Till sidans huvudinnehåll
Detaljbild på ett konstverk där en guldig boll vaktas av tre mytologiska

Offentlig konst

Alla göteborgare ska ha möjlighet att uppleva konst i sin närmiljö. I Göteborg hittar du den offentliga konsten både utomhus och inomhus, och det finns möjlighet att själv vara med och påverka vilka områden som ska få ny konst.

Den offentliga konsten är en del av vårt demokratiska samhälle. Den kan förflytta tankar och gränser och få oss att förstå vår historia, samtid och framtid.

I Göteborg finns idag cirka 1500 offentliga konstverk på våra gator och torg – allt från statyer, skulpturer och monument till ljud- och ljuskonst. Det finns också många konstverk inomhus som du kan ta del av när du besöker Göteborgs Stads verksamheter, så som bibliotek, äldreboenden eller skolor. 

Konstkartan Göteborg

Konstkartan samlar delar av den offentliga utomhuskonsten i Göteborg. Där kan du läsa mer om ungefär 400 konstverk och konstnärerna bakom dem. Du kan också upptäcka konsten i olika stadsdelar genom att gå konstrundor.

Konstsamlingen: konst i offentliga lokaler

Sedan 1947 köper Göteborgs Stad varje år in konst från stadens gallerier till sin konstsamling. Verken placeras ut i kommunala verksamheter, som till exempel äldreboenden, bibliotek, skolor och andra ställen som göteborgarna besöker i sin vardag. Samlingen innehåller allt från måleri och skulpturer till textilkonst och videoverk.

Varje vår kan du se alla konstverk som har köpts in till konstsamlingen under det föregående året i den digitala utställningen ”Göteborgarnas konst”, på goteborgkonst.se. Den digitala utställningen brukar pågå under mars – juni.

Läs mer om konstsamlingen på goteborgkonst.se

Konstverk på en berghäll som föreställer en gorilla som blickar mot skyn.
Konstverket Navigator av Fredrik Strid, på Gråberget i Majorna. Foto: Lo Birgersson.

Hur skapas offentlig konst?

Enprocentregeln

I Göteborgs Stad tillkommer mycket offentlig konst genom den så kallade enprocentregeln. Enprocentregeln innebär att när Göteborgs Stads bolag och förvaltningar gör nyinvesteringar i byggprojekt så avsätter de en procent av byggkostnaden till konst. Regeln gäller för bostäder, lokaler och allmän plats som parker, lekplatser, gator och torg.

I projekten får yrkesverksamma konstnärer uppdrag att skapa ett konstverk eller en konstgestaltning i anslutning till platsen där det byggs.

Läs mer om enprocentregeln på goteborgkonst.se.

Charles Felix Lindbergs donationsfond

Många kända konstverk i Göteborg har vi Charles Felix Lindbergs donationsfond att tacka för. När köpmannen Charles Felix Lindberg dog 1909 testamenterade han hela sin förmögenhet till Göteborgs ”prydande och förskönande". 

Genom fonden har Göteborg fått Poseidon på Götaplatsen, Karin Boye-statyn vid Stadsbiblioteket, hbtqi+monumentet Gläntan på Esperantoplatsen och ungefär 120 andra offentliga konstverk. Charles Felix Lindberg själv står staty invid Kungsportsavenyn.

Var tredje år går det att komma med förslag till fonden om en plats du tycker ska få en konstgestaltning, plantering eller parkanläggning. Det gör du genom att ta kontakt med en politiker i kommunfullmäktige och be hen lägga en motion med ditt förslag för Charles Felix Lindbergs donationsfond.

Läs mer om Charles Felix Lindbergs donationsfond och vilka förslag som håller på att förverkligas just nu på goteborgkonst.se.

Per och Alma Olssons grundskolefond

År 1926 testamenterade grosshandlarparet Per och Alma Olsson sin samlade förmögenhet till Göteborgs Stad genom att instifta två fonder, varav en var grundskolefonden. Den andra fonden finansierar ett pris för årets bästa byggnad.

Genom grundskolefonden utses en skola var fjärde år, där en konstnär skapar ett platsspecifikt konstverk i skolans miljö. I projekten får barn på skolan vara delaktiga och arbeta tillsammans med konstnären i ett eller flera moment.

Läs mer om Per och Alma Olssons grundskolefond på goteborgkonst.se.

Ett rosa konstverk som tar plats i tre lager staplade på varandra i olika material. Överst ligger tre rosa kuddar i marmor.
Hbtqi+monumentet "Gläntan" av Conny Karlsson Lundgren, på Esperantoplatsen i Göteborg. Foto: Lo Birgersson.

Vem arbetar med den offentliga konsten i Göteborgs Stad?

Den offentliga konsten i Göteborg tillkommer genom flera olika aktörer, både statliga, regionala, kommunala, och privata.

Enheten Göteborg Konst på kulturförvaltningen i Göteborgs Stad kan svara på många av dina frågor om konstverken i Göteborgs offentliga rum.

Till Göteborg Konsts hemsida

Kontakta Göteborg Konst

Har du synpunkter eller frågor om den offentliga konsten så kan du kontakta Göteborgs Konst

Besöksadress

Sockerbruket 2

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.90678398718759,57.68880257884957] }, "properties":{ "title":"Göteborg Konst", "content":"Sockerbruket 2" } }]

Postadress

Sockerbruket 9
414 51 Göteborg

Offentlig konst i fokus

Uppleva och göra

Konstkartan Göteborg

Konstkartan samlar den offentliga utomhuskonsten i Göteborg. Där kan du läsa mer om verken och konstnärerna. Du kan också upptäcka konsten i olika stadsdelar genom att gå konstrundor.

Uppleva och göra

Urban konst

Urban konst arbetar för att fler ska få ta del av – och själva skapa – konst i det offentliga rummet.

${loading}