Till sidans huvudinnehåll

Festivaler


Festivalerna i Göteborg erbjuder konst och kultur vid flera tillfällen, året om. Gästande artister och kulturskapare från världens länder möter lokal och tillrest publik. Här hittar du festivaler som Göteborg stödjer eller arrangerar.

Clandestino Festival

Clandestino Festival är en årlig musikfestival i Göteborg sedan 2003. I festivalen ingår bland annat internationella liveframträdanden och föreläsningar med mångkulturellt tema.

Clandestino Festival

Filmfestival för mänskliga rättigheter (MRF)

MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter vänder sig till skolelever i alla åldrar. Varje filmvisning efterföljs av ett samtal. Med utgångspunkt i filmupplevelsen lyfts och diskuteras angelägna och aktuella frågor. Filmare, journalister, forskare och samhällsdebattörer är engagerade som samtalsledare.

Filmfestival för mänskliga rättigheter

FIGUR – internationell figurteaterfestival

Figur- och Dockteatercentrum har sedan 31 år funnits på Frölunda Kulturhus i Göteborg. Verksamheten har som mål är att sprida kunskap om figur - och dockteater som teaterform. Verksamheten har både nationell och internationell betydelse

Figur- och dockteater

Geigers kvartalsfestivaler

GEIGER är en förening för ny, experimentell musik i Göteborg. Syftet är att skapa en mötesplats och ett forum för tonsättare, musiker, ljudkonstnärer och en nyfiken publik. Föreningen anordnar kvartalsfestivaler där genreblandningen som vanligt är så stor som möjligt.

Geigers kvartalsfestivaler

Göteborgs Kulturkalas

Med omkring 900 000 besök årligen och traditioner från början av 1990-talet är Gothenburg Culture Festival en av Sveriges största stadsfestivaler.

Göteborgs Kulturkalas

Gothenburg Fringe Festival

Fringefestivalen är en plattform för alternativ scenkonst. Fringefestivalen är ett koncept som startades i Edinburgh i Skottland 1947 och idag finns i ungefär 200 länder. Göteborgs Fringefestival håller till i Gathenhielmska kulturreservatet i Majorna.

Gothenburg Fringe Festival

Göteborg Art Sounds

Göteborg Art Sounds, GAS-festivalen, är Sveriges största festival för ljudkonst, modern komposition, improvisation och elektronika. Liveframträdanden varvas med ljudinstallationer, och förinspelade ljud samsas med liveimprovisation och musik efter noter.

Göteborg Art Sounds

Göteborg Film Festival

Göteborg Film Festival är Skandinaviens ledande filmfestival och en av de största publikfestivalerna i världen. Den äger rum i månadsskiftet januari-februari.

Göteborg Film Festival

Göteborg International Biennial for Contemporary Art (GIBCA)

Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) presenteras vartannat år på ett flertal utställningsarenor i Göteborg. Under de åtta biennaler som genomförts sedan starten 2001, har GIBCA etablerat sig som en av Sveriges största konsthändelser och räknas internationellt som en av de unga, spännande biennalerna i Europa.

GIBCA

Göteborg International Organ Academy

Göteborg International Organ Academy, Göteborgs internationella orgelakademi är en årlig festival som ska vara en mötesplats för alla som är intresserade av orgelmusik. Akademien är ett unikt forum för musikstudenter, lärare, instrumentmakare, orgelmusikanter och andra orgelälskare från olika länder.

Göteborg International Organ Academy

Göteborgs Dans- och Teaterfestival

Göteborgs Dans- och Teaterfestival är en av Nordens mest intressanta festivaler för nutida scenkonst. Festivalen presenterar internationella gästspel och en betydande svensk och nordisk sektion av högsta kvalitet. Genom Open Lab och workshops med medverkande konstnärer, samt fördjupningsseminarier, bidrar festivalen till konstnärlig utveckling i regionen och Norden. Festivalen arrangeras sedan 1994 av Göteborgs Stads kulturförvaltning.

Göteborgs Dans- och Teaterfestival

Hammarkullekarnevalen

I slutet av maj arrangeras Hammarkullekarnevalen. Karnevalen är sedan 1974 en årlig tradition i Hammarkullen. Sedan 1979 har de latinamerikanska föreningarnas deltagande med speciella danser och karnevalsdräkter satt sin speciella prägel på karnevalen. För varje år har arrangemanget växt och utvecklats till det som idag är en mångkulturell folkfest som blivit en gemensam angelägenhet för hela stadsdelen. Hammarkullekarnevalen hålls i slutet av maj, men brukar även synas på Göteborgs kulturkalas.

Hammarkullekarnevalen

Internationella Exilfilmfestivalen

Internationella Exilfilmfestivalen är ett fritt forum för filmare som lever i exil att komma till tals och visa sina filmer – oavsett filmarnas nationella, etniska eller religiösa tillhörigheter. Internationella Exilfilmfestivalen startade 1993 i Göteborg och anordnas vartannat år.

Internationella Exilfilmfestivalen

Kulturnatta

Kulturnatta är en festival av alla, för alla. Vem som helst kan ordna en programpunkt och teatrar, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus håller kvällsöppet för dig. Här kan du utforska allt från dans och teater till temavandringar, ateljébesök och workshops. För alla åldrar och allt med fri entré.

Kulturnatta

Lokala Evenemang

Lokala Evenemang är en samordnade verksamhet i Kulturförvaltningen som arbetar med att organisera och genomföra ett antal lokala evenemang, bland annat de nationella minoritetsdagarna, i Göteborgs Stad tillsammans med intressegrupper och föreningar.

Planeta Festival

Planeta är ett nätverk av arrangörer som tillsammans vill lyfta fram musik och dans från världens alla hörn. Varje höst sedan 2003 anordnar Planeta Nätverk en festival i Västsverige med globala förtecken.

Planeta Festival

Tellus

Tellus är en kulturfestival på Rymdtorget i Bergsjön som startades för att manifestera platsen för det framtida kulturhuset . Nu när kulturhuset finns på plats är förhoppningen att kulturfestivalen ska bli en årligen återkommande festival som förutsättningslöst blandar alla former av kultur.

Kulturhuset Bergsjön

West Pride

West Pride är en unik kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation i en konst- och kulturkontext. (HBTQ står för homo, bi, trans och queer.) Genom konsten och kulturen uppmuntrar festivalen till ett öppet och tolerant samhällsklimat i Göteborg och västra Sverige. Ett klimat som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. West Pride fungerar som ett paraply som samordnar och koordinerar programmet vilket arrangeras av olika kulturaktörer i staden. 

West Pride

Vetenskapsfestivalen

Sveriges största kunskapsfest ligger i Göteborg. Varje år skapar Vetenskapsfestivalen en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Omkring 70 000 besök årligen gör festivalen till ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Vetenskapsfestivalen arrangeras i april. 

Vetenskapsfestivalen

Kontakta kulturförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor kan du kontakta kulturförvaltningen via telefon, e-post eller kontaktformuläret. Vid besök, var vänlig ta kontakt i förväg.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Östra Hamngatan 16

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.966917535779988,57.709461801548784] }, "properties":{ "title":"Kulturförvaltningen", "content":"Östra Hamngatan 16" } }]

Postadress

Östra Hamngatan 16, plan 4
411 09 Göteborg

Festivaler i fokus

GIBCA

Göteborgs internationella konstbiennal (GIBCA) äger rum på Göteborgs Konsthall, Göteborgs Stadsbibliotek, Hammarkullen Konsthall och Röda Sten Konsthall.

Kulturnatta

Kulturnatta är Göteborgs kulturella knytkalas. Festivalen av alla, för alla. Natten då vem som helst kan ordna en programpunkt och teatrar, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus håller öppet. Allt med fri entré och under det gemensamma namnet Kulturnatta. Kulturnatta arrangeras av Göteborg Stad i samarbete med det fria kulturlivet.

${loading}