dec mellan klockan 9.00 och 12:00
Spola upp vatten för behov

Aschebergsgatan 29-39, 28-38, Erik Dahlbergstrappan 1, 2  INSTÄLLD!!!
Vattnet stängs av torsdagen den 8 december mellan klockan 5 och 8
Spola upp vatten för behov

Bisittaregatan 1, Björcksgatan 43-45, 46-60, Råstensgatan 1, 2,
Vattnet stängs av fredagen den 9 december mellan klockan 9.30 och 14
Dricksvatten finns att hämta i en vattenpost vid Solrosgatan 17

Få information om störningar via sms eller telefon

Registrera dig här för att få information om akuta driftstörningar, som till exempel vattenavstängningar eller större störningar i sophämtningen, via sms, e-post eller automatiserat telefonsamtal till en fast telefon.

Vi vill gärna att du som fastighetsägare eller företagare registrerar dig på de fastigheter du ansvarar för så att du kan få bästa information. Då kan du även få information om akuta händelser som enbart aviseras via sms.

Om du skulle vilja logga in igen inom fem minuter efter att du registrerat dig första gången kan du stöta på en Recaptcha-funktion ("Jag är inte en robot"). Det är Googles sätt att skilja automatiska program som försöker registrera sig från riktiga människor. Går du vidare med Recaptcha-funktionen kommer en kaka (cookie) att lagras i din webbläsare.

Så här informerar vi

Vid alla planerade störningar aviserar vi alltid via vår hemsida minst tre dagar innan planerad avstängning. Vi går ut med lappar i aktuellt område. Dessa lämnas i brevlådor eller trappuppgångar i området.
Vi går även ut med sms till de telefoner som är registrerade på aktuella adresser dagen innan avstängningen som en påminnelse.

Bestämmelser för vatten och avlopp

Här kan du läsa vilka regler som gäller för allmänna vatten- och avloppsanläggningar (ABVA), både för fastighetsägare och för Göteborgs Stad.