Spara vatten

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har råd för hur du kan förbereda dig på eventuell akut vattenbrist.

Det är bara vatten – det allra viktigaste vi har

Allt liv på jorden är beroende av vatten och nästan all slags produktion behöver vatten. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030 vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt. Göteborgs Stad har gått ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer i Sverige för att uppmärksamma vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel.

En kvinna sitter på en brygga och ser ut över vattnet som krusas av kvällsbrisen. Kvällssol lyser genom hennes hår.
Foto: Mathilda Lindqvist

140 liter vatten per person varje dag

I Sverige har vi vant oss vid lyxen att ha rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Varje dag. För att vi ska klara framtidens utmaningar behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning. Visste du att i Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person och dygn, medan de i Danmark bara gör av med ungefär 100 liter per person och dygn?

Extra viktigt att spara vatten under varma dagar

I Göteborg har vi normalt gott om vatten eftersom vi tar vatten från Göta älv för att producera dricksvatten. Däremot kan ledningsnätets kapacitet bli otillräcklig om många använder mycket vatten samtidigt under varma dagar för att till exempel vattna gräsmattor eller fylla pooler. Det går också åt mycket energi och kemikalier för att rena och producera dricksvatten. Med små förändringar i vardagen kan vi tillsammans göra stor skillnad. Tack för att du använder vattnet sparsamt!

Tillgång till vatten i kris

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig på eventuell akut vattenbrist.

Tips på hur du kan spara vatten

Spara vatten i köket

En pojke ställer in en enliters-kanna med vatten i kylskåpet.
Foto: Johan Bävman

Ha en kanna vatten i kylen

Ha en kanna vatten i kylskåpet så slipper du spola tills vattnet blir kallt varje gång du vill dricka. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten.

Fyll diskmaskinen

Se till att diskmaskinen är välfylld innan körning. Använd rätt program för maskinen, då går det åt mindre vatten.

Använd en balja när du diskar eller sköljer grönsaker

Att låta kökskranen rinna förbrukar många liter i onödan. Tappa upp vatten i balja eller diskho och skölj inte under rinnande vatten.

Spara vatten i badrummet

Mer än hälften av allt vatten vi använder går åt till personlig hygien.

En kvinna står vid handfatet i badrummet. Hon klämmer ut tandkräm på tandborsten som hon håller i högra handen.
Foto: Johan Bävman

Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig

Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen. En familj på fyra personer som borstar tänderna två minuter, två gånger om dagen, kan spara nästan hundra liter vatten – bara genom att stänga av kranen under tandborstningen.

Duscha istället för att bada

Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter. Genom att byta ut några av dina bad mot en kortare dusch är du med och sparar vatten.

Fyll tvättmaskinen

En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Genom att tvätta smart sparar du på vattnet.

Spara vatten i trädgården

Ner i en stor, öppen vattentunna forsar vatten från ett stuprör. Bortom tunnan, en man med en vattenkanna i handen.
Foto: Johan Bävman

Vattna växter med regnvatten

Samla regnvatten i en tunna och vattna med, så sparar du på dricksvattnet. Du kan ställa tunnan under ett stuprör.

Vattna med vattenkanna

Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. En vattenspridare gör av med ungefär 150 liter vatten på 20 minuter.

Vattna när det är svalare

Värmen mitt på dagen får vattnet att snabbt dunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö.

Plantera på vår eller höst

Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning och är mycket bättre att göra från september och fram till april.

Laga droppande kranar

Kolla kranen och byt packning om den läcker

En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn vilket motsvarar 11 fyllda badkar på en månad. Det är vatten som droppar bort helt i onödan. Kolla din kran och byt packning om den läcker, så är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

Du kan också byta till snålspolande dusch- och vattenkranar.

Behöver du använda stora mängder vatten?

Det är viktigt att vara extra försiktig om du under en tid ska förbruka mycket vatten, till exempel behöver vattna en nylagd gräsmatta, fylla en pool eller badtunna. Kontrollera om det råder bevattningsförbud eller andra restriktioner och anpassa dig efter detta.