Till sidans huvudinnehåll

Snöröjning av konstgräsplaner


För att Göteborgs bollplaner ska fungera bra för alla som använder dem läggs mycket tid och pengar på skötsel av planerna. På vintern snöröjs ett urval av konstgräsplanerna. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

Så här snöröjs planerna 2024

Elva konstgräsplaner snöröjs helgfria vardagar under perioden 15 januari till och med 31 mars. Om det väntas varmare väder de närmsta dagarna efter snöfallet avvaktar idrotts-och föreningsförvaltningen och låter snön försvinna utan snöröjning. Vid extrem kyla eller rikligt snöfall snöröjs fem planer.

Vi har ingen snöröjning på konstgräs före 15 januari. Däremot kan de utvalda snöröjningsplanerna rödmarkeras veckorna innan snöröjningen startar. 

Planer som snöröjs 2024

 • Gamlestadsvallen (minskad spelyta)
 • Heden 2 (minskad spelyta)
 • Härlanda Park 1 (minskad spelyta)
 • Härlanda Park 2 (minskad spelyta)
 • Klarebergsvallen (Fullmått)
 • Kobben (minskad spelyta)
 • Kvibergs Park 5 (minskad spelyta)
 • Lövgärdesplan (minskad spelyta)
 • Påvelundsplan (minskad spelyta)
 • Ruddalen plan 2 (minskad spelyta vid mycket snö)
 • Torslandavallen (minskad spelyta)

Dessutom snöröjs Ruddalen Arena, Bravida Arena och Valhalla IP för elitfotboll.

Skonsam snöröjning för att inte sprida gummigranulat

Att snöröja är tidskrävande, dyrt och sliter på planen. Dessutom bidrar snöröjningen till spridning av gummigranulat som ligger på planen. Granulatet är en mikroplast som är skadlig om den hamnar i naturen.

Hur Göteborgs Stad arbetar för att minska spridningen av mikroplaster

Oftast lämnas den plogade snön inne på planen i form av vallar 2–3 meter från plankanten och gör att planen får en minskad spelyta. Detta för att gummigranulatet inte ska hamna i naturen. Vid vissa planer finns en asfalterad sidoyta där snön kan läggas. När snön smält kan vi då sopa upp granulatet som följt med snön och lägga tillbaka det på planen.

Här hittar du status för bollplanerna

På sidan Aktuell status för bollplaner hittar du alltid aktuell status, om planen är spelbar, inte får användas eller om det finns risk att det är snö och is på den.

Frågor och svar om snöröjning

Varför snöröjs planerna inte på helgerna?

Idrotts- och föreningsförvaltningen har inte tillräcklig bemanning på helger för att kunna snöröja.
Har du bokat en plan kan du senast två veckor i förväg, skicka in en förfrågan om att få planen snöröjd. Du får då betala den faktiska kostnaden för helgpersonal samt maskin- och bränslekostnader.

Hur länge väntar ni på att snön ska försvinna, vad betyder “närmsta dagarna”?

Vid snö träffas driftspersonalen på idrotts- och föreningsförvaltningen på kontinuerliga avstämningar och planerar snöröjningen inför hur väderprognosen ser ut. Det finns många parametrar som vägs in. Hur mycket snö? Väntas det mildare väder? Kommer det töa och sen frysa på? Detta är faktorer som avgör hur snöröjningen planeras. Antal dagar och hantering kan också se olika ut beroende på var i staden planen är placerad. Vi väntar dock inte längre än 5 arbetsdagar på att snöröja.

Varför får föreningen inte snöröja planen?

På grund av risken för felaktig skötsel som kan skada planen eller sprida granulatet utanför planen, är det endast idrotts- och föreningsförvaltningens personal som får sköta planerna. Föreningar som bryter mot detta och snöröjer själva får betala en straffavgift.

Kontakta idrotts- och föreningsförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om snöröjning av konstgräsplaner, kontakta idrotts- och föreningsförvaltningen.

Telefon

Telefon
031-368 20 00

Besöksadress

Nedre Kaserngården 1

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.030634455396443,57.73514580713637] }, "properties":{ "title":"Föreningsstöd idrotts- och föreningsförvaltningen", "content":"Nedre Kaserngården 1" } }]

Postadress

Box 114
401 21 Göteborg

Öppettider

Skriv till oss

Hör gärna av dig om du har frågor eller synpunkter kring bokningar av lokaler eller anläggningar, föreningsbidrag eller annat stöd till föreningar.
${loading}